Ce este bursita genunchiului

Bursita genunchiului este o inflamație a bursei – o cavitate mică, tapetată cu țesut care secretă lichid sinovial. Pentru diagnosticarea și tratarea bursitei genunchiului, SANADOR oferă acces la servicii medicale complete, prin consultații de ortopedie și traumatologie și investigații realizate cu tehnologie avansată.

Investigațiile imagistice, precum ecografia articulară oferă detalii esențiale pentru un diagnostic corect.

Bursa este localizată în adiacența articulațiilor, între structuri osoase, mușchi, tendoane, ligamente și proeminențe osoase. Rolul celor peste 150 de burse din corpul uman este de facilitare a mișcării și reducere a frecării între oase, tendoane și mușchi.

Bursita reprezintă inflamarea bursei, creșterea în volum a acesteia și apariția durerilor la mișcarea articulației sau presiunea directă a zonei. Această inflamație poate fi cauzată de traumatisme repetate (cum ar fi statul prelungit în genunchi), suprasolicitare, infecții sau afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă sau guta.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de bursită la genunchi

În funcție de localizare, la nivelul genunchiului întâlnim mai multe burse. La nivelul regiunii anterioare există patru tipuri:

  • suprapatelară (între cvadricepsul femural și femur),
  • prepatelară (între piele și rotulă/patelă),
  • infrapatelară (între țesutul subcutanat și tuberozitatea tibiei),
  • infrapatelară profundă ( între ligamentul patelar și tibie).

În compartimentul lateral, există două tipuri - între ligamentul colateral lateral și tendonul biceps femural, precum și între ligamentul  colateral lateral și  capsulă - zona mușchiului popliteu.

Și la nivelul compartimentului medial, sunt două - între ligamentul colateral medial și pes anserinus,  între ligamentul colateral medial, capsulă, tibie și tendonul semimembranos.

La nivelul regiunii posterioare sunt patru burse - cea a semimembranosului, bursa gastrocnemianului lateral, poplitee și  cea situată între capsulă și  gastrocnemianul medial.

Dintre toate, cele mai frecvente sunt bursita pre și infrapatelară (bursită sub genunchi), pes anserină, bursa ligamentului colateral medial și bursa poplitee sau chistul Baker (bursita în spatele genunchiului).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru bursita la genunchi

Deși bursita semnifică inflamarea burselor sinoviale, nu toate tipurile de bursită au ca sursă primară inflamația. Modificările țesutului sinovial fiind un răspuns la un factor declanșator.

Cauzele apariției bursitei sunt multifactoriale, după cum urmează:

  • Mecanică- cea mai frecventă cauzăa bursei, apărută fie în contextul mișcărilor repetitive sau ca urmare a unei presiuni prelungite a suprafețelor osoase pe  o suprafață tare.
  • Traumatismele - a doua cauză ca frecvență, apar prin leziunea directă asupra bursei - de multe ori pacientul omite evenimentul cauzator (ca fiind minor).
  • Infecția (bursita septică la genunchi) - poate apărea în urma unui traumatism local (prin inocularea directă a bursei) sau în urma infectării hematogene. În general este provocată de Staphylococcus aureus însă este mai puțin întâlnită, bursa având o rețea vasculară mai puțin dezvoltată. Totodată, bursita septică poate fi provocată secundar unor manevre invazive.
  • Afecțiunile sistemice/autoimune - artroza (artroza genunchiului), artropatiile microcristaline (guta/pseudoguta), artrita reumatoidă, spondilartropatiile se asociează cu bursite.

Uneori bursita la genunchi poate fi idiopatică, când nu se identifică nicio cauză declanșatoare.

Luând în considerare factorii de risc, bursita de genunchi pare a afecta în mod egal femeile și bărbații. De asemenea, ca factori de risc se apreciază că persoanele în vârstăau risc crescut de apariție a bursitelor, pe fondul modificărilor artrozice. 

Bursita septică se poate întâlni mai frecvent la pacienții cu afectarea statusului imunprin afecțiuni de tip: diabet zaharat, HIV, poliartrită reumatoidă, alcoolism, corticoterapie, leziuni cutanate, uremie.

Factorii ocupaționalise asociază cu inflamarea burselor sinoviale de la genunchi pre și infrapatelare. Bursita prepatelară - cunoscută ca și ‘genunchiul menajerei’ și bursita infrapatelară superficială - sinonimă cu ‘genunchiul clericului’ sunt asociate mișcărilor repetitive, pe termen lung precum și contextului mecanic. 

Anumite meserii și activități sportive pot contribui la inflamarea bursei de la genunchi, pe fondul traumatismelor repetitive sau pozițiilor prelungite (grădinari, instalatori, muncitori în construcții și minerit) respectiv practicarea de lupte, volei, fotbal, baschet sau jogging.

Bursita prepatelară poate fi un punct de plecare pentru bursita septică.  De remarcat că bursita prepatelară se poate dezvolta la distanță (7 - 10 zile) de un singur eveniment traumatic local (o căzătură).

Bursita ligamentului colateral medial apare frecvent în urma mișcărilor de torsiune (răsucire) a genunchiului.

Bursita pes anserină este asociată cu: modificările degenerative (artrozice) în special ale compartimentului medial al genunchiului, traumatismele și suprasolicitarea sau factori mecanici (pes planus sau genu valgum) precum și cu obezitatea și diabetul zaharat.

Chistul Baker (chist popliteu sau bursita în spatele genunchiului) este multifactorial, apare pe fondul modificărilor artrozice, leziunilor meniscale, poliartritei reumatoide sau articulației Charcot.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome ale bursitei genunchiului

Bursita  genunchiului se manifestă în formă acută și cronică. Bursita acută - apare în context traumatic, infecțios sau asociată afecțiunei microcristaline (gută/pseudogută).

Examinarea clinică a articulației este esențială. Medicii vor nota orice modificare legată de prezența unor leziuni cutanate, a eritemului, creșteri ale temperaturii locale sau edem (fluctuant, bine delimitat, la nivelul polului  inferior al rotulei - în cazul bursitei prepatelare). 

Bursita infrapatelară este localizată distal de cea prepatelară, și prezintă dureri  în mișcarea de flexie- extensie extreme, apare edemul și sensibilitate de ambele părți ale tendonului rotulian.

Bursita pes anserină - inflamarea inserției celor trei tendoane (semitendinos, sartorius și gracilis) este similară unei labe de gâscă (pes anserinus). Clinic se manifestă cu sensibilitate la aproximativ 5 cm sub articulația genunchiului- regiunea internă, nu este însoțită de tumefacție sau creșterea căldurii locale. Durerea se simte de la nivelul articulației către regiunea internă a coapsei și gambei. Se accentuează la urcarea scărilor sau la mișcarea de flexie - extensie extreme, poate fi bilaterală.

În cazul chistului Baker se pot întâlni rigiditatea articulară, durere precum și prezența unei formațiuni palpabile la nivelul regiunii posterioare (în spatele) genunchiului. Bursita septică a genunchiului este însoțită de febră, creșterea căldurii locale, celulită.

Forma acută se asociează cu dureri la palpare și limitarea mobilității articulare (pe fondul durerii) frecvent la manipularea activă. Mai precis, contracția musculară exercită efect compresiv asupra bursei inflamate. De exemplu, în cazul bursitei prepatelare, durerea este reprodusă de flexia genunchiului, nu și de extensia lui.

Bursita cronică - se asociează suprasolicitărilor repetitive, traumatismelor de intensitate scăzută dar frecvente sau artropatiilor inflamatorii. Inflamația cronică a bursei determină în timp modificări la nivelul acesteia, cu afectare structurală și creșterea in dimensiuni a acesteia. De cele mai multe ori, examenul clinic nu este asociat cu durere, ia medicul poate constata atrofie sau slăbiciune musculară.

Complicații provocate de inflamarea bursei de la genunchi

În general inflamarea  burselor sinoviale de la genunchi este autolimitată. Sunt însă situații când inflamația cronică și durerea interferă cu biomecanica mersului, cu reducerea gradului de mișcare respectiv atrofii musculare și instabilitatea articulară. O bursită neglijată poate evolua către infecție sau rupturi tendinoase.

Diagnosticul de bursită la genunchi

De cele mai multe ori, examenul clinic este elocvent. Examenul imagistic aduce un plus de informații, în special pentru diferențierea diagnosticului sau pentru ghidarea diagnosticului. Radiografiile sunt utile când există istoric de traumatism local sau suspiciune pentru fracturi sau prezența unui corp străin. De asemenea, pot fi identificate modificările degenerative articulare, calcificările.

Pentru diagnosticarea precisa a afecțiunii sunt necesare consultații de specialitate și investigații imagistice avansate.

Ecografia articulară oferă un beneficiu real în identificarea bursitei, în aprecierea modificărilor asociate mișcărilor active-pasive, cuantificarea gradului inflamației (prezenta vascularizației). Oferă detalii despre o posibilă afecțiune asociată (microcristalină/degenerativă) după cum poate detalia aspectul țesutului moale/adipos, facilitând diferențierea între celulită versus bursită septică. Raportată la costuri și timp, este o investigație foarte utilă.

O altă investigație esențială este ecografia Doppler venoasă care ajută în diferențierea unei tromboze venoase profunde versus chist Baker rupt.

Examenul CT nu este necesar de rutină, medicul poate recomanda doar pentru diagnosticul diferențiat al durerii. Examenul RMN are utilitate redusă în diagnosticarea bursitelor. Este folositor în descrierea globală a articulației afectate, a lichidului sinovial și abceselor. Este extrem de util în  diagnosticarea/excluderea formațiunilor tumorale solide și în detalierea afecțiunii, cu scop terapeutic (tratament chirurgical).

Analizele de laborator sunt utile mai ales în cazul bursitei septice dar pot fi de ajutor și în identificarea afecțiunii microcristaline sau afecțiunilor inflamatorii autoimune.

Puncția aspiratorie este utilă în scop terapeutic dar și diagnostic - analiza lichidului sinovial aspirat va putea încadra diagnosticarea bursitei. Artrocenteza este necesară dacă medicii suspectează afectarea articulară.

Tratamentul pentru bursita genunchiului

Tratamentul conservator vizează controlul durerii și al inflamației prin evitarea solicitării mecanice, mențierea în poziție proclivă a membrelor și utilizarea crioterapiei (în primele 24- 48 ore aplicarea de comprese reci pentru aproximativ 20 de minute la interval de câteva ore apoi terapie caldă). 

Folosirea compresiei locale pare de ajutor, un studiu comparativ a evidențiat utilitatea și superioritatea benzilor kinesiologice versus 10 zile de tratament antiinflamator, în controlul durerii și tumefacției din bursita pes anserină.

Tratamentul antiinflamator pentru bursita la genunchi poate fi utilizat atât prin unguente, cât și cu ajutorul plasturilor, care reduc durerea și scad riscul reacțiilor gastrointestinale, însă pot da reacții cutanate locale. Medicii recomanda folosirea diverselor medicamente pentru bursita genunchiului, de tip antiinflamatoare AINS cu prudență, de preferat nu în asociere, pe perioadă limitată de timp și cu protecție gastrică.

Infiltrațiile articulare cu corticoizi sunt utile dacă acuzele persistă până la 2 săptămâni. Oferă un efect rapid asupra simptomatologiei. Medicii recomandă prudență în administrarea acestora pentru bursita superficială (risc crescut pentru infecție, leziuni tendinoase, atrofie cutanată). Tratamentul antibiotic (țintit pe germenii Gram +) este prima linie terapeutică pentru bursitele septice. Bursita asociată unei bolile inflamatorii sistemice - poate beneficia de tratamentul afecțiunii de bază.

Tratamentul cu PRP - plasmă îmbogățită cu trombocite nu a adus argumente suficiente pentru utilizarea acestuia și necesită standardizarea preparatului cu plasmă (conform unei revizuiri Cochrane).

Procedurile de recuperarea medicală sunt utile în reducerea inflamației și controlul durerii, precum procedurile de fizioterapie (ultrasunet, stimularea electrică TENS și terapia cu unde de șoc).

După reducerea inflamației inițiale, specialistul va stabili un program de kinetoterapie. Exercițiile pentru bursita la genunchi urmăresc întinderea și întărirea musculaturii prin contracția statică a cvadricepsului (efectuate și la domiciliu, de trei ori/zi), cu creșterea progresivă a contracției în lipsa durerii. Prin stretching-ul cvadricepsului se reduce frecarea dintre piele și tendonul patelar.

Exercițiile pentru bursita pes anserină presupun stretching al picioarelor (ischiogambieri, adductor al șoldului, cvadriceps, mușchii gambei, alunecarea călcâiului).

Operația pentru bursita la genunchi este rar necesară fiind utilă anumitor situații: eșecul puncției evacuatorii, localizarea bursei și dificultatea efectuării puncției, bursită recurentă/refractară, abces- necroză. Medicii utilizează proceduri endoscopice sau prin artroscopie. Chistul Baker de dimensiuni mari necesită frecvent intervenție chirurgicală.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum putem preveni bursita la genunchi

Pentru a putea preveni bursita la genunchi este esențial să punem în aplicare câteva măsuri de protecție, precum purtarea unui echipament și accesorii care să protejeze genunchii, evitarea pozițiilor vicioase prelungite prin luarea de pauze scurte și constante pentru relaxarea genunchilor. 

De asemenea, este necesară corectarea tulburărilor de statică și de postură și purtarea încălțămintei adecvate, efectuarea exercițiilor adaptate, specifice de menținere a flexibilității genunchiului, prin stretching al ischiogambierilor și întărire a cvadricepsului, creșterea progresivă a gradului de activitate fizică și atenție la greutatea corporală. 

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură pacienților o abordare completă și integrată în tratarea afecțiunilor articulare, inclusiv pentru bursita genunchiului. Pacienții beneficiază de consultații de ortopedie și traumatologie, de investigații imagistice avansate și tratament adaptat fiecărui caz în parte. Metoda de tratament variază în funcție de severitatea simptomelor și poate include măsuri conservatoare, cum ar fi kinetoterapie și fizioterapie, efectuate în Departamentul de medicină fizică și de reabilitare, dar și tratament chirurgical.

Pentru cazurile în care abordările inițiale nu oferă rezultatele așteptate, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții au acces și la tratament chirurgical, precum artroscopia de genunchi. Procedurile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator dotat cu echipamente performante, de chirurgi ortopezi cu experiență în tratamentul chirurgical al afecțiunilor genunchiului. Cu ajutorul procedurilor minim invazive, pacienții beneficiază de o recuperare mai rapidă, pentru eliminarea disconfortului și revenirea la un stil de viață activ.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR