Ti s-a comunicat diagnosticul de fibroadenom mamar. Este vorba de o tumora benigna a sanului, unica sau multipla, ce apare mai adesea in adolescenta (sau in cursul sarcinii sau in premenopauza), sugerand rolul tulburarilor hormonale in aparitia fibroadenomului.

Se prezinta ca un nodul perfect delimitat, ferm, mobil, uneori dureros. Cresterea sa este de regula lenta, dar exista forme cu crestere mai rapida ce determina deformarea sanului sau asimetrie mamara fara ca aceasta sa fie obligatoriu semnul unei varietati periculoase (tumora Phyllodes sau sarcom).

Riscul reprezentat de fibroadenom este mai ales cel de deformare a sanului. Foarte rar aceasta tumora poate suferi o transformare maligna. Doar cand sunt multiple, fibroadenoamele cresc moderat riscul de cancer, care poate apare oriunde in ambii sani (probabil datorita expunerii semnificative si persistente la tulburari hormonale, probabil responsabile de producerea ambelor tipuri tumorale).

Urmarirea se face ecografic, prin masurarea diametrelor maxime in cele 3 axe spatiale la intervale de cel putin 6 luni (doar cresteri peste 15% reprezinta o tendinta evolutiva, modificari mai mici nefiind concludente). Totodata, aspectul structural mai dezordonat, cresterea densitatii vascularizatiei sau/si inmugurirea pot sugera evolutivitatea fibroadenomului. Neomogenitatea sa interna il poate defini ca fibroadenom complex, care este in oarecare masura suspect. De asemenea trebuie suspectate fibroadenoamele ce apar dupa varsta de 35 de ani sau cele carora le scade compresibilitatea la evaluarea elastografica. Clarificarea situatiei va necesita o biopsie (preferabila operatiei fara diagnostic!).

Tratamentul antiinflamator poate fi prescris in pusee dureroase, dar nu este cunoscut vreun tratament specific eficace. Tamoxifenul este prezentat ca posibila solutie pentru unele cazuri, dar nu exista evidente statistice semnificative care sa sustina aceasta afirmatie.

Operatia are drept scop inlaturare completa a sa in rezectii cat mai economicoase. Se prefera o mica marja de siguranta in cazul fibroadenoamelor suspecte sau a tumorilor Phyllodes, mai ales a celor border-line sau maligne. Alternativa este reprezentata de ablatii energetice microinvazive (termoliza prin radioablatie, ultrasunete intense focalizate, crioablatie), dar nu este rezervata cazurilor fara indicatie chirurgicala, care impun o biopsie prealabila si urmarirea postinterventionala. Indicatia chirurgicala este conferita de tumorile cu crestere persistenta si semnificativa (ca volum tumoral raportat la volumul sanului in care se dezvolta fibroadenomul) si cele cu potential risc neoplazic (asocierea proliferarii atipice, a metaplaziilor instabile, a neoplaziilor in situ demonstrata bioptic in prealabil).

Informatii transmise de dr. Stefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie Generala si Doctor in Stiinte Medicale, in cadrul Academiei de Senologie SANADOR.