Ce este anovulația?

Anovulația sau ciclul anovulator apare atunci când ovarele nu eliberează ovulul în timpul ciclului menstrual. Deoarece ovulația este esențială pentru a obține o sarcină, anovulația cronică reprezintă o cauză de infertilitate.

Ovulația este procesul prin care unul dintre ovare eliberează ovulul matur, care mai apoi ajunge în una dintre trompele uterine. Rămâne în acest loc timp de 12-24 de ore, urmând să fie fertilizat de un spermatozoid. Astfel, ovulația pregătește organismul pentru concepție.

Ocazional, mai ales în primii ani ai vârstei reproductive, se poate întâmpla ca anovulația să apară o singură lună, iar apoi ciclul menstrual să revină la normal. Alteori, problema este una cronică și persistă pentru mai mult de un an, afectând fertilitatea.

În caz de anovulație, menstruația poate lipsi sau poate fi prezentă neregulat, fără ca ovulul matur să fie eliberat. La menopauză, lipsa ovulației este normală, dar în alte situații anovulația este o tulburare care anunță un dezechilibru hormonal și care necesită tratament.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc

În anumite perioade ale vieții, și anume la extremele vârstei reproductive, anovulația este absolut normală, fiziologică. Mai exact, aceasta poate fi prezentă în perioada pubertății, timp de un an după prima menstruație (menarhă), precum și odată cu instalarea perimenopauzei.

Atunci când anovulația apare în afara acestor perioade fiziologice, ea anunță prezența unei afecțiuni. Mulți hormoni sunt implicați în procesul ovulației (cum ar fi FSH – hormonul foliculostimulant, LH – hormonul luteinizant, progesteron, GnRH – hormonul eliberator al gonadotropinelor). Astfel, orice perturbare a cascadei neuroendocrine care stă la baza acestuia poate produce anovulație.   

Pe de altă parte, și alte dezechilibre hormonale (cum ar fi cele ale prolactinei și testosteronului) pot afecta ovulația.

Următoarele tulburări și afecțiuni pot duce la anovulație:

  • Hiperandrogenismul: Deși sunt hormoni specifici masculini, androgenii sunt secretați în cantități mici și în organismul femeii. Totuși, atunci când nivelul lor în sânge crește peste limită, inhibă maturizarea foliculului ovarian, care conține ovulul. Condițiile asociate cu hiperandrogenism sunt obezitatea, sindromul de ovar polichistic, acromegalia, sindromul Cushing, hirsutismul;
  • Subnutriția, malnutriția, alte tulburările de alimentație și activitatea fizică excesivă: Indicele de masă corporală scăzut, dietele restrictive și un procent scăzut de grăsime corporală se asociază cu afectarea ovulației. Pentru un ciclu menstrual regulat, este nevoie de cel puțin 22% grăsime corporală. Anorexia și bulimia nervoasă sunt două tulburări de alimentație grave, care cauzează subnutriție și anovulație;
  • Stresul excesiv interferă cu nivelurile hormonale;
  • Insulinorezistența și hiperinsulinemia: Toleranța redusă la glucoză se asociază cu sindromul de ovar polichistic, iar hiperinsulinemia compensatorie crește nivelul hormonilor androgeni;
  • Insuficiență ovariană prematură (înainte de 40 de ani): Este caracterizată de eșecul ovarelor de a produce ovule;
  • Hiperprolactinemia: Este definită de un nivel ridicat de prolactină, care suprimă LH și FSH. Acest hormon influențează lactația, astfel încât hiperprolactinemia apare în perioada alăptării. Totuși, creșteri anormale pot fi cauzate de o tumoră a glandei pituitare (prolactinomul), afecțiuni hepatice, renale și tiroidiene (hipotiroidismul, hipertiroidismul și tiroidita autoimună);
  • Tumorile glandei pituitare: Această glandă este responsabilă de producția unor hormoni implicați în ovulație (LH și FSH).

De asemenea, unele medicamente și tratamente pot afecta nivelul hormonilor, cauzând anovulație:

  • Contraceptivele orale și alte metode hormonale de contracepție – sunt special create pentru a preveni ovulația;
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene administrate pe termen lung;
  • Corticosteroizii;
  • Antipsihoticele;
  • Chimioterapia și radioterapia.

Semne și simptome de anovulație

Prezența sângerărilor lunare nu înseamnă neapărat ovulație. Anovulația se poate manifesta prin:

  • Menstruație neregulată – durata dintre acestea se modifică în mod constant.
  • Absența menstruațiilor (amenoree), în lipsa unei sarcini;
  • Menstruații abundente sau în cantități prea mici;
  • Lipsa mucusului cervical – în perioada ovulației, secreția vaginală devine mai abundentă și este similară cu albușul de ou. Dacă aceasta lipsește, poate fi un semn de anovulație.

Un ciclu anovulator poate rămâne neobservat, deoarece nivelul scăzut de progesteron poate cauza sângerări abundente, similare cu o menstruație obișnuită. De aceea, multe femei descoperă că suferă de anovulație doar după ce încearcă să rămână însărcinate și nu reușesc.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului

Pentru a stabili diagnosticul corect și tratamentul necesar, este nevoie de o consultație de ginecologie și de un consult de endocrinologie.

Medicul va analiza simptomatologia și istoricul medical al pacientei, apoi va recomanda anumite analize și investigații:

  • Analize de sânge pentru determinarea nivelului unor hormoni, cum ar fi prolactina, progesteronul, testosteronul și hormonii tiroidieni;
  • Ecografie pelvină transabdominală sau ecografie transvaginală.

Pot fi necesare și alte investigații, dacă medicul suspectează prezența unei afecțiuni.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru anovulație

Având în vedere numeroasele cauze ale ciclului anovulator, nu există un tratament standard pentru această problemă. În primul rând, este necesară tratarea cauzelor. Dacă nu a fost identificată o cauză patologică, medicul poate prescrie medicamente hormonale pentru inducerea ovulației.

De asemenea, pentru a corecta nivelurile hormonilor în organism, este necesară optimizarea stilului de viață prin urmarea unor reguli simple:

  • Adoptarea unei diete nutritive;
  • Reducerea intensității exercițiilor fizice;
  • Scădere în greutate, în cazul pacientelor supraponderale sau obeze, sau creștere în greutate, în cazul celor subnutrite;
  • Gestionarea stresului – meditația, tehnicile de respirație, odihna, consilierea psihologică sunt metode eficiente pentru a ține stresul sub control.

În cazul în care medicația cronică este responsabilă de instalarea anovulației, medicul poate lua în considerare modificarea tratamentului.

Măsuri de prevenție

Următoarele măsuri pot fi utile pentru a scădea riscul de a dezvolta anovulație:

  • Adoptarea unei alimentații variată, echilibrate;
  • Tratarea eventualelor tulburări de alimentație (cum ar fi anorexie sau bulimie), asociate cu o preocupare excesivă legată de imaginea corporală;
  • Activitate fizică de intensitate moderată, în mod regulat, cu evitarea efortului excesiv, care afectează negativ sistemul endocrin;
  • Menținerea unei greutăți normale – poate fi necesară o consultație la un medic nutriționist, pentru stabilirea unei diete personalizate;
  • Gestionarea corectă a stresului;
  • Efectuarea analizelor și a investigațiilor de rutină, pentru a depista din timp eventuale tulburări hormonale.
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații oferite de medici ginecologi și endocrinologi empatici și experimentați, care vor descoperi cauza anovulației în urma analizelor de laborator și a investigațiilor imagistice efectuate.

Astfel, pacientele beneficiază de o abordare integrată, multidisciplinară, care poate fi urmată și de alte consulturi sau investigații, în funcție de indicația medicală. Pentru sfaturi legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat, pacientele se pot adresa unui medic specializat în nutriție, care le va recomanda o dietă personalizată.

Tratamentul pentru anovulație va fi stabilit în funcție de cauza care a determinat această problemă. Dacă pacienta nu poate obține o sarcină nici în urma tratamentelor efectuate, Centrul FIV SANADOR asigură toate procedurile de fertilizare in vitro disponibile, la recomandarea unui medic supraspecializat în reproducere umană asistată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR