Ce este examenul microbiologic complex al secretiei de col uterin si ce poate releva

Examenul microbiologic complex al secretiei de col uterin este un pachet de analize conceput pentru a pune la dispozitia medicului ginecolog a cat mai multor date necesare pentru un diagnostic etiologic precis, care sa permita o terapie adecvata si eficienta. Fiind un pachet de analize, examenul microbiologic complex include examenul microscopic al secretiei de col uterin, cultura din aceeasi secretie precum si teste specifice pentru determinarea prezentei germenilor Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum si Chlamydia trachomatis.

Pentru realizarea acestor investigatii, se recolteaza si se trimit la laborator urmatoarele probe: un tampon cu mediu de transport pentru cultura microbiana, doua lame cu produs biologic etalat pentru examenul microscopic colorat, un recipient pentru determinarea antigen Mycoplasma/Ureaplasma, un recipient pentru determinarea antigen Chlamydia si un recipient cu mediu lichid pentru examenul microscopic nativ (vagicult).

Examenul microscopic colorat este probabil si cea mai importanta investigatie din aceasta serie si consta in examinarea la microscop a ambelor lame mentionate, dupa tratarea lor cu coloratiile speciale Gram respectiv Giemsa. Informatiile obtinute sunt complementare, astfel lama colorata Giemsa releva sub microscop celularitatea produsului etalat, prezenta si gradul inflamatiei, existenta unor celule cu aspect particular denumite "clue cells" si poate semnala prezenta parazitului unicelular Trichomonas vaginalis precum si a celulelor levurice. Coloratia Gram folosita pentru a doua lama permite caracterizarea florei microbiene si a relatiei cu elementele celulare.

Flora vaginala normala, denumita si flora Doderlein, este formata din bacili lungi Gram pozitiv dispusi in lanturi. Flora din vaginoza bacteriana este formata predominant din bacili scurti Gram variabil si este acompaniata de putine celule inflamatorii. In vaginitele specifice apare o reactie inflamatorie intensa, iar celulele polimorfonucleare includ sau sunt inconjurate de germenii cauzali ce pot fi coci Gram pozitiv (de exemplu stafilococi, streptococi) sau coci Gram negativ (de exemplu gonococi). Ultima parte a examinarii microscopice se adreseaza preparatului nativ al produsului din vagicult si urmareste in special prezenta protozoarului Trichomonas vaginalis, care in aceste conditii prezinta miscari active ce il fac usor identificabil.

Cultura secretiei de col uterin se face prin transferul produsului recoltat pe tamponul cu mediu de transport pe medii microbiologice solide care vor fi incubate in termostat si ulterior examinate pentru prezenta sau absenta coloniilor bacteriene. Se poate face astfel diagnosticul etiologic pentru germeni precum Stafilococul auriu, ce poate cauza vaginita si soc toxic, sau Streptococul de grup B, care poate cauza infectii serioase copiilor nascuti de mamele infectate si netratate. Sensibilitatea culturii este in general mai mare decat a microscopiei si permite efectuarea antibiogramei, dar exista si germeni care nu se dezvolta pe mediile uzuale, de aceea cultura trebuie intotdeauna efectuata impreuna cu examenul microscopic si completata cu teste suplimentare.

Chlamydia trachomatis este un microorganism cu dezvoltare strict intracelulara, din aceasta cauza diagnosticul de laborator foloseste un test cu anticorpi specifici indreptati impotriva antigenului Chlamydia in secretie. Caracteristic pentru acest germene este ca in majoritatea cazurilor infectia este asimptomatica iar evolutia indelungata poate duce la complicatii precum cervicita, uretrita, endometrita sau boala inflamatorie pelvina. Aceste complicatii pot determina un risc mai mare de infertilitate sau sarcini extrauterine. De asemenea, la femeile insarcinate si nediagnosticate exista riscul de transmitere a infectiei la copil, care poate dezvolta ulterior conjunctivita sau pneumonie.

Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum sunt detectate prin inocularea secretiei intr-un bulion selectiv care ulterior este transferat pe o galerie de teste specifice ce permite simultan identificarea si testarea sensibilitatii la antibiotice. Desi exista si posibilitatea colonizarii asimptomatice, M. hominis a fost descris in componenta florei din vaginoza si a fost identificat ca agent etiologic pentru salpingite, vaginite si septicemii postchirurgicale. Cea mai serioasa implicatie patogena atat pentru M. hominis cat si pentru U. urealyticum este la copii nascuti de mamele infectate care pot dezvolta infectii grave uneori.

Examenul microbiologic complex al secretiei de col uterin permite asadar stabilirea diagnosticului etiologic pentru o paleta larga de afectiuni al caror tratament specific devine astfel posibil.

Informatii transmise de Dr. Cristian Bercu, Medic primar Medicina de Laborator si seful Laboratorului Central SANADOR.


SANADOR