Obezitatea, o problemă complexă de sănătate

Obezitatea este o boală metabolică complexă, caracterizată prin creșterea în greutate și cu afectări multiple asupra sănătății. Excesul ponderal poate provoca probleme de ordin psihologic, însă și numeroase probleme fizice, fiind asociat cu boli severe precum: diabet zaharat, malnutriție, afecțiuni cardiovasculare și cerebro-vasculare, hipertensiune arterială și chiar cancer.

Watch on YouTube

Există soluții pentru tratarea obezității, însă parcursul nu este unul ușor. Primul pas este încadrarea pacientului în această categorie, în baza indicelui de Masă Corporală (IMC). Este considerată supraponderală acea persoană al cărei IMC depășește 25kg/m², și obeză - cu o greutate de peste 30kg/m².

În plus, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizată circumferința abdominală. Circumferința abdominală mai mare de 88cm la femei și 102cm la bărbați poate duce la probleme mult mai grave.

Din punct de vedere estetic, obezitatea este de două tipuri:

  1. De tip ginoid "pear-shaped" (se manifestă prin concentrarea excesului de grăsime în partea inferioară a corpului).
  2. De tip android (țesut adipos mărit la nivelul abdomenului).

Pentru evaluarea stării de sănătate a persoanelor care suferă de obezitate, SANADOR a pregătit un pachet medical format din:

  • Consultație medic primar
  • Consultație control medic primar
  • Ecografie abdomen superior
  • Analize de laborator (Alaninaminotransferaza, Anti TPO, Colesterol LDL, Colesterol HDL, Colesterol total, Cortizol, Fosfataza alcalină, FT4, Gamaglutamiltransferaza, T3, Trigliceride, TSH).

Majoritatea analizelor trebuie făcute la un interval de 2 ani, în cazul adulților sub 40 de ani, și anual de persoanele care depășesc această vârstă.

Probele biologice investighează tulburări metabolice (diabet, dislipidemie - creșterea grăsimilor din sânge care se depun pe vase -, ateroscleroza - favorizează bolile cardiovasculare), disfuncții ale glandelo endocrine - ce favorizează uneori (rar) apariția obezității și/sau a hipertensiunii sau apariția steatozei - hepatită cronică non-alcoolică, non-infecțioasă.

În urma rezultatelor relevate de aceste analize și investigații, veți putea apela la specialistul de care aveți nevoie, în funcție de gravitatea situației, după cum urmează:

  • Consultație cu un medic nutriționist, care va stabili o dietă și un regim dedicat;
  • Consultație cu un antrenor personal pentru activități sportive;
  • Consultație cu un psihiatru sau psiholog, dacă dereglările alimentare sunt corelate cu depresia, anxietatea sau alte probleme psihologice;
  • Consultație cu un chirurg, dacă obezitatea este severă sau morbidă, iar operația este unica soluție de rezolvare.

Bineînțeles, nu trebuie uitată nici prevenția. Obezitatea poate fi evitată printr-un minim efort fizic de a merge pe jos vreme de 15 minute, de 3 ori pe săptămâna, apoi de 4 ori săptămânal, apoi din ce în ce mai mult, odată cu acomodarea la efort.

Watch on YouTube
SANADOR