Nasterea prematură la 24 de saptamani de gestatie reprezinta o provocare imensa din toate punctele de vedere, iar in acest caz fiind vorba de o sarcina gemelara, situatia a fost cu atat mai complicata.

Supravietuirea in astfel de cazuri este de aproximativ 40% chiar si in centrele de referinta pentru neonatologie la nivel mondial. Inca din sala de nasteri, cele doua fetite care au venit pe lume la Maternitatea SANADOR au avut nevoie de manevre de resuscitare, dar la doar o ora de viata geamana 2 a pierdut lupta cu viata data fiind prematuritatea extrema (540 g la 24 saptamani).

Geamana 1 a prezentat detresa respiratorie severa inca din momentul nasterii si a necesitat sustinere respiratorie prin intubare oro-traheala si ventilatie mecanica, a primit surfactant (substanta secretata de plamanul nou-nascutului la termen).

Sustinerea respiratorie este cel mai important si complex aspect al ingrijirii unui nou-nascut prematur, esentiala fiind adaptarea acesteia la nevoile copilului. Dupa 4 zile de ventilatie mecanica a fost posibila extubarea nou-nascutului si adoptarea unui mod de ventilatie mai bland NIPPV. Odata situatia respiratorie fiind controlata toate eforturile s-au concentrat pe partea digestiva; initial nou-nascutul a primit doar alimentatie parenterala ulterior s-a initiat alimentatia enterala cu lapte de mama administrat initial prin gavaj, ulterior per os.

Pe perioada spitalizarii nou-nascutul a necesitat montarea de catetere centrale pentru a putea primi medicatia necesara sustinerii functiilor vitale: perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitica si hemodinamica, antibioterapie de profilaxie, repetare transfuzii de masa eritrocitara si plasma, etc.

In toata aceasta perioada nou-nascutul a fost monitorizat complex si investigat paraclinic, ecografic precum si prin consulturi interdisciplinare. A fost tratat cu fotocoagulare laser pentru retinopatie de prematuritate, o complicatie oftalmologica redutabila specifica varstelor foarte mici de gestatie. La varsta de 3 luni de viata (36 saptamani de gestatie varsta corectata) copilul a fost externat cu o greutate de 2200 grame, perfect recuperat din puncte de vedere cardio-respirator, digestiv si neurologic. Follow-up-ul nou-nascutului prematur consta in controale regulate care includ examenul clinic, urmarirea dezvoltarii neurologice, evaluare oftalmologica, etc.

Acest caz este un succes al echipei de neonatologie (medici si asistente) al Spitalului Clinic SANADOR, un spital dotat cu cele mai performante echipamente pentru salvarea prematurilor. Dr. Irina Iordache Medic Primar Pediatrie, Medic Specialist Neonatologie

SANADOR