Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu aspectul si corectia pozitiei dintilor, in vederea indreptarii dintilor nealiniati si redarii functionalitatii acestora. Chiar daca stima de sine si increderea care adera unui aspect fizic placut sunt doua atribute de luat in considerare, beneficiile unui aparat dentar nu sunt doar de natura estetica. Timpul investit intr-un tratament ortodontic conduce atat la un zambet perfect, cat si la o sanatate orala mult imbunatatita, pe tot parcursul vietii.

Beneficii

Iata doar cateva dintre avantajele oferite de montajul si purtarea unui aparat dentar:

  • Imbunatatirea functiei masticatorii;
  • Usurarea dificultatilor de vorbire;
  • Reducerea riscului de aparitie a cariilor;
  • Reducerea riscului de aparitie a parodontozei;
  • Dintii sunt mai usor de periat si de curatat cu atat dentara;
  • Reducerea procesului de macinare a dintilor.

Prin urmare, un aparat dentar este alegerea ideala pentru un stil de viata sanatos, oferind in acelasi timp si un zambet aspectuos. Pe scurt, rolul unui aparat dentar este de aplicare continua a presiunii asupra dintilor problematici, intr-un interval de timp care sa permita mutarea acestora intr-o pozitie favorabila. Pe masura ce dintii migreaza, oasele isi schimba si ele forma, contribuind la o fizionomie echilibrata bilateral. In cazul corectiilor minore, se poate face apel si la aparate dentare mobile sau la aparate dentare ÔÇťinvizibileÔÇŁ.

Afectiuni

Optarea pentru un aparat dentar ofera tratament corectional in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • Dinti prea aglomerati sau strambi;
  • Dintii de pe arcada superioara calca prea mult peste cei inferiori (overbite) sau in spatele acestora (underbite);
  • Dinti prea rasfirati;
  • Alte probleme de aliniere a maxilarului cu mandibula.

Odata cu alinierea corecta a dintilor si a arcadelor dentare, este imbunatatit nu doar aspectul fizic, ci si sanatatea orala, precum si modul de vorbire/procesul de masticatie.

Recomandari

Se recomanda purtarea unui aparat dentar in special copiilor, dupa instalarea dintilor permanenti. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi adulti opteaza pentru acest tratament. Sanatatea orala este un factor de mare importanta inainte de inceperea tratamentului ortodontic. Doar un medic dentist ortodont poate face aceasta evaluare. De exemplu, unii pacienti nu pot purta aparat dentar, cum este in cazul celor afectati de parodontoza.

Majoritatea aparatelor dentare sunt fabricate din metal, insa exista si modele din ceramica sau din plastic. Acestea sunt proiectate sa fie cat mai confortabile, desi este posibil ca in primele zile sa fie simtit un mic disconfort.

Perioada pentru care un aparat dentar poate fi purtat variaza functie de severitatea malpozitiilor, corectarea durand de la cateva luni pana la 2 ani sau chiar mai mult. In acest interval de timp, este necesara vizita regulata la medicul dentist ortodont (de regula, un control la 2-3 luni) pentru evaluarea corectarilor si reajustarea aparatului dentar. In cazul adultilor este posibil ca durata purtarii aparatului dentar sa fie mai lunga, insa cu rezultate similare. Cu toate acestea, nu toate problemele pot fi corectate, data fiind elasticitatea mai redusa a oaselor si faptul ca nu mai cresc la orice varsta.

Galerie foto