DIVA-5 este un interviu clinic structurat pentru a obține informații suplimentare despre simptomele pacientului pentru diagnosticul ADHD la adult. În conformitate cu criteriile de diagnostic DSM-5, stabilirea diagnosticului de ADHD la adulți implică determinarea prezenței simptomelor atât la vârsta adultă cât și în copilărie.

Pentru diagnostic simptomele trebuie să debuteze înainte de 12 ani și să persiste pe parcursul vieții până la momentul evaluării prezente. Pacienții au asociate diferite afectări clinice și psihosociale ce afectează semnificativ individul în mai multe situații de viață.

Interviul simplifică evaluarea și oferă o listă completă de exemple realiste și concrete, atât pentru comportamentul din copilărie cât și cel actual pentru toate cele 18 criterii de diagnostic pentru ADHD. Se pot determina și tipuri de deficiențe asociate în mod obișnuit cu aceste simptome în 5 domenii  ale vieții pacientului: munca și educația, relațiile și viața de familie, contactele sociale, timpul liber, încrederea în sine și imaginea de sine.

În vederea realizării interviului se vor evalua simptomele, cursul și nivelul afectării asociate în copilărie într-o modalitate retrospectivă. Pentru acest proces este utilă și prezența unui aparținător care a cunoscut pacientul în copilărie, pentru a completa informațiile primite de la acesta.

În cadrul interviului se vor clarifica doar simptomele de bază ale ADHD necesare ca ulterior medicul psihiatru să pună diagnosticul în baza criteriilor DSM-5. Interviul nu cuprinde și alte simptome psihiatrice, sindroame sau tulburări comorbide. Este necesar ulterior și un consult de psihiatrie sau aplicarea altor instrumente psihologice specifice acestor comorbidități înainte de consultul psihiatric (ex. scale și interviuri pentru anxietate, depresie, tulburări de somn, abuz de substanțe, tulburare bipolară). Această abordare permite înțelegerea tuturor simptomelor pacientului, elaborarea unui diagnostic diferențial și excluderea/includerea altor tulburări ca fiind o cauză principală a simptomelor ADHD.

Sursa: DIVA Foundation

Programează o testare la Psih. Andreea Mădălina Simion:

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR