Laboratorul de Anatomie Patologică Sanador este situat în cadrul ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic Sanador și are în dotare aparatură de la cei mai performanți producători din domeniul histopatologiei și imunohistochimiei: LEICA (procesor de țesuturi, criostat, stație de includere, crioconsolă, microtom, microscop), SAKURA (microtom), HOLOGIC ThinPrep.

Laboratorul de anatomie funcționează 24/24H și în cadrul său se efectuează examene de tip:

extemporaneu, histopatologic și imunohistochimic. Examenul histopatologic (biopsia) este susținut și completat astăzi de examenul imunohistochimic (IHC), dezvoltat ca o necesitate diagnostică. Rezultatele metodelor imunohistochimice sunt spectaculoase și de o reală valoare, astfel încât terapia tumorilor maligne este inițiată doar după efectuarea biopsiei și a examenului IHC.

 

Examenul IHC, denumit și ramura “exactă” a tehnicii histologice, aduce un plus de certitudine examenului histopatologic, pe care îl poate susține, confirma sau infirma. Mai multe informații despre utilitatea examenului IHC:

 

· stabilește histogeneza tumorilor maligne nediferențiate: limfoame, carcinoame și sarcoame, în general a tumorilor care, din punct de vedere microscopic, prezintă aspect similar, dar care evoluează și se tratează diferit, în funcție de histogeneza lor (care, în anatomie, înseamnă totalitatea proceselor de formare a țesuturilor;

· aduce informații privind potențialul evolutiv și/sau proliferativ al unei tumori;

· intervine în modularea terapiei oncologice în funcție de absența sau prezența unor anumite oncogene împotriva cărora există terapii țintite (de ex. expresia IHC a proteinei oncogene HER2NEU - cerbB2 - poate fi o indicație pentru terapia cu Herceptin în cancerul mamar, iar expresia IHC a CD117 indică tratamentul cu Glivec în tumorile gastrointestinale stromale);

· evaluează statusul hormonal al tumorilor mamare în funcție de prezența/absența receptorilor pentru estrogen/progesteron, cu importanță în inițierea terapiei hormonale;

· permite diagnosticul diferențial al stărilor preneoplazice/tumori maligne și al metastazelor cu punct de plecare necunoscut.

 

Laboratorul de Anatomie Patologică Sanador utilizează pentru examenul IHC reactivi de ultimă generație, iar personalul medical implicat reprezintă nume de referință în specialitatea anatomiei patologice din București și din țară.

Galerie foto

Preturi

Laborator Str. Dr. Felix, nr.32, sector 1 (în cadrul Clinicii Sanador Victoriei)

Program 24/24 H

RATB 20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783