Analize pentru diagnosticarea și monitorizarea diabetului zaharat

Diabetul este o boală cronică care se instalează atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau atunci când corpul nu poate utiliza în mod eficient insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care permite celulelor să primească din fluxul sanguin glucoza și să o folosească drept sursă de energie. Lipsa insulinei la nivelul celulelor conduce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).

Romania este a doua țară europeană, după Turcia, în ceea ce privește prevalența diabetului zaharat (DZ). Ultimele date statistice ale Ministerului Sănătății arată că în România sunt două milioane de persoane cu diabet zaharat, ceea ce reprezintă un procent de 11% din populație. Aproximativ 14,5% dintre aceștia sunt insulino-dependenți. Aproximativ 68.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual.

Complicațiile diabetului afectează unele organe și țesuturi (țesut nervos, retină, rinichi). Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Aceasta afectează sistemul nervos periferic și vegetativ, sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, având consecințe grave și ireversibile.

Riscul de accident vascular cerebral este dublu la persoanele cu diabet zaharat. Se ajunge aici din cauza aterosclerozei și a hipertensiunii, care determină deteriorări ale vaselor de sânge din creier.

Diabetul zaharat duce la pierderea acuității vizuale și afectează rinichii, prin afectarea mecanismelor de filtrare a sângelui. Diabetul zaharat nu prezinta în stadiile inițiale simptome îngrijorătoare, diabetul este descoperit absolut întâmplător, cu ocazia efectuării unor analize medicale de rutină.

Pentru depistarea precoce a bolii, stabilirea cu exactitate a diagnosticului de diabet zaharat și monitorizarea controlului glicemic, medicii recomandă efectuarea periodică a analizelor de sânge.

Conform ghidurilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) dozarea glicemiei serice (glucozei) trebuie să fie prima opțiune a medicului în diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat. Hiperglicemia reprezintă semnalul de alarmă sunt >=110 mg/dL sau valoarea glicemiei >=140 mg/dL la 2 ore după administrarea a 75g glucoză (în cadrul testului de toleranță la glucoză). Aceste valori trebuie confirmate prin repetarea testării în zile diferite.

Măsurarea glicemiei trebuie să fie însoțită, conform acelorași ghiduri, și de testarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c), care este un test de monitorizare pe termen lung al valorilor glicemiei. La persoanele sănătoase, valoarea Hb A1c este de 5.7%.

Determinarea glucozei în urină sau glicozuria este o altă analiză importantă care se poate efectua la recomandarea medicului. Când valorile glicemiei sunt mari, depășind 180mg%, glucoza trece prin rinichi și ajunge în urină, unde, în mod normal, nu se regăsește.

Examenul biochimic al urinei (sumarul de urina) releva suferinta avansata data de diabet. Compensator nevoilor energetice, organismul mobilizeaza grasimile si proteinele din organism. Urmare a acestor procese de ardere, rezulta in urina o seama de substante toxice: corpi cetonici, acetona, acid uric, uree, creatinina. Medicul va recomanda masurarea acestora.

Testul de microalbuminurie poate fi efectuat la solicitarea medicului pentru evaluarea pacienților cu diabet zaharat, în depistarea precoce a afectării rinichiului. Identificarea în stadii precoce a afectării renale, prin detectarea microalbuminuriei, sprijină medicul clinician să asigure un control adecvat al diabetului printr-un tratament care să împiedice progresia bolii.

Peptidul C este considerat cel mai bun marker în evaluarea funcției celulelor pancreasului. Peptidul C scade excreția urinară de albumină și îmbunătățește impulsul nervos la pacienții cu diabet zaharat de tip I. De multe dintre aceste analize beneficiați în setul de analize prescrise în baza asigurării medicale. Despre aceste analize vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu specialiștii SANADOR în boli de nutriție și metabolism.

SANADOR