Ce este artrografia RMN?

Artrografia RMN, cunoscută și sub numele de artro-RM sau artrografie prin rezonanță magnetică, este o tehnică de imagistică medicală utilizată pentru a vizualiza în detaliu structurile interne ale unei articulații. La SANADOR, pacienții au acces la artro-RM efectuat cu echipamente de ultimă generație, cu putere 3 Tesla.

Investigația implică utilizarea unui aparat de rezonanță magnetică, pentru a produce imagini ale articulațiilor, inclusiv ale oaselor, cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor și altor structuri moi. Artrografia prin RMN este o examinare mai avansată și mai completă pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor articulare, comparativ cu alte metode radiologice.

Indicațiile unei investigatii artro-RMN

Artrografia RMN poate fi solicitată de medicul ortoped pentru:

Avantajele artrografiei RMN

O artrogramă RMN oferă mai multe avantaje semnificative:

 • Detectarea precisă a leziunilor articulare: Prin combinarea tehnologiei RMN cu administrarea de contrast intraarticular, artrografia RMN poate evidenția leziunile articulare chiar și foarte mici sau subtile.
 • Non-invazivitate: Artrografia RMN este mai puțin invazivă decât alte metode de diagnostic, cum ar fi artroscopia.
 • Nu iradiază: O artrogramă prin rezonanță magnetică utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale structurilor articulare, fără a implica expunerea la radiații ionizante.
 • Evaluare globală a articulației: Această tehnică permite examinarea întregii articulații în diferite planuri și unghiuri, oferind o imagine completă a stării articulare.
 • Identificarea precoce a afecțiunilor. Artrografia RMN poate identifica afecțiunile articulare în stadii incipiente, permițând intervenții precoce și îmbunătățind prognosticul.
 • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Pregătirea pentru examinarea artro-RM

În cadrul pregătirii pentru examinarea artro-RM, medicul va evalua istoricul medical al pacientului și va fi informat despre orice dispozitive medicale implantate, alergii la medicamente, la substanțe de contrast sau reacții neprevăzute apărute la examinări imagistice anterioare.

Medicul trebuie să clarifice orice întrebări sau nelămuriri ale pacientului, prezentându-i deopotrivă riscurile și beneficiile procedurii. În cazurile care necesită administrare de substanță de contrast (cu gadoliniu), pacientul trebuie să efectueze analize de sânge, pentru evaluarea funcției renale (uree și creatinină). Este foarte important ca pacientul să îndepărteze orice obiecte metalice pe care le poartă, de exemplu bijuterii, deoarece acestea pot interfera cu funcționarea aparatului de RMN.

Cum se realizează artrografia RMN?

Procedura de artrografie RMN implică următorii pași:

 • Pacientul este plasat pe masa de examinare, i se oferă căști speciale, care diminuează zgomotele produse de aparat și primește explicații despre modul în care funcționează butonul de panică, ce poate fi folosit pentru întreruperea investigației, în cazul în care apare o urgență.
 • Dacă se efectuează o artrografie RMN cu substanță de contrast administrată intraarticular, substanța de contrast este injectată în articulația ce urmează a fi investigată, după ce, în prealabil, zona a fost anesteziată local, folosind un anestezic de tipul xilinei. Sub control radiografic sau ecografic, medicul radiolog poziționează un ac fin, al cărui vârf ajunge în interiorul articulației de interes, unde injectează o cantitate de substanță de contrast, astfel încât aceasta să difuzeze în întreg spațiul articular. Astfel, se poate controla exact cantitatea de substanță injectată și se realizează o distensie eficientă a cavității articulare. Dacă medicul recomandă, în schimb, o artrografie RMN cu substanță de contrast administrată intravenos, această procedură implică introducerea unei substanțe de contrast în fluxul sanguin al pacientului, prin intermediul unei injecții intravenoase. Tehnica este mai puțin invazivă, riscul de infecție intraariculară este inexistent, se obține o opacifiere egală a tuturor compartimentelor din articulație și se pot obține informații și despre structurile extraarticulare.
 • Pacientul este introdus în tubul de RMN, unde aparatul va genera câmpul magnetic și unde de radiofrecvență pulsate necesare pentru obținerea imaginilor, realizând secvențe de imagini în mai multe planuri și oblic, centrate pe articulația evaluată, pentru a vizualiza structurile anatomice și pentru a detecta eventualele leziuni sau anomali. Pentru a asigura calitatea imaginilor, este deosebit de important ca pacientul să rămână nemișcat în timpul scanării. Durata scanării este de aproximativ 20-30 de minute.
 • Imaginile obținute sunt interpretate de către un medic radiolog, pentru a stabili un diagnostic precis.

De ce să alegi artrografia RMN 3 Tesla?

Artrografia prin RMN 3 Tesla este o tehnică avansată de imagistică medicală, ce implică utilizarea unui scanner RMN cu o putere de 3 Tesla, care folosește un câmp magnetic mai puternic decât scanerele tradiționale de 1.5 Tesla. Astfel, există numeroase avantaje și indicații pentru RMN 3 Tesla.

Prin utilizarea unei puteri mai mari a câmpului magnetic, această investigație aduce mai multe beneficii:

 • Rezoluție mai mare: Scannerul RMN 3T produce imagini cu o rezoluție mai mare, permițând detectarea mai precisă a leziunilor sau a detaliilor anatomice.
 • Timp de scanare mai scurt: Puterea mai mare a câmpului magnetic permite efectuarea scanărilor mai rapid, reducând timpul necesar pentru procedură și îmbunătățind confortul pacientului.
 • Sensibilitate crescută: O artrografie RMN 3 Tesla oferă o sensibilitate mai mare în detectarea leziunilor articulare și a altor anomalii, facilitând diagnosticul și managementul acestora.
Departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală SANADOR dispune de două aparate RMN 3T de ultimă generație.

În concluzie, artrografia RMN 3 Tesla aduce beneficii semnificative, contribuind la obținerea unor imagini de calitate superioară și la îmbunătățirea eficacității procedurii. Este important ca această tehnică să fie utilizată într-un mod adecvat și integrată într-o abordare multidisciplinară a managementului afecțiunilor articulare.

Artro-RM 3 Tesla la SANADOR

Pacienții cu afecțiuni articulare beneficiază la SANADOR de artrografie RMN performantă, efectuată cu echipamente 3 Tesla, pentru un diagnostic rapid și de înaltă precizie. Departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală SANADOR dispune de două aparate RMN 3T de ultimă generație - Siemens Magnetom Skyra, la Spitalul Clinic SANADOR, și Siemens Magnetom Vida 3T, la Clinica SANADOR Floreasca.

Siemens Magnetom Vida este unul dintre cele mai avansate echipamente RMN 3 Tesla disponibile în prezent, având senzori BioMatrix, pentru scanare personalizată, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientului. De asemenea, aparatul Siemens Magnetom Skyra 3T furnizează imagini de înaltă rezoluție, care permit identificarea celor mai fine leziuni articulare, timpul de examinare fiind semnificativ redus.

 • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR