Alimentatia si controlul greutatii in timpul sarcinii

Supraponderalitatea este o problema la nivel mondial, insa astazi vom vorbi despre cresterea in greutate in perioada sarcinii. Femeile trebuie sa stie ca starea de gravitate, desi este temporara, este caracterizata prin modificari esentiale la nivelul aparatelor si sistemelor materne, dar si a functionarii metabolismului.

Ce modificari de greutate apar in timpul sarcinii

Femeile insarcinate vor suferi cresteri in greutate inca de la primele luni chiar daca nu fac excese alimentare, dar alimentatia ei este incorecta. Mai mult, in niciun caz gravida nu trebuie sa manance pentru doi, asa acum am fi tentati sa credem.

Cauza nevoii de a manca mai mult

Cresterea rezistentei la insulina in timpul sarcinii, mai ales in trimestrele II si III, va duce la o crestere a nevoii de dulce si, implicit, a consumului de alimente bogate in zahar (alimente dulci). De asemenea, consumul excesiv de fainoase si grasimi provoaca acumularea rapida de kilograme, grasime care se depoziteaza in cele 9 luni de sarcina.

Asadar, pentru a exemplifica, femeile insarcinate trebuie sa se alimenteze normal, pentru o singura persoana, evitand dorinta de dulce, fainoase si produse bogate in grasimi, avand ca scop acumularea unui exces ponderal de maxim 14 kg pergravidic (intre 10 si 12 kg), adica 1-1.5 kg per luna.

Posibile probleme care pot sa apara in timpul sarcinii din cauza cresterii in greutate

Depasirea acestor limite favorizeaza patologii precum diabet gestational, hipertensiune indusa de sarcina, preeclampsie si chiar eclampsie, in cazul in care valorile tensionale mari nu sunt controlate corect.

Nu trebuie neglijat nici disconfortul real pe care il percepi cand acumulezi 25-30 de kg in 9 luni, cu edeme gambiere importante, cu un cord incarcat oricum de aparitia circulatiei fetale, ce va genera debit cardiac crescut, exprimat practic in aparitia de oboseala si cresterea pulsului la eforturi minime.

Este ca si cum ai cara in spate permanent un sac de cartofi de 20 kg. Sfatuiesc gravidele sa fie precaute in a acumula kilograme in exces, iar obstetricianul sa abordeze in cadrul consultatiilor prenatale si problematica igienei sarcinii si controlul greutatii.

Alimentatia in timpul sarcinii

In ceea ce priveste alimentatia gravidei, sunt cateva principii care, respectate, vor contribui, alaturi de un stil de viata sanatos, la un sarcina fara complicatii, atat pentru mama, cat si pentru fat. Asadar, diete gravidei trebuie sa contina alimente bogate in substante nutritive esentiale, alimente de baza cat mai putin procesate. Mai mult, mesele trebuie sa fie regulate, cu 1-2 feluri principale, iar ultima masa sa nu fie consumata mai tarziu de ora 19, aceasta constand in alimente usor de digerat.

Recomand femeilor insarcinate sa includa in dieta carne de pui, peste, carne de vita bine preparata termic, lactate, legume gatite sau crude la discretie, salate din legume proaspete si fructe.

In schimb, ele trebuie sa evite dulciurile foarte fine, procesate; nevoia excesiva de dulce poate fi tinuta sub control prin consumul de fructe, fainoase si grasimi de origine animala. De asemenea, alimentele semipreparate, mancarea de tip fast-food, conservele, branzeturile cu mucegai, fructele de mare, afumaturile, mancarurile foarte condimentate, sarea in exces, sucurile carbogazoase, trebuie consumate intr-o cantitate cat mai mica.

Nu exista restrictii in ceea ce priveste consumul de fructe, de legume, de salate, acestea fiind bogate in vitamine si minerale, substante nutritive esentiale pentru starea de sanatate generala, utile mai ales in timpul sarcinii. Atentie insa la consumul de fresh-uri; este cunoscut faptul ca sunt hipercalorice.

Daca exista dificultati in mentinerea unui ritm rezonabil de crestere in greutate pe parcursul sarcinii, atunci recomand sa se apeleze la sfaturile unui nutritionist.

Informatii oferite de dr. Emel Nuraltay, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, Sef Sectie Obstetrica Ginecologie Spitalul SANADOR.

Prin alegerea unui pachet de nastere in cadrul Spitalului Clinic SANADOR, viitoarele mamici vor beneficia de o echipa formata din medici cu experienta in specialitatea obstetrica - ginecologie ce vor  asigura tot suportul medical necesar pentru realizarea nasterii.

In cadrul Spitalului Clinic SANADOR, blocul de nasteri dispune de 3 sali de operatie moderne, dotate conform celor mai inalte standarde in domeniu.

Va asteptam la Zilele Baby SANADOR pentru mai multe informatii.