În ce constă tratamentul cancerului de sân?

Depistarea precoce reduce mortalitatea prin cancer de sân cu 30%! Ecografia și mamografia descoperă modificări suspecte ce vor fi supuse biopsiei. Odată confirmat, cancerul urmează să fie operat, în funcție de dimensiunile, poziția și tipul său, de aspectul ganglionilor și riscul genetic și hormonal.

Putem alege între chirurgia conservatoare a sânului, care păstrează parțial și remodelează sânul afectat (cu obligația de a fi iradiat ulterior), chirurgia care păstrează pielea ce acoperă sânul pentru a-l reconstrui mai ușor sau chirurgia ce îndeparteaza complet sânul.

Îndepărtarea ganglionilor axilari (mai mulți sau doar unul cu rol de santinelă) este indispensabilă stadializării și susține decizia asupra tratamentelor asociate. Îndepărtarea sânului sănătos cu reconstrucția ambilor sâni e rezervată cazurilor cu risc genetic foarte mare (mutații BRCA), caz în care se recomandă și îndepărtarea ovarelor.

Tratamentul oncologic este recomandat după operație dacă există metastaze ganglionare, dar poate fi indicat și înaintea operației, în cazul unui cancer avansat sau cu metastaze generale.

Tratamentele endocrine sunt frecvent recomandate, uneori asociate extirpării ovarelor. Agenți terapeutici de înaltă specificitate (anticorpi monoclonali) pot fi recomandați în unele cazuri, conform aspectului imuno-histochimic tumoral.

Eficacitatea tratamentului cancerului de sân trebuie urmărită îndeaproape prin investigații și control oncologic clinic timp de cel puțin 5 ani dupa operație.

Informațiile au fost oferite de dr. Ștefan Voiculescu, Doctor în Științe Medicale, Medic primar Chirurgie generală în cadrul Spitalului Clinic SANADOR și coordonatorul Academiei de Senologie SANADOR. Ele au fost publicate în ediția din martie 2020 a Click Sănătate.

SANADOR