Ce înseamnă o alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă înseamnă o dietă care asigură toți nutrienții necesari organismului pentru a funcționa la capacitate maximă, fără să determine dezechilibre majore între aport și arderi, fapt care poate duce la creștere sau la scădere marcantă în greutate. La SANADOR, pacienții beneficiază de consiliere nutrițională asigurată de medici cu experiență în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, care recomandă o dietă echilibrată, în funcție de nevoile fiecăruia.

Watch on YouTube

Importanța unei diete echilibrate

O dietă echilibrată depinde de mai mulți factori, precum vârstă, sex, comorbidități, rata metabolismului bazal sau dezechilibre hormonale. Astfel, necesarul caloric diferă de la persoană la persoană, dar în toate cazurile dieta trebuie să includă grupe de alimente care conțin proteine, vitamine, minerale esențiale, grăsimi nesaturate și carbohidrați.

Adoptarea unui stil de viață sănătos începe încă din copilărie (de exemplu, alimentația la sân a bebelușului este recomandată în locul laptelui praf) și continuă în viața de adult. La adulți, o alimentație echilibrată previne instalarea obezității sau a malnutriției, care au consecințe directe asupra sănătății, iar la copii asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Afecțiuni prevenite printr-o alimentație echilibrată

Deși o alimentație haotică nu determină direct afecțiuni, în timp, pe parcursul lunilor sau anilor, predispune la creștere sau scădere anormală în greutate, cu modificarea valorilor analizelor – de exemplu, pe de o parte dislipidemie sau creșteri ale nivelului de colesterol, iar pe de altă parte, anemie sau osteopenie ori rahitism. Astfel, obezitatea este factor de risc pentru:

Greutatea redusă (subponderalitatea) poate duce la stagnarea creșterii la copii cu apariția dezechilibrelor hormonale, iar la adulți poate duce la scăderea imunității cu predispunerea la infecții sau anemii, precum și infertilitate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Grupe de alimente într-o alimentație sănătoasă

O dietă sănătoasă trebuie să includă alimente din cele 3 categorii principale: glucide (carbohidrați), grăsimi și proteine. Pe lângă acestea, este recomandat consumul a 2-3 litri de apă zilnic și consumul de alimente bogate în vitamine și mierale (oligoelemente), fără a depăși 5 g de sare zilnic (echivalentul unei linguri).

Proteinele sunt esențiale în faza de creștere a organismului (la copii), în perioadele de convalescență (când au loc procese de vindecare) și în cazul unor afecțiuni cronice consumptive (de exemplu, tuberculoza).

Glucidele sunt principala sursă de energie a organismului și sunt esențiale pentru funcționarea creierului, iar grăsimile asigură protecție fizică și termică și intră în structura unor hormoni și a multor celule (membrana lipidică), fiind indispensabile vieții.

Alimente recomandate într-o dietă sănătoasă

La adult, o alimentație sănătoasă trebuie să asigure 2000-2500 kcal/zi, valoare care variază și în funcție de activitatea fizică desfășurată zilnic. O parte din alimentele care conțin carbohidrați benefici sunt:

  • cerealele integrale (ovăz, quinoa, orez brun);
  • pâinea integrală sau neagră;
  • leguminoasele (mazăre, fasole, linte);
  • anumite legume (cartofi dulci, porumb).

Alimentele care conțin grăsimi nesaturate (grăsimi trans, care nu determină sau chiar previn formarea plăcilor de aterom) includ:

  • peștele și fructele de mare (conțin Omega 3-6-9);
  • avocado;
  • uleiul de măsline;
  • semințele (de exemplu, de in sau chia);
  • arahide (nuci, migdale, alune de pădure).

În categoria proteinelor nu există subgrupe dăunătoare, astfel că alimentele care conțin preponderent proteine includ carnea și lactatele (lapte, iaurt, brânzeturi), la care se adaugă legumele cu frunze verzi (broccoli, spanac, sparanghel, salată, pătrunjel) bogate în vitamine.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Alimente de evitat într-o dietă echilibrată

Trebuie reținut faptul că nu există aliment complet toxic dacă este consumat ocazional și în cantități mici. În toate situațiile, numărul de calorii ingerate se raportează la activitatea fizică desfășurată zilnic, care variază de la sedentarism la sport de performanță.

Cu toate acestea, există anumite alimente care ar trebui consumate doar ocazional, precum:

  • dulciurile procesate (ciocolată, prăjituri, torturi);
  • pâinea albă și produsele de patiserie (merdenele, covrigi);
  • mâncarea de tip fast-food (cartofi prăjiți, burger, pizza);
  • sucurile de orice fel (cu excepția smoothie la care nu se adaugă siropuri sau zahăr).
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Reguli generale pentru o dietă sănătoasă

Chiar dacă un aliment este considerat sănătos, acest fapt nu înseamnă că el are și puține calorii (de exemplu, consumul regulat de nuci și miere duce la îngrășare, deși ambele categorii de alimente sunt sănătoase).

În funcție de ținta care se dorește a fi atinsă (creștere, menținere sau scădere în greutate), se calculează și numărul de calorii ingerate zilnic, la care se adaugă și modul în care se combină grupele de alimente la masă.

În general, un adult tânăr, sănătos, care dorește să își mențină greutatea, ar trebui să consume 2 litri de apă pe zi (cu evitarea alcoolului, a sucurilor și a băuturilor energizante) și 400 g (echivalentul a 5 porții) de fructe sau legume zilnic. Dieta nu trebuie să conțină mai mult de 10% dulciuri procesate și 20% grăsimi saturate, dar trebuie să conțină preponderent alimente bogate în fibre și proteine.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Alimentația sănătoasă pentru persoanele cu boli cronice

În linii mari, regulile pentru alimentație sănătoasă sunt valabile și la persoanele cu boli cronice. Cu toate acestea, în diabetul zaharat este interzis complet consumul de glucide, precum zaharurile, dar sunt acceptați cu moderație carbohidrați cu indice glicemic scăzut (de exemplu, orez basmati sau brun).

În boala cronică de rinichi aflată în stadii avansate este indicată scăderea numărului de proteine din dietă, iar în cancer sunt recomandate preponderent fructe și legume bogate în antioxidanți (afine, zmeură, rodii, spanac, broccoli), cu limitarea cantității de carne roșie și grăsimi saturate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Alimentația sănătoasă pe grupe de vârstă 

În prima parte a vieții, metabolismul uman este de tip anabolic (concentrat mai mult de arderi, decât pe depunere), iar în a doua parte a vieții (după 45-50 de ani) acesta trece în catabolism (se concentrează pe depunere mai mult decât pe ardere). Astfel, necesarul caloric la copiii care sunt în creștere este mai mare decât la un adult trecut de 60 de ani.

În primele 6 luni de viață este indicată alăptarea exclusiv la sân, iar în perioada copilăriei alimentația trebuie să se bazeze pe proteine. Cu timpul, în viața de adult 55% din dietă trebuie să conțină carbohidrați buni, 30% grăsimi nesaturate și doar 15% proteine. La vârstnici, dieta se modifică și ar trebui să conțină preponderent fructe și legume, alături de carne și lactate în cantități mici.

Alimentația sănătoasă la femeia însărcinată și pe perioada alăptării

Pentru alimentația în sarcină nu trebuie să se aplice regula de a mânca cât pentru doi, întrucât acest obicei poate duce cu ușurință la obezitate. De regulă, sunt recomandate fructe, legume și alimente bogate în fier (de exemplu, ficat, carne de vită, spanac, gălbenuș de ou), respectiv proteine și carbohidrați care să depășească cu 500 kcal necesarul unui adult sănătos, cu evitarea alimentelor raw (de exemplu, biftec tartar, lapte nepasteurizat).

Alimentația în alăptare ar trebui să includă alimente care stimulează lactația, precum morcovi, linte, orz, dar și condimente sau ceaiuri care conțin anason, fenicul, busuioc, chimen, cu mențiunea că acestea pot modifica gustul laptelui. În plus, trebuie evitate alimentele care balonează, alcoolul sau cafeina și este indicată hidratarea adecvată.

Consiliere pentru alimentație sănătoasă la SANADOR

La SANADOR, persoanele interesate de un stil de viață sănătos, dar și cele cu probleme cronice de sănătate, beneficiază de consiliere nutrițională și de recomandări personalizate, pentru urmarea unei diete echilibrate. Medicii empatici și cu vastă experiență oferă toate sfaturile necesare, ținând cont de nevoile fiecărui pacient în parte, de dorințele sale și de eventuale afecțiuni cronice sau factori de risc.

De asemenea, la SANADOR pacienții au acces la monitorizare pe termen lung, prin consultații și analize de laborator periodice, care pot identifica din timp eventuale carențe nutriționale, astfel încât dieta să fie ajustată corect, pentru prevenirea complicațiilor și o bună calitate a vieții.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR