SBRT pentru tratamentul metastazelor suprarenale

Glandele suprarenale sunt un sediu frecvent al metastazelor. Diverse tumori primare pot da metastaze la nivelul glandelor suprarenale: aproximativ 50% din melanoame, pana la 40% din tumorile de sân și de plămân și 10–20% din cancerele renale și gastrointestinale.

În ultimii ani, a fost demonstrat rolul ablativ curativ al radioterapiei stereotaxice (stereotactic body radiation therapy – SBRT), astfel încât rezultatele obținute cu această tehnică de radioterapie au fost comparabile cu cele evidențiate în cazurile tratate prin rezecție chirurgicală.

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație, care oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase

Ce trebuie să știe pacientul?

Dacă ați primit indicația de SBRT la nivelul unei metastaze suprarenale, medicul radioterapeut vă va solicita, înainte de începerea tratamentului, efectuarea unui set complet de analize hematologice, cu dozări hormonale, precum și un test funcțional endocrin specific. Aceste analize și teste vor fi repetate cu o anumită periodicitate în lunile c e urmează stereotaxiei, conform indicațiilor medicului radioterapeut și ale medicului endocrinolog curant.

Ca la orice tratament de stereotaxie, pacientul va efectua CT de simulare cu substanță de contrast, într-o poziție precisă și reproductibilă, obținută prin folosirea de metode speciale de contenție (măști termoplastice, saltele vidate). Întrucât glanda suprarenală are o mobilitate importantă, datorită excursiilor respiratorii, echipa de radioterapie va aplica un accesoriu care să limiteze aceste mișcări, numit compresor abdominal. De asemenea, și achiziția imaginilor CT este specială, numită 4D-CT, pentru o localizare precisă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea poziției acesteia în timpul fazelor respiratorii, dar și în corelație cu celelalte organe din jur. Procedura de simulare durează aproximativ 40 de minute.

Reevaluare clinică și imagistică

SBRT, în cazul acestei localizări metastatice, cuprinde un număr limitat de ședințe, frecvent între 3–6 ședințe. Ședința de stereotaxie se efectuează în regim ambulatoriu, are o durată de aproximativ 15–20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită anestezie, iar după terminare pacientul revine la activitățile sale cotidiene.

După terminarea ședințelor de SBRT la nivelul metastazei localizate în glanda suprarenală, pacientul va primi de la medicul radioterapeut curant un program de reevaluare clinică și imagistică post-terapeutic la un anumit interval de timp (de obicei, între 2 și 3 luni), pentru a verifica atât eficiența tratamentului, cât și eventualele efecte adverse ale acestuia.

Informații oferite de Dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie, cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic SANADOR

SANADOR