Ce presupune evaluarea psihologică?
Copilul va parcurge, pe durata a trei ședințe, o testare standardizată conform recomandărilor internaționale.
Ședința 1: Testarea inteligenței cu Scala Wechsler de Inteligență pentru Copii (WISC-IV)
Tulburările de învățare reprezintă modalități speciale de prelucrare a informației, astfel că este nevoie de un IQ minim 85, deoarece nu trebuie să fie prezente dizabilități intelectuale sau intelect liminar. Se utilizează WISC-IV nu doar pentru a determina coeficientul de inteligență, ci și pentru analiza de discrepanță între rezultatele subtestelor. Sunt foarte importante și performanța privind viteza de procesare și memoria de lucru, precum și profilul ACID (Aritmetică, Codare, Informații și Digit span – memoria numerelor, în limba română) și profilul SCAD (Symbol search – căutare de simboluri, Coding – Codare, Arithmetic – Aritmetică și Digit span – memoria numerelor). Această ședință durează aproximativ 2 ore.
Ședința 2: Testarea neuropsihologică aprofundată NEPSY
A doua ședință de testare urmărește evaluarea funcțiilor cognitive implicate în citit, scris și calcul. Informațiile utilizate sunt obținute pentru a realiza un profil cognitiv și pentru diagnosticul diferențial.
Pentru că ședința durează trei ore, copilul parcurge următoarele probe, atent selecționate în funcție de motivul evaluării și vârsta sa:
- Subteste NEPSY de atenție și funcții executive, limbaj și memorie, care au legătură directă cu tulburările de învățare, conform cercetărilor din domeniu (procesare fonologică, numire rapidă, înțelegere, fluență verbală, concentrare, memorie vizuală și auditivă);
- Testul de atenție d2;
- Probe de reproducere a ritmurilor;
- Bateria Memoriei de Lucru (BML);
- Probe de orientare spațială și de coordonare: lateralitate, orientare stânga-dreapta;
- Probe perceptive Frostig (DTVP-2), Beery VMI (Beery-Buktenica Developmental Test of Visual-Motor Integration);
- Probe pentru flexibilitatea categorizării, calcul matematic, raționament matematic, percepția formei, rapiditatea în reacții, evaluarea abilității generale de învățare, aptitudini spațiale.
Ședința 3: Testarea cu DDE-2
Bateria pentru evaluarea dislexiei și a disortografiei de dezvoltare reprezintă primul instrument oficial din România și oferă posibilitatea de testare a eficienței trecerii de la grafem izolat la fonem, a citirii de cuvinte și non-cuvinte, alături de probe de alegere a cuvintelor omofone și non-omografe pentru evaluarea capacității de recunoaștere a cuvintelor și probe de scriere prin dictare.