Ce este tremorul esențial?

Tremorul esențial (TE) reprezintă mișcarea ritmică, necontrolată și neintenționată a diferitelor părți ale corpului. Este cea mai frecventă tulburare de mișcare, estimându-se că, la nivel global, afectează aproximativ 5% din populație.

Tremorul esențial apare atât la inițierea unei acțiuni (tremor de acțiune), cât și la menținerea posturii (tremor postural). Cel mai adesea afectează membrele superioare, manifestându-se prin tremuratul mâinilor, și extremitatea cefalică (tremor esențial al capului și gâtului). Deși este o afecțiune benignă, poate să reducă serios calitatea vieții pacientului, împiedicând efectuarea activităților zilnice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Acest tip de tremor poate afecta persoanele de orice vârstă, însă este mai frecvent la vârste înaintate, debutând adesea după 50 de ani. În aproximativ jumătate din cazuri, tremorul esențial este moștenit în familie (tremor familial). Astfel, afecțiunea poate să apară și la persoane mai tinere, debutând uneori la pacienți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani.

Cauzele tremorului esențial

În prezent, nu există o explicație clară pentru apariția tremorului esențial, dar au fost observate anumite modificări la nivel cerebral, care determină apariția afecțiunii. Unele studii atestă prezența unei mutații genetice care determină apariția tremorului, însă gena responsabilă nu a fost identificată până în prezent.

În aceste cazuri este vorba despre tremorul esențial care se transmite mai departe către membrii familiei, fiind o afecțiune de tip autozomal dominant, ceea ce înseamnă că, atunci când unul dintre părinți prezintă boala, există un risc de 50% de moștenire a genei cu mutație și de dobândire a afecțiunii. În aceste situații, este recomandat un sfat genetic, urmat de teste specifice, pentru evaluarea riscului.

Semne și simptome

Tremorul esențial nu implică și alte manifestări, în afară de mișcarea incontrolată a corpului, fiind considerată o boală monosimptomatică. Tremorul debutează, de obicei, la nivelul uneia dintre extremitățile superioare (braț, antebraț sau mână), urmând să se manifeste ulterior și la nivelul celeilalte extremități, însă aproape niciodată nu se extinde către membrele inferioare.

Boala are un debut lent, progresiv în timp. Inițial, afectează membrele superioare în mod simetric însă, pe măsură ce boala progresează, este implicată și extremitatea superioară: capul, gâtul, vocea, fața, buzele sau mentonul. Nu este exclus ca afecțiunea să se prezinte printr-un anumit grad de asimetrie – în acest caz, membrul mai sever afectat este cel dominant.

Tremorul apare atunci când pacientul inițiază o anumită mișcare, cum este, de exemplu, întinderea după un anumit obiect. Pe măsură ce boala evoluează, aceasta poate afecta efectuarea activităților care necesită precizie, precum scrisul de mână sau cusutul, dar și activitățile uzuale de igienă și casnice, precum: gătitul, manipularea și manevrarea ustensilelor, băutul dintr-o ceașcă, spălatul dinților sau îmbrăcarea.

Acest lucru poate deveni extrem de deranjant pentru pacient, deoarece îi poate afecta independența, unii vârstnici necesitând, din acest motiv, prezența unui membru al familiei pentru efectuarea acestor activități, sau chiar a unui ajutor specializat.

Tremorul apare și atunci când pacientul încearcă să mențină o anumită postură, de exemplu să mențină mâna întinsă timp de câteva secunde. Acest tremur în corp poate fi accentuat de anumiți factori, precum anxietatea, stresul, foamea, oboseala, efortul fizic, temperaturile extreme și anumite medicamente.

Pe de altă parte, există și factori care determină ameliorarea acestei manifestări, cum este, de exemplu, consumul unei cantități mici de alcool. Acest gest determină scăderea amplitudinii tremorului în aproximativ 50%-70% dintre cazuri. De asemenea, tremorul dispare în momentul încetării unei acțiuni și în somn. 

Există deseori confuzia între tremorul esențial și tremorul din boala Parkinson (TP). Există, totuși, multiple criterii de diferențiere între aceste două manifestări clinice:

  • Momentul apariției tremorului – TE apare la utilizarea regiunii afectate a corpului, pe când TP apare în momentul repausului și dispare la inițierea acțiunii;
  • Regiunea afectată – TE implică ambele părți ale corpului, putând exista rareori asimetrii, pe când TP este, de cele mai multe ori, asimetric; de asemenea, TE afectează preponderent membrele superioare, capul și gâtul și aproape niciodată membrele inferioare, situația fiind inversă în cazul TP;
  • Transmiterea familială – este caracteristică TE, pe când tremorul Parkinsonian apare rareori în cadrul aceleiași familii;
  • Alte manifestări – TE este monosimptomatic, pe când boala Parkinson este o afecțiune neurologică ce implică și alte manifestări clinice, pe lângă tremor.

Diagnosticul tremorului esențial

Diagnosticul implică prezența tremorului de acțiune al ambelor membre superioare pe o perioadă de cel puțin 3 ani. Acesta va putea fi pus în evidență cu ușurință în cadrul examenului neurologic al pacientului și poate fi facilitat de prezența antecedentelor familiale de tremor.

În cazul tremorului esențial, la examenul neurologic tonusul muscular și reflexele sunt normale. De asemenea, nu sunt prezente rigiditatea musculară și nici bradikinezia (mișcări voluntare încetinite), caracteristice bolii Parkinson. Alte criterii de diagnostic sunt absența altor manifestări de tip neurologic, care ar putea indica un diagnostic alternativ, precum și ameliorarea tremorului la ingestia unei cantități minime de alcool.

Analizele de laborator sau testele imagistice nu sunt necesare decât în cazul în care examenul clinic nu este concludent, pentru excluderea altor afecțiuni neurologice. În acest caz, medicul neurolog poate recomanda:

  • Testarea funcției tiroidiene (dozarea hormonilor tiroidieni din sânge), pentru excluderea unei afecțiuni tiroidiene, de tipul hipertiroidismului;
  • Dozarea cuprului urinar și a ceruloplasminei – aceste analize se pot efectua pentru excluderea altei boli neurologice ce se poate manifesta cu tremor, precum boala Wilson (degenerescența hepato-lenticulară);
  • Analize de sânge pentru excluderea prezenței anumitor toxine;
  • Teste de imagistică cerebrală – tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN) identifică anumite modificări la nivelul creierului și pot fi recomandate pentru excluderea altor cauze neurologice ale tremorului.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Stil de viață și tratament în tremorul esențial

Nu există un tratament care poate vindeca tremorul esențial, însă există metode pentru ameliorarea acestuia:

  • Medicamente – de cele mai multe ori sunt prescrise betablocante neselective și medicamente anticonvulsivante;
  • Injecțiile cu toxină botulinică pot fi benefice în cazul unor pacienți pentru reducerea tremorului, datorită efectului de paralizie musculară;
  • Stimularea cerebrală profundă (DBS – deep brain stimulation) – este cea mai utilizată metodă chirurgicală pentru tratamentul tremorului esențial; implică implantarea unor electrozi în zona creierului responsabilă cu transmiterea impulsurilor (comenzilor) pentru mișcare; electrozii vor primi impulsuri nervoase de la un stimulator implantat sub claviculă, care reglează semnalele nervoase anormale, care determină tremorul.

Pentru ameliorarea tremorului, pacientul trebuie să respecte un stil de viață echilibrat, în care să țină cont de următoarele:

  • Evitarea stimulantelor cum este cafeina, care pot determina creșterea frecvenței episoadelor de tremor;
  • Evitarea utilizării membrului superior mai afectat de tremor, atunci când este posibil;
  • Relaxarea prin diverse tehnici, precum masajul sau meditația, precum și evitarea factorilor care creează stres și anxietate și care agravează simptomele de tremor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de neurologie realizate de medici dedicați și foarte bine pregătiți, cu experiență îndelungată, care vor stabili diagnosticul rapid și corect. Dacă este necesar, pacienții pot efectua toate analizele de laborator și investigațiile imagistice recomandate de specialist, SANADOR dispunând de echipamente performante, de ultimă generație.

Tratamentul pentru tremor esențial este stabilit personalizat, în funcție de severitatea manifestării clinice și de alte afecțiuni asociate de care poate suferi pacientul. Pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, persoanele cu tremor beneficiază și de consiliere pentru urmarea unui stil de viață sănătos, consultul medical periodic fiind esențial pentru monitorizarea eficienței tratamentului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR