Cea mai buna metoda de tratament in cazurile avansate este interventia chirurgicala, adresata celor cu simptomatologie suparatoare, trofie testiculara sau infertilitate.

Interventia poate fi desfasurata clasic sau prin laparoscopie (cu abord transperitoneal sau retroperitoneal), cu scopul ligaturii venelor spermatice in traiectul iliac sau al rezectiei pachetelor varicoase. Cea mai buna metoda de tratament (cele mai mici rate de esec) este reprezentata de varicocelectomia microscopica.

In cazurile incipiente, se poate recurge la tratament conservator, prin evitarea efortului, a ortostatismului prelungit (statul in picioare), utilizarea unui chilot elastic (supresor) si alegerea unui stil de viata mai sanatos (exercitii fizice, dieta sanatoasa, bogata in fibre etc.). In tratamentul varicocelului pot fi introduse si medicamente precum venotonice (flavonoizi, antociane) sau stimulanti ai functiei testiculare.

Tratamentul pentru varicocel secundar consta in indepartarea cauzei care a condus la manifestarea acestuia.

Cu toate ca evolutia varicocelului este lenta, aceasta afectiune nu trebuie neglijata, putand conduce la infertilitatea masculina sau la complicatii precum flebite spermatice, disfunctii testiculare sau alte tulburari de spermatogeneza.

Galerie foto

SANADOR