Ce este angioplastia periferică?

Angioplastia periferică este o procedură minim invazivă de restabilire a fluxului sangvin în arterele periferice (cum sunt cele de la nivelul brațelor și picioarelor), care se realizează prin cateterism. De cele mai multe ori, angioplastia periferică este realizată la membrele inferioare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Procedura de cardiologie intervențională este realizată prin accesarea percutanată a arterelor (printr-o puncție la nivelul pielii), urmată de dilatarea zonei de stenoză prin diferite tehnici:

  • Inserarea unui balon medical de mici dimensiuni, dezumflat, în canalul arterial și umflarea acestuia la nivelul regiunii îngustate;
  • Plasarea unui stent care menține canalul arterei deschis, prevenind restenozarea – acesta este un dispozitiv confecționat dintr-o plasă metalică, de formă cilindrică, gol la interior. Unele tipuri de stenturi sunt impregnate cu medicamente. 

Instrumentele sunt introduse în vasele de sânge cu ajutorul unui tub lung, foarte subțire și flexibil numit cateter. Angioplastia este folosită pentru tratarea minim invazivă a aterosclerozei, indiferent de locația plăcilor de aterom, pentru a preveni complicațiile severe ale afecțiunii (gangrena, infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral).

Indicațiile angioplastiei de artere periferice

De cele mai multe ori, angioplastia de artere periferice este indicată pentru tratamentul bolii arteriale periferice (BAP), afecțiune caracterizată în special de ateroscleroza membrelor inferioare. Intervenția poate fi realizată însă pentru tratamentul aterosclerozei care poate afecta orice arteră periferică din corp – de la nivelul picioarelor, brațelor, gâtului (carotidele) sau cele din regiunea abdominală, care asigură perfuzia de sânge la nivelul organelor.

Angioplastia la picior este recomandată pacienților care prezintă claudicație severă (durere la mers), care le limitează activitățile obișnuite, durere la repaus, ischemie și ulcerații dificil de vindecat.

Angioplastia periferică cu stent pentru membrele superioare este indicată pacienților care prezintă:

  • Stenoză de arteră subclavie;
  • Durere la nivelul brațelor;
  • Amețeli și sincopă (leșin) la utilizarea brațului (sindromul de furt subclavicular);
  • Ulcerații ischemice la nivelul mâinii.

În ceea ce privește ateroscleroza arterelor viscerale, angioplastia periferică cu stent este indicată la pacienții cu:

Angioplastia periferică pentru tratamentul stenozei arterelor carotide este recomandată pacienților care nu pot fi tratați chirurgical, pentru că suferă de ocluzie de arteră carotidă contralaterală, de restenozarea arterei post-tratament chirurgical sau de leziuni dificil de tratat prin operație.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Avantajele procedurii

Principalul avantaj al angioplastiei periferice este faptul că înlocuiește procedurile invazive de chirurgie vasculară, precum bypass arterial.

Angioplastia periferică ameliorează simptomatologia bolii arteriale periferice și ajută la prevenirea complicațiilor acestei afecțiuni, cum ar fi gangrena sau accidentul vascular cerebral.

Comparativ cu tratamentul chirurgical, angioplastia cu balon și stent prezintă un risc mai redus de complicații, o recuperare mai scurtă și mai ușoară.

Pregătirea pentru angioplastia periferică

Înainte de a efectua o angioplastie periferică, medicul va efectua un examen clinic al pacientului și va recomanda o serie de investigații medicale:

  • Analize de sânge;
  • Ecografie Doppler – utilizează ultrasunetele pentru a prelua informații din interiorul vaselor de sânge;
  • Angiografie periferică – procedură minim invazivă de diagnostic, efectuată prin cateterism;
  • Angio-CT sau angio-RMN – investigații imagistice care captează imagini detaliate de la nivelul arterelor.

Pregătirea pacientului pentru angioplastia periferică implică respectarea unor reguli care vor fi explicate de medicul specialist:

  • Întreruperea unor tratamente medicamentoase, la indicația medicului;
  • În ziua procedurii, medicamentele permise pot fi administrate cu o cantitate foarte mică de apă;
  • Întreruperea fumatului cu minim 2 săptămâni înainte de procedură;
  • Pacientul nu are voie să consume lichide sau alimente cu o seară înainte de procedură.

Cum se realizează procedura?

Procedura de angioplastie periferică poate dura de la 45 de minute până la 1-2 ore, în funcție de complexitatea cazului.

Înainte de procedură, echipa medicală va administra pacientului medicamente sedative, care îl vor ajuta să se relaxeze, dar nu îl vor adormi. Apoi, va fi efectuată o anestezie locală, în zona puncției (la nivel inghinal). De asemenea, medicul poate administra un medicament anticoagulant, pentru a preveni formarea unui cheag de sânge.

Procedura este realizată în completarea arteriografiei periferice, sub ghidajul angiografului, un aparat care utilizează raze X pentru a prelua imagini de la nivelul arterelor.

Angioplastia presupune următorii pași:

  1. Realizarea unei puncții (o înțepătură) în zona inghinală, urmată de inserarea unui tub subțire și scurt (teacă arterială) în artera femurală;
  2. Introducerea unui cateter (tub lung și subțire din plastic) prin teaca arterială;
  3. Injectarea unei substanțe de contrast prin cateter, care face posibilă vizualizarea leziunilor pe ecranul angiografului;
  4. Avansarea cateterului prin rețeaua de vase de sânge, până în zona stenozei;
  5. Umflarea balonașului din vârful cateterului la nivelul regiunii îngustate, până la dilatarea canalului arterial;
  6. Inserarea unui stent prin cateter și fixarea acestuia pe pereții arterei;
  7. Extragerea cateterului și tecii arteriale;
  8. Aplicarea unui pansament compresiv în zona puncției.

Recuperarea după angioplastia de artere periferice

În general, pacienții sunt externați în aceeași zi sau a doua zi după o angioplastia periferică. Pentru o recuperare optimă, pacientul trebuie să stea întins în pat timp de 3 ore post-intervenție și va putea merge singur după aproximativ 6-8 ore de la procedură. În acest timp, va trebui să bea multe lichide, pentru a elimina substanța de contrast din organism.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de angioplastie periferică sunt realizate în Laboratorul de Cateterism, singurul din țară dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Efortul fizic trebuie evitat timp de o săptămână, iar pacientul se poate întoarce la locul de muncă după câteva zile, în funcție de recomandarea medicului. De asemenea, specialistul va oferi indicații privind zonei unde a fost efectuată puncția, până la vindecarea acesteia.

Riscuri și contraindicații

Precum orice altă procedură medicală, angioplastia periferică are o serie de riscuri:

  • Slăbiciune și amorțeală temporară în zona puncției;
  • Sângerare minoră, inflamație, formarea unui cheag de sânge, disconfort la locul puncției;
  • Infecție la locul puncției;
  • Restenozarea arterei în timp;
  • Reacție alergică la substanța de contrast sau la substanța farmaceutică de pe stent;
  • Deteriorarea arterei și formarea unui cheag de sânge;
  • Insuficiență renală (la pacienți cu boli renale preexistente);
  • Plasarea incorectă a stentului;
  • Eșecul de a dilata artera.

Angioplastia periferică este contraindicată femeilor însărcinate, pacienților cu boli renale avansate (boală cronică de rinichi), celor cu alergie la substanța de contrast, cu hipokaliemie severă, hipertensiune arterială severă, dizabilități fizice care împiedică pacientul să stea întins, aritmii cardiace necontrolate, tulburări de coagulare, anemie severă, infecții active, febră, obezitate morbidă și celor cu vârsta peste 65 de ani.

Angioplastia periferică la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală de elită, supraspecializată în radiologie intervențională, realizează cu succes proceduri de angioplastie periferică în Laboratorul de Cateterism, singurul din țară dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Aceste echipamente performante asigură un tratament sigur și precis al afecțiunilor vasculare, cu rezultate bune pe termen lung.

Toate intervențiile de angioplastie sunt realizate în deplină siguranță, într-o atmosferă sterilă asigurată de un sistem modern de ventilație cu presiune pozitivă. Astfel, ionii generați în timpul procedurii sunt aspirați, pacientul fiind expus la o doză mai mică de radiații. După intervenție, pacientul primește cele mai bune îngrijiri de specialitate pe Secția de Terapie Intensivă, unde este atent monitorizat, până la momentul externării.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR