În ce constă tratamentul cancerului de sân?

Depistarea sistematică reduce mortalitatea prin cancer de sân cu 30%! Ecografia și mamografia descoperă modificări suspecte ce vor fi supuse biopsiei. Odată confirmat, cancerul urmează să fie operat, în funcție de dimensiunile, poziția și tipul său, de aspectul ganglionilor și riscul genetic și hormonal.

Putem alege între chirurgia conservatoare a sânului, care păstrează parțial și remodelează sânul afectat (cu obligația de a fi iradiat ulterior), chirurgia care păstrează pielea ce acoperă sânul pentru a-l reconstrui mai ușor sau chirurgia ce îndeparteaza complet sânul.

Îndepărtarea ganglionilor axilari (mai mulți sau doar unul cu rol de santinelă) este indispensabilă stadializării și susține decizia asupra tratamentelor asociate. Îndepărtarea sânului sănătos cu reconstrucția ambilor sâni e rezervată cazurilor cu risc genetic foarte mare (mutații BRCA), caz în care se recomandă și îndepărtarea ovarelor.

Citostaticele sunt recomandate dupa operație dacă există metastaze ganglionare, dar pot fi indicate și înaintea operației unui cancer foarte avansat sau cu metastaze generale.

Radioterapia este indicată în cazul chirurgiei conservatoare sau al mai multor metastaze ganglionare.

Tratamente endocrine îndelungate sunt frecvent recomandate, uneori asociate extirpării ovarelor. Agenți terapeutici de înaltă specificitate (anticorpi monoclonali) pot fi recomandați în unele cazuri, conform aspectului imuno-histochimic tumoral.

Eficacitatea tratamentului cancerului de sân trebuie urmărită îndeaproape prin investigații și control oncologic clinic timp de cel puțin 5 ani dupa operație.

Informațiile au fost oferite de dr. Ștefan Voiculescu, Doctor în Științe Medicale, Medic primar Chirurgie generală în cadrul Spitalului Clinic SANADOR și coordonatorul Academiei de Senologie SANADOR. Ele au fost publicate în ediția din martie 2020 a Click Sănătate.