Fenomenul de epuizare ovariana in timp: Hormonul anti-Mullerian (AMH)

Hormonul anti-Mullerian (AMH) constituie un marker cu rol complex in evaluarea rezervei ovariene, dar si in patologia ovariana. Odata cu inaintarea in varsta, nivelul Hormonului anti-Mullerian (AMH) scade continuu la femei. Scaderea sa este semnificativa odata cu depasirea varstei de 35-37 de ani.

In felul acesta, AMH poate identifica femeile a caror fertilitate este in scadere si poate oferi indicatii asupra tranzitiei catre menopauza in urmatorii ani.

Informatiile aduse medicului de acest marker cuprind:

1. evaluarea potentialului de fertilitate la femeile tinere: AMH are rolul de a identifica corect femeile care au o rezerva ovariana redusa si al caror organism prezinta un raspuns slab la tratamente, pentru a evita ca acestea sa fie incluse inutil in programele de fertilizare in vitro.

2. evaluarea potentialului de fertilitate la femeile mai inaintate in varsta, dar care isi doresc sa devina mame: rolul AMH este acela de a le include in programele de fertilizare in vitro daca acestea au o rezerva ovariana corespunzatoare, in ciuda varstei.

3. evaluarea sindromului ovarelor polichistice - nivelurile serice crescute de AMH se regasesc in sindromul ovarelor polichistice si pot constitui un marker util pentru evaluarea severitatii acestei afectiuni.

4. diagnosticul si monitorizarea pacientelor cu tumori ovariene secretante de AMH. Acest marker se asociaza cu inhibina A, inhibina B, estradiol si markerul tumoral CA-125 (carcinoma antigen) in diagnosticul si monitorizarea pacientelor cu astfel de afectiuni.

5. evaluarea copiilor mici cu ambiguitate genitala sau intersexualitate.

6. evaluarea functiei testiculare la copii.

Recoltarea analizei se face din sange venos si nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Pentru femei este important de stiut ca AMH nu prezinta variatii cicilice, facand posibila recoltarea in orice zi a ciclului menstrual.

SANADOR