Glanda hipofiză și rolul ei in organism

Glanda hipofiză este unul dintre organele responsabile cu sănătatea organismului nostru. Ea controlează funcțiile tuturor celorlalte glande endocrine. Iată care sunt principalele ei atribuții:

Influențează creșterea în înălțime

Hormonul de creștere (GH) este unul dintre hormonii secretați de lobul anterior al glandei hipofize, adenohipofiză. Acesta este responsabil în copilărie cu creșterea și dezvoltarea organismului. Deficitul lui în perioada copilăriei duce la nanism hipofizar (copilul nu mai crește în înălțime), iar excesul duce la gigantism.

Stimulează lactația proaspetelor mămici

Prolactina eliberată de glanda hipofiza, împreună cu estrogenii sunt hormoni esențiali pentru pregătirea șanului pentru alăptare.
Secreția prolactinei în exces în afară perioadei de sarcina și alăptare duce la ciclu menstrual neregulat, la oligoamenoree (întârzierea sau lipsa ciclului menstrual), galactoree (scurgeri mamare), infertilitate, pilozitate excesivă.

Ține greutatea sub control

Dacă te-ai întrebat vreodată care este cauza pentru care acumulezi kilograme odată cu înaintarea în vârstă, deși respecți același regim alimentar, ei bine, o explicație poate fi hormonul de creștere eliberat de glanda hipofiza. Funcția tiroidiană și cea suprarenală, precum și prolactina, pot influență și ele greutatea. După vârstă de 35 de ani cantitatea de grăsime din corp crește cu 50%, în timp ce masă musculară și osoasă se reduc cu 30%. Aceste schimbări în organism se petrec teptat, de-a lungul anilor, iar o dietă alimentară sănătoasă și activitatea fizică pot contribui într-o mare măsură la încetinirea acestui proces.

Reglează funcția reproductivă

Hormonii sintetizati de glanda hipofiza au rol și în reglarea ciclului menstrual la femei și în spermatogeneza la bărbați. Secreția anormală a acestor hormoni duce la infertilitate. Stresul psihic este una dintre cauzele principale care conduc la dereglarea hormonilor și implicit la infertilitate.

Simptome care te trimit la medic!

Anumite boli generate de dereglări hormonale ale glandei hipofize pot fi prevenite și tratate, dacă sunt depistate la timp.
Este cazul să discuți cu un medic endocrinolog, dacă prezinți următoarele simptome: dureri de cap, probleme cu vederea, dereglare menstruală, scăderea libidoului, creșterea sau scăderea ponderală, creșterea numărului la pantofi, apariția unor vergeturi noi pe corp etc.

SANADOR