Luna aceasta aniversăm doi ani de la primul transplant hepatic de la donator viu realizat în sistemul medical privat din România, la Spitalul Clinic SANADOR.

  • Primul transplant hepatic din sistemul medical privat din România a fost realizat la Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020

În februarie 2020, echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu i-a redat șansa la viață și la sănătate unui pacient cu ciroză hepatică avansată și carcinom hepatocelular. Fragmentul hepatic transplantat a fost donat de fiul pacientului.

"Pentru o operație atât de complexă cum este transplantul hepatic, nu orice unitate din sistemul public, cu atât mai puțin din sistemul privat, putea să se angajeze la realizarea acestuia. Este meritul Spitalului Clinic SANADOR că a întrunit condițiile de dotare cu tehnologia necesară într-un spital în care se practică în același timp specialități chirurgicale de vârf care necesită o astfel de dotare tehnologică", explică Prof. Dr. Irinel Popescu, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR.

„Pacientul nu ar fi beneficiat niciodată de grefă de la donator cadaveric, pentru că nu se încadra în criteriile pentru gravitatea bolii, dar, având în vedere că avea și asociat acest cancer hepatic, presiunea era imensă, și atunci cineva din familie s-a oferit să-i doneze o parte din ficat, respectiv lobul drept, și s-a realizat acest transplant hepatic de la donator viu cu lob drept.
În perioada postoperatie imediată, bolnavul a fost monitorizat în secția de Terapie intensivă, au fost monitorizate toate funcțiile vitale, ulterior fiind transferat în secția de Chirurgie, unde a fost urmărit de echipa chirurgicală și echipa de gastroenterologi și hepatologi pentru funcția hepatică, funcția renală și ulterior a fost externat, urmând ca să vină la control lunar inițial, după care o dată la 3 luni și, la momentul de față, practic, bolnavul vine o dată pe an la un control, pentru analize și ecografie de rutină”, comunică Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, medic primar Chirurgie generală.

SANADOR este singurul spital privat din România care a realizat intervenții de transplant hepatic de la donator viu. Intervențiile de transplant hepatic de la donator viu sunt, poate, cele mai dificile și mai complexe intervenții din chirurgia generală. La Spitalul Clinic SANADOR, ele sunt posibile prin implicarea unei întregi echipe de medici talentați și cu vocație, dar și datorită dotărilor cu echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație: sisteme de laparoscopie 3D 4K (pentru recoltarea asistată laparoscopic), microscop Zeiss Kinevo 900 (pentru microsuturile vasculare ale porțiunii de ficat transplantate), ecograf bk3000 (pentru ecografie intraoperatorie), sistem de autotransfuzie. Acestora li se adaugă dotările structurale de vârf disponibile la Spitalul Clinic SANADOR în blocul operator, prevăzut cu hote cu flux laminar și centrale de tratare a aerului dedicate, pentru a asigura aer steril cu presiune pozitivă în sălile de operație, pentru reducerea posibilității de apariție a infecțiilor nosocomiale.

  • Indiferent de problema cu care te confrunți, Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice, prin echipele medicale supraspecializate și cu tehnologia medicală de înaltă performanță de la SANADOR, este prima alegere pentru investigații, diagnostic și tratament la cel mai înalt nivel.

Sărbătorim, alături de familia pacientului și de echipa medicală de la SANADOR, doi ani de la intervenția salvatoare de viață realizată pro bono la Spitalul Clinic SANADOR.

Watch on YouTube
  • Vino la SANADOR pentru a beneficia de o conduită terapeutică multidisciplinară corectă și precisă, indiferent cu ce afecțiune a ficatului te confrunți!

Galerie foto

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR