Ce sunt afecțiunile ficatului

Afecțiunile ficatului sunt boli în care acest organ suferă și afectează procesele din organism. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor hepatice, prin consultații de specialitate, analize de laborator precise și investigații imagistice avansate.

Watch on YouTube

Cauzele suferinței hepatice pot fi multiple – infecții, tumori, alcool, obezitate, boli autoimune sau moștenite genetic. Ficatul este cel mai mare organ, parte a sistemului digestiv, fiind situat în partea dreaptă superioară a abdomenului. Cea mai importantă funcție a ficatului este epurarea toxinelor din organism. Ficatul are rol în producerea proteinelor, precum și în procesul de coagulare.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de afecțiuni ale ficatului

Afecțiunile ficatului pot fi acute sau cronice. Afectarea acută hepatică apare în cadrul infecțiilor virale acute ( virus hepatitic A, herpes-virusuri, citomegalovirus, Epstein-Bar virus, etc) sau în cazurile hepatitei toxice, cauzate de consumul de acetaminofen (paracetamol), ciuperci toxice sau alte toxine.

Hpeatita B sau hepatita C netratată și fibroza hepatică sunt afecțiuni cronice ale ficatului. Acestea conduc la dezvoltarea cirozei, stadiu în care fibroza rezultată ca răspuns la inflamație, devine ireversibilă. Ciroza afectează toate funcțiile hepatice – de sinteză a proteinelor și a factorilor coagulării, de epurare a toxinelor din organism, ducând în final la insuficiență hepatică.

Cele mai întâlnite afecțiuni ale ficatului la copii sunt infecțiile cu virus hepatitic A, bolile autoimune, bolile metoabolice ereditare, fibroza chistică sau intoxicațiile cu paracetamol. La adulți predomină bolile dobândite – hepatita alcoolică, boala ficatului gras non-alcoolică și hepatitele B și C cronicizate. 

Bolile hepatice sunt de mai multe tipuri – infecții, boli moștenite, boli ale sistemului imunitar, metabolice sau tumori.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru boli hepatice

Factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor hepatice sunt istoricul familial de afectare hepatică, contacte sexuale neprotejate, utilizarea acelor nesterilizate pentru injectarea drogurilor, tatuaje sau piercinguri, primirea transfuziilor de sânge înaintea apariției testării și reglementărilor stricte a acestora (1992), obezitatea, consumul excesiv de alcool, diabetul zaharat de tip II sau utilizarea anumitor medicamente toxice hepatice.

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni acute ale ficatului este hepatita A. Aceasta este o boală infecțioasă, transmisă în principal prin mâini murdare. Hepatita A este mai frecventă în perioada copilăriei și este o boală auto-limitată, ce nu se cronicizează.

Virusurile hepatitei B și C determină inflamația ficatului de cauză infecțioasă. Aceste virusuri se transmit prin contacte sexuale neprotejate sau utilizarea unor ace nesterilizate. Evoluția naturală a acestor virusuri este către cronicizare, ciroză și insuficiență hepatică.

Alte cauze ce pot determina afecțiuni ale ficatului sunt bolile autoimune – hepatita autoimună, colangita biliară primitivă sau colangita sclerozantă primitivă. Istoricul familial de boli hepatice poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea acestora. Bolile moștenite ce afectează ficatul includ hemocromatoza, boala Wilson sau deficitul de alfa-1-antitripsină.

Tumorile hepatice benigne precum adenoamele hepatice sunt cauze frecvente ale bolilor hepatice, însă sunt frecvent asimptomatice. Adenoamele hepatice se dezvoltă în special la sexul feminin, fiind influențate de variațiile hormonale. Tumorile maligne – carcinomul hepatic sau al căilor biliare, precum și metastaze ale tumorilor localizate în alte organe (intestin gros, ovar, plămân), pot cauza simptome ale afectării ficatului.

Alte cauze pentru a dezvolta o afecțiune hepatică includ consumul de alcool pe termen lung, obezitatea, utilizarea excesivă a unor medicamente toxice hepatice, în special paracetamolul sau anumite combinații de plante ce pot afecta ficatul, precum cele prezente în unele ceaiuri de slăbit.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Semne și simptome ale unei afecțiuni hepatice

Bolile ficatului pot fi suspectate atunci când pacienții relatează anumite simptome cu debut recent sau progresiv, în timp. Printre acestea se numără apetitul diminuat, starea de oboseală, vânătăi apărute în urma traumatismelor ușoare, umflarea picioarelor sau a abdomenului (edeme), greață, vărsături sau dureri abdominale.

Semnele specifice în boli de ficat sunt colorarea pielii în galben, precum și a zonei albe de la nivelul ochilor (icter sclero-tegumentar), mâncărimea pielii (prurit), urina închisă la culoare sau scaunul decolorat.

În stadiile avansate ale afecțiunilor hepatice apare encefalopatia hepatică. Amoniacul din sânge trece bariera sânge-creier și determină confuzie, tulburări de somn, modificări ale comportamentului, de concentrare și memorie și tremor al extremităților.

Watch on YouTube

Complicații provocate de boli ale ficatului

Bolile ficatului netratate sau nediagnosticate la timp pot duce la instalarea cirozei, a hipertensiunii portale, a insuficienței hepatice acute sau a carcinomului hepatocelular. Ciroza reprezintă stadiul final al bolilor hepatice, în care fibroza ia locul țesutul hepatic sănătos, proces ce devine ireversibil.

Hipertensiunea portală reprezintă creșterea presiunii în vena portă, ce transportă sânge de la organele sistemului digestiv și îl transportă către ficat pentru filtrare. Hipertensiunea portală  conduce la mărirea splinei, afectarea rinichiului (sindrom hepato-renal) sau a respirației (sindrom hepato-pulmonar).

Carcinomul hepatocelular sau cancerul de ficat poate apărea de novo (poate apărea și la persoane care nu au avut anterior boli hepatice sau leziuni ale ficatului) sau în urma bolilor cronice de ficat. Inflamația cronică a ficatului și modificările celulare ce apar în timp datorită acesteia pot conduce la alterarea ADN-ului și dezvoltarea cancerului.

Diagnostic pentru bolile ficatului

În situația în care medicul de familie sau medicul gastroenterolog suspectează prezența unei boli a ficatului, acesta va efectua investigații suplimentare. După examinarea fizică a pacientului, medicul va recomanda efectuarea unor analize de sânge pentru a evalua funcționalitatea hepatică – transaminaze (ALT, AST/ TGP, TGO),  gama-glutamil-transferaza (GGT), fosfataza alcalină (FA), lactat dehidrogenaza (LDH), precum și bilirubina (totală, directă și indirectă).

Investigațiile imagistice sunt necesare pentru diagnosticarea formațiunilor tumorale și pentru monitorizarea bolilor hepatice cronice. Ecografia abdominală este o investigație facil de realizat, disponibilă la scară largă, ce nu presupune durere, aleasă adesea ca primă variantă în cadrul investigațiilor imagistice.

Ulterior, în funcție de rezultatul ecografiei și al analizelor de sânge, pot fi efectuate  investigații suplimentare – examen computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică (RMN). Elastografia este o investigație imagistică specifică ficatului, utilizată pentru a măsura nivelul de fibroză din ficat. Endoscopia digestivă este utilizată pentru vizualizarea directă a tractului digestiv cu ajutorul unei camere și a unui tub, în special pentru diagnosticul și tratamentul varicelor esofagiene.

În cazul în care în cadrul investigațiilor imagistice este descoperită o formațiune suspectă, medicii recomandă biopsia acesteia. Prin biopsie medicii recoltează un fragment de țesut ce va fi analizat la microscop pentru a preciza tipul tumorii.

Tratament pentru afecțiunile hepatice

Tratamentul bolilor hepatice este administrat în funcție de cauza ce a determinat afectarea ficatului. Bolile autoimune pot necesita tratament cu corticosteroizi sau medicamente imunosupresoare. În cazul hepatitelor infecțioase tratamentul anti-viral poate duce la vindecare sau poate ține sub control boala pentru a nu evolua către ciroză. Hepatita A necesită doar tratament simptomatic, suportiv, și supraveghere în spital.  

Suplimentele pe bază de silimarină sau alte extracte de plante cu efect protector hepatic pot fi utilizate ca adjuvante în injuria hepatică, în special în cazul intoxicațiilor. Tumorile hepatice pot necesita tratamentul chirurgical, iar în cazul celor maligne acesta este însoțit de chimioterapie.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum pot fi prevenite bolile de ficat

Bolile hepatice pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Consumul de alcool limitat, contactele sexuale protejate, evitarea consumului de droguri sau medicamente toxice hepatice, menținerea unei greutăți corporale normale, precum și respectarea normelor de igienă prin spălarea mâinilor cu apă și săpun pot fi metode de a evita dezvoltarea unor boli hepatice.

Hepatita B este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul pentru hepatită B este administrat în maternitate, la 2, 4 și 11 luni, fiind inclus în schema națională de vaccinare. Vaccinul pentru hepatită A (Havrix) poate fi de asemenea administrat suplimentar, dacă părinții optează pentru acesta.

Watch on YouTube

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor hepatice, printr-o abordare integrată și individualizată, la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice. Consultațiile sunt efectuate de medici hepatologi și gastroenterologi cu experiență vastă, care colaborează multidisciplinar pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui plan terapeutic personalizat.

Analizele de laborator specifice, markerii virali, teste de coagulare și probe de inflamație hepatică sunt efectuate în Laboratoarele SANADOR, asigurând acuratețea și rapiditatea rezultatelor. În plus, pacienții au acces la imagistică avansată, realizate cu echipamente RMN 3 Tesla și CT 128 slice, și la elastografie hepatică Fibroscan, esențiale pentru evaluarea sănătății ficatului.

Tratamentul afecțiunilor hepatice la SANADOR este centrat pe pacient, cu accent pe prevenirea complicațiilor și optimizarea stării de sănătate. De asemenea, la SANADOR, pacienții beneficiază de consiliere nutrițională specializată, adaptată nevoilor specifice fiecărui caz, pentru o îngrijire completă și eficientă, bazată pe cele mai noi standarde medicale și tehnologii de ultimă oră.

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR