Fibroadenomul mamar este o formațiune tumorală benignă a sânului, unică sau multiplă, ce apare cu preponderență în adolescență (sau în cursul sarcinii sau în premenopauză) și se datorează dezechilibrelor hormonale.

Se prezintă ca un nodul perfect delimitat, ferm, mobil, uneori dureros. Creșterea sa este de regulă lentă, dar există forme cu creștere mai rapidă ce determină deformarea sânului sau asimetrie mamară fără ca acest lucru să fie obligatoriu semnul unei varietăți periculoase (tumoră Phyllodes sau sarcom).

Riscul reprezentat de fibroadenom este mai ales cel de deformare a sânului. Foarte rar această tumoră poate suferi o transformare malignă. Doar când sunt multiple, fibroadenoamele cresc moderat riscul de cancer, care poate apărea oriunde în ambii sâni.

Urmărirea se face prin ecografie mamară, prin măsurarea diametrelor maxime în cele 3 axe spațiale la intervale de cel puțin 6 luni (doar creșteri peste 15% reprezintă o tendință evolutivă, modificări mai mici nefiind concludente). Totodată, aspectul structural mai dezordonat, creșterea densității vascularizatiei sau/și înmugurirea pot sugera evolutivitatea fibroadenomului. Neomogenitatea să internă îl poate defini că fibroadenom complex, care este în oarecare măsură suspect. De asemenea trebuie suspectate fibroadenoamele ce apar după vârsta de 35 de ani sau cele cărora le scade compresibilitatea la evaluarea elastografică. Clarificarea situației va necesita o biopsie.

Tratamentul antiinflamator poate fi prescris în pusee dureroase, dar nu este cunoscut vreun tratament specific eficace. Tamoxifenul este prezentat că posibilă soluție pentru unele cazuri, dar nu există evidente statistice semnificative care să susțină această afirmație. 

Operația la sân este indicată de tumorile cu creștere persistentă și semnificativă (ca volum tumoral raportat la volumul sânului în care se dezvoltă fibroadenomul) și cele cu potential malign (asocierea proliferării atipice, a metaplaziilor instabile, a neoplaziilor in situ demonstrată histopatologic în prealabil).

Informatii transmise de dr. Stefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie Generala si Doctor in Stiinte Medicale, in cadrul Academiei de Senologie SANADOR.

SANADOR