Ce sunt tumorile hepatice benigne?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tumorile hepatice benigne reprezintă proliferări localizate ale celulelor hepatice (hepatocite). Acestea sunt considerate benigne deoarece nu prezintă risc de invazie al țesuturilor și organelor învecinate și sunt, astfel, încadrate ca tumori non-canceroase.

Tumorile hepatice benigne sunt frecvente în populație, în rândul persoanelor de sex feminin și, în cele mai multe cazuri, nu produc niciun simptom. De obicei, aceste leziuni hepatice sunt descoperite întâmplător în urma unei ecografii abdominale de rutină și, cel mai frecvent, nu necesită tratament.

Watch on YouTube

Tipuri de tumori benigne la ficat

Cele mai frecvente 3 tumori hepatice benigne sunt:

Hemangiomul cavernos – este cea mai frecventă tumoră hepatică benignă, afectând aproximativ 5% din populație; majoritatea pacienților prezintă un singur hemangiom, însă 10% dintre aceștia pot prezenta mai multe astfel de leziuni, existând riscul de confuzie cu potențiale metastaze hepatice; hemangioamele hepatice reprezintă proliferări ale celulelor care formează vasele de sânge hepatice (celule endoteliale); între aceste celule endoteliale proliferate se formează spații vasculare largi, ca niște caverne, de unde provine și denumirea de hemangiom cavernos; sunt de 5 ori mai frecvente în rândul femeilor și pot prezenta creșteri în dimensiuni pe timpul sarcinii;

Hiperplazia nodulară focală – este a doua cea mai frecventă tumoră hepatică benignă și afectează, în general, populația feminină, la fel ca și celelalte tipuri de tumori hepatice benigne; reprezintă agregate focale (localizate) de hepatocite care se divid rapid (hiperplazice), formând noduli; examinată la microscop, această leziune poate conține, pe lângă hepatocite, celule ale ductelor biliare și țesut fibros organizat sub formă de septuri;

Adenomul hepatocelular – este o tumoră benignă întâlnită mai frecvent la femeile tinere, cu vârste între 30 și 50 de ani; de obicei sunt tumori solitare care, examinate la microscop, conțin hepatocite proliferate, nefuncționale și, spre deosebire de hiperplazia nodulară focală, nu prezintă elemente biliare; această tumoră poate prezenta riscul transformării în cancer hepatocelular (transformare malignă), de aceea, odată identificată, necesită monitorizare imagistică periodică.

Cauze și factori de risc

  • Tumorile hepatice benigne necesită investigații amănunțite. Vino la SANADOR!

Nu se cunoaște cauza apariției acestor tumori la ficat. Totuși, hemangioamele și adenoamele hepatice se asociază cu niveluri crescute de estrogeni în organism. Tratamentele cu contraceptive orale pe bază de estrogeni, precum și consumul de steroizi anabolizanți cresc riscul de dezvoltare a unor astfel de leziuni hepatice.

În cazul hiperplaziei nodulare focale se consideră că o cauză pentru apariția acesteia ar fi o afectare vasculară inițială care devine un stimul pentru ca hepatocitele să reacționeze și să se înmulțească necontrolat. Un argument ce susține această ipoteză îl reprezintă prezența la nivelul acestei leziuni a unui vas sanguin în porțiunea centrală, care prezintă ramificații dinspre centru către periferie și este înconjurat de țesut fibros, de cicatrizare.

Semnele și simptomele unor tumori hepatice benigne

Tumorile hepatice benigne sunt, de cele mai multe ori, leziuni asimptomatice.

Hemangiomul cavernos este o leziune mică, în medie de aproximativ 3 cm și, din acest motiv, nu provoacă simptome. Acesta poate determina simptomatologie hepatică atunci când crește în dimensiuni. În unele situații poate depăși chiar și 10 cm, devenind un hemangiom gigant. Atunci când cresc în dimensiuni, pot provoca simptome și prin compresie asupra organelor vecine, cum ar fi stomacul, determinând:

  • dureri abdominale în etajul superior, de partea dreaptă, imediat sub coaste (la nivelul hipocondrului drept);
  • o masă palpabilă la nivelul abdomenului;
  • senzație de balonare;
  • sațietate precoce;
  • greață, vărsături.

Stabilirea diagnosticului

Întrucât nu provoacă simptome, aceste leziuni sunt descoperite incidental la examinările imagistice uzuale. De asemenea, analizele de laborator pentru funcția hepatică sunt, în majoritatea cazurilor, în parametri normali.

Acestea prezintă anumite particularități la examinările imagistice, utile pentru diagnostic:

  • hemangiomul cavernos – ecografia abdominală este diagnostică, prezentându-se ca un focar hiperecogen (o zonă mai albă); la examinarea CT (tomografie computerizată) cu substanță de contrast se vizualizează o masă hepatică ce captează contrastul dinspre periferie către centru, aspectul fiind caracteristic;
  • hiperplazia nodulară focală – acesta prezintă un aspect particular la examinarea CT, imaginea fiind asemănată cu o cicatrice stelată centrală în leziunile de dimensiuni mai mari; ecografia abdominală cu substanță de contrast poate demonstra un semnal vascular asemănător unei „spițe de roată”;
  • în cazul adenomului hepatic, acesta se poate vizualiza cu ușurință atât ecografic, cât și la examenul CT, însă investigația preferată este imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) cu contrast, deoarece prezintă o imagine clasică, cu un aspect eterogen (neomogen), element suficient pentru stabilirea diagnosticului.

Atunci când există confuzii de diagnostic și de diferențiere între cele 3 tipuri, se poate recurge la biopsie hepatică, urmată de analiza microscopică a pieselor obținute. Odată biopsiate, prezența anumitor markeri poate indica riscul scăzut sau înalt de progresie către carcinom în cazul adenoamelor hepatice (de exemplu, prezența unui marker numit beta-catenină poate indica un risc crescut de progresie către cancer).

Posibile complicații

Deși asimptomatice în majoritatea cazurilor, tumorile hepatice benigne pot determina următoarele tipuri de complicații:

  • creștere în dimensiuni, ceea ce poate determina hepatomegalie (creșterea în dimensiuni a ficatului); atunci când devin voluminoase, aceste tumori pot determina compresii asupra unor structuri învecinate, cum sunt ductele biliare, ceea ce poate determina icter;
  • hemangioamele cavernoase se pot rupe spontan, determinând hemoragie internă consecutivă; hemangioamele mai mari de 7 centimetri și cele situate imediat sub capsula hepatică pot determina astfel de complicații; adenoamele hepatice prezintă, la rândul lor, un risc de sângerare de aproximativ 20-40%, ce poate progresa până la șoc hipovolemic, ceea ce reprezintă o urgență medicală;
  • hemangioamele cavernoase pot degenera și pot asocia tromboze (cheaguri) în interiorul tumorii, precum și calcificări;
  • în cazul adenoamelor hepatice există un risc de transformare malignă și dezvoltarea unui carcinom hepatocelular, în special în cazul celor cu risc înalt.

Tratamentul pentru tumorile benigne la ficat

În general, aceste leziuni nu necesită tratament. Hiperplazia nodulară focală nu prezintă risc de sângerare sau de ruptură, de aceea tratamentul nu este indicat.

Hemangioamele cavernoase pot crește foarte mult în dimensiuni și pot sângera sau pot determina dureri abdominale intense, moment în care este indicată excizia chirurgicală.

În cazul adenoamelor, cele încadrate la categoria cu risc înalt necesită excizie chirurgicală. Adenoamele cu risc scăzut se pot monitoriza periodic și s-a observat că întreruperea tratamentelor cu contraceptive orale determină chiar regresia în dimensiuni a acestora. Adenoamele care sângerează sau care cresc în dimensiuni de la o examinare la alta vor necesita, de asemenea, excizie chirurgicală.

Tratament la SANADOR

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR funcționează Centrul de Excelență în Boli Hepatice, în cadrul căruia afecțiunile hepatice se tratează integrat, cu cele mai moderne proceduri și tehnologii. Pacienții cu tumori hepatice benigne, cancer la ficat, metastaze hepatice și alte afecțiuni care afectează cel mai mare organ intern beneficiază de consultații multidisciplinare, efectuate de medici de elită, cu diverse specializări. Astfel, pacienții au garanția unui tratament personalizat, la cel mai înalt nivel.

Pentru cazurile de tumori hepatice benigne care necesită intervenții chirurgicale, specialiștii în chirurgie hepatică ai SANADOR apelează, atunci când este posibil, la proceduri minim invazive, posibile datorită chirurgiei laparoscopice și robotice. Medicii experimentați monitorizează atent pacienții pe toată durata tratamentului, astfel încât rezultatele să fie cât mai bune, pe termen lung.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR