Glanda hipofiza si rolul ei in organism

Glanda hipofiza este unul dintre organele responsabile cu sanatatea organismului nostru. Ea controleaza functiile tuturor celorlalte glande endocrine, fiind denumita si "glanda sefa". Iata care sunt principalele ei influente!

Influenteaza cresterea in inaltime

Hormonul de crestere (GH) este unul dintre hormonii secretati de lobul anterior al glandei hipofize, adenohipofiza. Acesta este responsabil in copilarie cu cresterea si dezvoltarea organismului. Deficitul lui in perioada copilariei duce la nanism hipofizar (copilul nu mai creste in inaltime), iar excesul duce la gigantism.

Stimuleaza lactatia proaspetelor mamici

Prolactina eliberata de glanda hipofiza, impreuna cu estrogenii sunt hormoni esentiali pentru pregatirea sanului pentru alaptare.
Secretia prolactinei in exces in afara perioadei de sarcina si alaptare duce la oligoamenoree (intarzierea sau lipsa ciclului menstrual), galactoree (scurgeri mamare), infertilitate, pilozitate excesiva.

Tine greutatea sub control

Daca te-ai intrebat vreodata care este cauza pentru care acumulezi kilograme odata cu inaintarea in varsta, desi respecti acelasi regim alimentar, ei bine, o explicatie poate fi hormonul de crestere eliberat de glanda hipofiza. Functia tiroidiana si cea suprarenala, precum si prolactina, pot influenta si ele greutatea. Dupa varsta de 35 de ani cantitatea de grasime din corp creste cu 50%, in timp ce masa musculara si osoasa se reduc cu 30%. Aceste schimbari in organism se petrec teptat, de-a lungul anilor, iar o dieta alimentara sanatoasa si activitatea fizica pot contribui intr-o mare masura la incetinirea acestui proces.

Regleaza functia reproductiva

Hormonii sintetizati de glanda hipofiza au rol si in reglarea ciclului menstrual la femei si in spermatogeneza la barbati. Secretia anormala a acestor hormoni duce la infertilitate. Stresul psihic este una dintre cauzele principale care conduc la dereglarea hormonilor si implicit la infertilitate.

Simptome care te trimit la medic!

Anumite boli generate de dereglari hormonale ale glandei hipofize pot fi prevenite si tratate, daca sunt depistate la timp.
Este cazul sa discuti cu un medic endocrinolog, daca prezinti urmatoarele simptome: dureri de cap, probleme cu vederea, dereglare menstruala, scaderea libidoului, cresterea sau scaderea ponderala, cresterea numarului la pantofi, aparitia unor vergeturi noi pe corp etc.