Una dintre cele mai simple si mai rapide metode de diagnosticare a afectiunilor mamare este ecografia mamara. Procedura este nedureroasa, se poate realiza in cabinetul medicului si rezultatele sunt disponibile pe loc.

Numita si ultrasonografie mamara, aceasta tehnica imagistica utilizeaza ultrasunetul pentru examinarea structurii sanului. Cu ajutorul ecografului se prelucreaza semnalul acustic emis de transductor (sonda mamara) in imagini pe monitorul aparatului. Dispozitivele de ultima generatie sunt dotate cu frecventa inalta, Doppler color. Modul de sonoelastografie si posibilitatea de achizitie 3D si 4D, oferind imagini de inalta calitate.

Recomandata celor sub 40 de ani

Ecografia mamara este cea mai des utilizata metoda de examinare imagistica a sanului la femeile tinere. Se efectueaza anual ca parte a controlului de rutina pentru prevenirea cancerului de san. Desi a devenit principala metoda de screening a patologiei mamare, ramane o metoda complementara mamografiei, avand limite in depistarea precoce a modificarilor oncologice de la nivelul sanilor (de exemplu, ecografia mamara nu permite depistarea microcalcificarilor).

Cum se realizeaza ecografia mamara

Tehnica de examinare este simpla si nu presupune un disconfort fizic pentru pacienta. Aceasta sta in pozitia culcat, iar medicul examineaza sanii cu ajutorul unui transductor (sonda mamara). Pentru ca acesta sa fie mai usor de coordonat de catre medic, pe piele se aplica gel. Ultrasunetele captate de transductor sunt prelucrate sub forma imaginilor tesutului mamar. ,,Examinarea cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante. Ecografia mamara poate fi efectuata in orice perioada a ciclului menstrual, include evaluarea ambilor sani si, obligatoriu, examinarea axilelor. In cazul evidentierii unor leziuni ale sanului, medicul poate efectua suplimentar sonoelastografie si/sau mamografie digitala pentru caracterizarea suplimentara a nodulilor. Pentru un diagnostic de certitudine ( daca formatiunea este benigna sau maligna) se recomanda efectuarea unui examen citologic prin punctie sau biopsie in leziunea suspecta", explica doamna doctor Corina Neamtu, medic primar endocrinologie, SANADOR.

Dupa ce va analiza imaginile, medicul specialist in imagistica sau senolog, va intocmi un raport medical, care va ajunge prin intermediul pacientei la medicul care a solicitat examinarea suplimentara. In urma tuturor investigatiilor, medicul va hotari care sunt pasii terapeutici care trebuie urmati in viitor.

Avantajele si limitele ecografiei

Recomandarea medicilor este efectuarea unei ecografii mamare anual la femeile sub 40 de ani, acesta fiind principalul mod de diagnosticare a cancerului inca din stadii incipiente. Insa, in cazul femeilor peste 40 de ani, ecografia mamara trebuie sa fie folosita doar in completarea examenului mamografic. Printre avantajele ecografiei se numara faptul ca:

  • este o metoda sigura, nedureroasa, neinvaziva de examinare a sanului, iar imaginea este afisata pe monitor in timp real
  • nu implica radiatii, dureaza intre 20 si 40 de minute si permite examinarea cu acuratete a sanilor densi mamografic
  • poate fi efectuata la orice varsta, inclusiv de gravide si femei care alapteaza.
  • diferentiaza formatiunile solide de cele chistice, fiind un punct de reper in stabilirea diagnosticului, deoarece majoritatea tumorilor maligneale sanului sunt solide
  • poate fi utilizata pentru ghidarea unei biopsii

Totusi, ecografia mamara are anumite limite. ,,Mai exact, imaginile oferite nu au precizia celor rezultate in urma unei mamografii. Nu detecteaza microcalcificari, acestea fiind un indicator mamografic esential pentru depistarea precoce a afectiunilor oncologice. Acuratetea imaginilor depinde exclusiv de experienta operatorului si de performantele ecografului. In acelasi timp, ecografia nu este reproductibila, deoarece examinarea se realizeaza in timp real, iar imaginile pot fi diferite de la un operator la altul", afirma doamna doctor Corina Neamtu, medic primar endocrinologie.

SANADOR