Cauze și factori de risc pentru boli hepatice
Factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor hepatice sunt istoricul familial de afectare hepatică, contacte sexuale neprotejate, utilizarea acelor nesterilizate pentru injectarea drogurilor, tatuaje sau piercinguri, primirea transfuziilor de sânge înaintea apariției testării și reglementărilor stricte a acestora (1992), obezitatea, consumul excesiv de alcool, diabetul zaharat de tip II sau utilizarea anumitor medicamente toxice hepatice.
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni acute ale ficatului este hepatita A. Aceasta este o boală infecțioasă, transmisă în principal prin mâini murdare. Hepatita A este mai frecventă în perioada copilăriei și este o boală auto-limitată, ce nu se cronicizează.
Virusurile hepatitei B și C determină inflamația ficatului de cauză infecțioasă. Aceste virusuri se transmit prin contacte sexuale neprotejate sau utilizarea unor ace nesterilizate. Evoluția naturală a acestor virusuri este către cronicizare, ciroză și insuficiență hepatică.
Alte cauze ce pot determina afecțiuni ale ficatului sunt bolile autoimune – hepatita autoimună, colangita biliară primitivă sau colangita sclerozantă primitivă. Istoricul familial de boli hepatice poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea acestora. Bolile moștenite ce afectează ficatul includ hemocromatoza, boala Wilson sau deficitul de alfa-1-antitripsină.
Tumorile hepatice benigne precum adenoamele hepatice sunt cauze frecvente ale bolilor hepatice, însă sunt frecvent asimptomatice. Adenoamele hepatice se dezvoltă în special la sexul feminin, fiind influențate de variațiile hormonale. Tumorile maligne – carcinomul hepatic sau al căilor biliare, precum și metastaze ale tumorilor localizate în alte organe (intestin gros, ovar, plămân), pot cauza simptome ale afectării ficatului.
Alte cauze pentru a dezvolta o afecțiune hepatică includ consumul de alcool pe termen lung, obezitatea, utilizarea excesivă a unor medicamente toxice hepatice, în special paracetamolul sau anumite combinații de plante ce pot afecta ficatul, precum cele prezente în unele ceaiuri de slăbit.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!