
In ultimele decenii, s-a demonstrat ca examenul citologic Babes-Papanicolau pentru determinarea cancerului de col uterin si-a adus contributia la reducerea numarului de paciente afectate de cancerul genital. Cu toate acestea, in ciuda succesului sau de ansamblu, examenul citologic Babes-Papanicolau unic nu are capacitatea de a detecta toate cazurile, un procent de 30-50% ramanand neidentificate*. Pentru a compensa acest neajuns se impune repetarea recoltarii la un interval destul de scurt, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare si disconfortul pacientei. Mai nou exista o alternativa eficienta, analiza CINtec(R) PLUS care are rolul de a oferi un rezultat de certitudine pentru cazurile fals-negative, incerte sau cu HPV pozitiv, adica exact in cazurile in care examenul citologic Babes-Papanicolau nu este capabil sa sustina sau sa infirme un diagnostic. CAZURILE IN CARE ESTE INDICAT CINTEC(R) PLUS
- Pacientelor cu rezultate rezultatelor echivoce (ASC-US, celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata) sau usor anormale (LSIL, leziuni scuamoasa intraepiteliala de grad scazut)
- Pacientelor care in abordari de testare paralela Babes-Papanicolau/HPV au obtinut rezultate clasificate drept negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate (NILM) la frotiul Babes-Papanicolau, dar au fost testate pozitiv cu HPV cu risc ridicat.
- Cu 24-48 ore inainte de recoltarea probei trebuiesc evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianti) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala).
- Se recomanda recoltarea in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar in cazul infectiilor, dupa tratarea acestora.
- Se recomanda recoltarea inainte procedurilor medico-chirurgicale, la 3 luni de la recoltari anterioare.