In ce consta tratamentul rupturii de anevrism?

Intr-o definitie simplificata, prin anevrism intelegem o dilatare localizata a unei artere cu aproximativ 50% fata de dimensiunea normala. Se pot intalni anevrisme la orice nivel, dar cel mai frecvent se vor dezvolta la nivelul aortei (cel mai mare vas de sange din organism, care preia presiunile maximale generate de contractia inimii). Astfel, ruptura unui asemenea anevrism este dramatica si poate provoca sangerari amenintatoare de viata, ea fiind o urgenta vasculara majora.

De aceea, ruptura de anevrism aortic impune interventie chirurgicala imediata, fara tratament mortalitatea mergand spre 100%. In functie de severitatea sangerarii, pacientii pot prezenta soc hemoragic si vor necesita reechilibrare hidrica si transfuzii de sange.

Tratamentul chirurgical consta in inlocuirea portiunii vasculare afectate cu o proteza sintetica cu dimensiuni adaptate vasului nativ si refacerea continuitatii vasculare. Vorbim de operatii laborioase, care necesita resurse materiale si umane importante si care se desfasoara in centre supraspecializate. Avand in vedere ca pacientii care dezvolta anevrisme arteriale prezinta adesea si alte comorbiditati si factori de risc, complicatiile postoperatorii pot fi multiple si severe, iar mortalitatea perioperatorie se mentine la 50%.

Exista cazuri in care vorbim de o „fisura”, o ruptura minima pe care organismul reuseste sa o “plombeze” partial prin cheaguri de sange. Aceste cazuri se pot preta tratamentului interventional, ele impunand o evaluare imagistica minutiuoasa, atat a arterei lezate, precum si a caii de abord.

Informatiile au fost oferite de Dr. Carmen Popescu, Medic primar Chirurgie vasculara in cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Ele au fost publicate in editia din mai 2020 a Click Sanatate.