Vaccin antitetanos

Ce este un vaccin antitetanos? Un vaccin utilizat la prevenirea tetanosului. Mai este cunoscut si sub numele de toxiocoida tetanica.

Recomandari

Cand se recomanda? Pe timpul copilariei se recomanda cinci doze, urmata de doze suplimentare la fiecare zece ani. Aproape toate persoanele sunt imune dupa trei doze. Persoanelor care nu sunt la curent cu vaccinul antitetanos trebuie sa li se administreze o doza de antitetanos de rapel in primele 48 de ore de la accidentare/ranire. Antitoxina tetanica este, de asemenea, recomandata celor cu un risc ridicat de ranire si care nu sunt imunizati complet. Tetanosul neonatal poate fi prevenit prin asigurarea faptului ca femeile insarcinate sunt la curent cu vaccinul antitetanos si daca nu sunt, atunci trebuie vaccinate.

Care este istoria acestui vaccin antitetanos? A fost disponibil in Statele Unite ale Americii din anii 1940. Acesta a condus la o scadere de 95% a ratei de tetanos. Acest vaccin se afla pe lista medicamentelor esențiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lista celor mai importante medicamente recomandate pentru un sistem de sanatate.

Beneficii

Cui aduce beneficii acest vaccin antitetanos? Este sigur atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru cei cu HIV/SIDA. Intre 25 si 85 la suta din persoanele vaccinate vor simti înrosire si durere la locul injectiei. Mai putin de 1% din persoanele vaccinate se vor confrunta cu febra, senzatie de oboseala si dureri minore de muschi. Reactii alergice severe se gasesc in mai putin de o persoana din 100.000.

Atentie, te avertizam ca nu se recomanda utilizarea unui vaccin antitetanos cu un singur antigen! Toxicoida tetanica trebuie administrata in combinatie cu toxicoida difterica, deoarece este nevoie de rapel periodic pentru ambele antigene. Sunt disponibile doua marci de Tdap: Boostrix (autorizat pentru persoanele cu varsta intre 10-64 de ani) si Adacel (autorizat pentru persoanele cu varsta intre 11-64 de ani). Vaccinurile DTaP si Tdap nu contin conservant thimerosal.

La un mic procent din indivizi, nivelurile de antitoxina scad sub nivelul protectiv minim inainte de trecerea celor 10 ani. Pentru a se asigura niveluri protective adecvate de antitoxina, persoanele care prezinta mai mult timp o rana care nu este curata si nici minora trebuie sa fie vaccinate cu o doza de vaccin antitetanos de rapel, daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultima doza. (Pentru detalii despre persoanele care au primit anterior mai putin de trei doze, consultati sectiunea "Ingrijirea ranii".)

Reactii adverse

Exista reactii adverse dupa vaccinarea cu vaccin antitetanos? Da, ar putea aparea. Reactiile adverse locale, care ar putea fi eritem, induratie si durere la locul intepaturii sunt obisnuite, dar de obicei sunt auto-limitate si nu necesita terapie. In zona de injectie se poate sesiza un nodul palpabil timp de cateva saptamani. S-a raportat abces la zona de injectie. Febra si alte simptome sistemice nu sunt obisnuite.

Trebuie sa retii ca un vaccin antitetanos este combinat in mai multe vaccinuri cum ar fi DTaP si Tdap care contine vaccinul antidifteric, antitetanos, vaccinul antipertussis, si DT și Td care contin vaccinele antidifteria si antitetanos. DTaP si DT sunt administrate copiilor sub varsta de sapte ani, in timp ce Tdap si Td sunt administrate celor peste sapte ani.

SANADOR