Recomandări pentru vaccinarea antigripală în sezonul 2020–2021

Toata lumea discută în prezent despre vaccinurile anti-COVID. Să nu uităm, însă, că una dintre cele mai mari probleme create de pandemia cu noul coronavirus și de unele măsuri luate ca răspuns la aceasta este reducerea ratei de vaccinare pentru celelalte boli transmisibile cunoscute.

Ne aflăm într-o perioadă a anului când pentru multe categorii de persoane este recomandată vaccinarea antigripală sezonieră. Pentru persoanele din anumite grupe de risc, unele tulpini de virusuri gripale pot fi la fel de periculoase ca noul coronavirus.

Din fericire – și, probabil, datorită masurilor luate la nivel global pentru limitarea transmisiei noului coronavirus – sezonul de gripă în emisfera nordică, inclusiv în Europa, încă nu a debutat. Asta face ca luna decembrie să fie considerată o perioadă optimă pentru administrarea vaccinului antigripal. Nu uitați, totuși, că organismul are nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a răspunde la vaccinul antigripal.

Așa deci, dacă sunteți însărcinată sau dacă aveți peste 65 de ani sau dacă suferiți de boli cronice precum astmul bronșic, boala cardiacă ischemică, forme avansate de afectare a funcției hepatice, boala renală cronică, diabet zaharat sau unele afecțiuni neurologice precum boala Parkinson, nu uitați să vă revaccinați antigripal anul acesta.

Aceleași recomandări există și pentru persoane de orice vârstă cu obezitate morbidă sau afecțiuni ale sistemului imun, înnăscute sau dobândite, inclusiv copii sau adolescenți.

Watch on YouTube

În cazul în care nu știți dacă vă încadrați la una dintre aceste categorii la care vaccinarea este recomandată sau dacă pur și simplu doriți să vă vaccinați pentru a vă proteja – atât pe dumneavoastră, cât și, într-o oarecare măsură, pe cei din jurul dumneavoastră - nu ezitați să întrebați un medic.

Vaccinurile antigripale sunt studiate, produse și urmărite de foarte mulți ani de zile, fiind dintre cele mai bine tolerate și cu efecte adverse serioase foarte rare. Sunt variante permise inclusiv pentru gravide sau copii cu vârste începând de la 6 luni, cum există și variante ale vaccinului care se pot administra unor anumite categorii de persoane printr-un simplu puf intranazal.

Traversăm o perioadă dificilă pentru foarte multă lume. Sunt multe incertitudini. Dar există și multe lucruri în privința cărora consensul științific a fost clar atins, de multă vreme. Beneficiile vaccinării antigripale fac parte din aceasta a doua categorie.

Informații oferite de Dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist Boli infecțioase la SANADOR

SANADOR