Ce este tusea seacă

Tusea seacă sau tusea uscată este un tip de tuse neînsoțit de expectorația de mucus, cunoscută și sub numele de tuse neproductivă, fiind frecvent provocată printr-un mecanism iritativ. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de investigațiile necesare pentru a descoperi cauza care provoacă tuse și pentru a recomanda tratamentul necesar.

Pentru diagnosticarea și tratarea cauzelor care provoacă tusea seacă sunt necesare consultații de specialitate și investigații imagistice.

Tusea este un reflex natural al organismului, care are scopul de a elimina secrețiile, corpurile străine sau substanțele iritante ajunse în căile respiratorii. După durată, tusea seacă poate fi clasificată și în:

  • tuse uscată acută – durează până la trei săptămâni și este frecvent asociată cu viroze sezoniere,
  • tuse uscată subacută – persistă între trei și opt săptămâni, putând fi un simptom rezidual după o infecție respiratorie,
  • tuse uscată cronică – durează peste opt săptămâni și necesită evaluare medicală.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru tuse neproductivă

Tusea uscată poate fi declanșată de diverse afecțiuni și factori iritanți.

Printre cele mai frecvente cauze se numără:

  • alergiile,
  • astmul bronșic,
  • bronșita,
  • refluxul gastroesofagian (BRGE),
  • expunerea la substanțe chimice iritante (soluții de curățat, parfumuri puternice),
  • disfuncția corzilor vocale,
  • tusea convulsivă (infecția cu Bordetella pertussis),
  • fumatul,
  • anumite medicamente (antihipertensive, precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei).

De asemenea, afecțiuni mai grave, precum boala pulmonară obstructivă cronică, insuficiența cardiacă, pneumonia, cancerul pulmonar, embolia pulmonară, apneea în somn și tuberculoza pot fi cauze de tuse uscată cronică.

Alți factori pentru apariția și întreținerea tusei neproductive sunt aerul rece și uscat, infecțiile virale și inflamațiile pulmonare.

Semne și simptome care pot însoți tusea iritativă

Tusea uscată poate fi însoțită de multiple simptome, care variază în funcție de cauză.

Printre cele mai frecvente manifestări se numără:

  • oboseala și tulburările de somn – episoadele frecvente de tuse uscată pot perturba somnul, ducând la epuizare și afectarea funcționării zilnice,
  • durerea toracică și disconfortul muscular – tusea persistentă poate cauza tensiune și durere în zona pieptului, a coastelor și a mușchilor intercostali,
  • sincope cauzate de tuse – mai rar, tusea severă poate determina pierderea temporară a cunoștinței, din cauza creșterii presiunii intratoracice și reducerii fluxului sanguin către creier,
  • incontinență urinară de stres – efortul depus în timpul tusei puternice poate duce la pierderi involuntare de urină,
  • dureri în gât și răgușeală – uscăciunea și iritația constantă a gâtului pot duce la inflamație și afectarea corzilor vocale, determinând modificări ale vocii,
  • rinoree și congestie nazală – apar mai ales din cauze alergice sau infecțioase,
  • dureri de cap și dureri musculare – tusea prelungită poate provoca cefalee tensională și dureri musculare, în special la nivelul gâtului și umerilor,
  • febră și frisoane – dacă tusea este cauzată de o infecție respiratorie.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Analize și investigații recomandate pentru tuse seacă

Evaluarea tusei uscate implică o abordare multidisciplinară și multiple investigații. Istoricul medical complet, cuprinzând date despre debutul, durata și caracterul tusei oferă o imagine de ansamblu privind etiologia cea mai probabilă a tusei. Examenul clinic complet este util pentru identificarea semnelor asociate, precum și pentru a observa prezența unor afecțiuni respiratorii concomitente.

Imagistica prin radiografie pulmonară simplă este de regulă suficientă pentru o evaluare inițială. Examenul CT toracic este indicat, mai adesea, persoanelor cu patologie pulmonară preexistentă și tuse uscată cronică, neameliorată la tratament simptomatic.

Spirometria oferă cele mai prețioase informații cu privire la capacitatea pulmonară și existența unor disfuncții ventilatorii asociate tusei. Astfel, în cadrul acesteia se poate realiza și testarea reactivității bronșice (testarea pentru astm bronșic), utilizând o substanță iritantă precum metacolina și monitorizarea debitului expirator de vârf (VEMS/ FEV1).

Atunci când este suspectată o cauză digestivă, testarea pentru refluxul gastroesofagian poate fi realizată prin pH-metrie esofagiană cu măsurarea nivelului de aciditate din esofag, iar dacă se suspectează o cauză obstructivă poate fi folosită endoscopia nazală.

Complicații provocate de tusea seacă

Tusea persistentă cauzează insomnie, oboseală, sincope, incontinență urinară de stres. În situații extreme, tusea severă poate provoca fracturi costale, din cauza efortului intens de a tuși. Astfel, pot apărea pneumotoraxul (acumularea de aer în cavitatea pleurală), pneumomediastinul (prezența aerului în mediastin) și emfizemul subcutanat (pătrunderea aerului în țesuturile subcutanate).

Tratamentul pentru tuse neproductivă

Abordarea tratamentului pentru tusea uscată implică identificarea și gestionarea cauzei. Tusea cronică este adesea asociată cu afecțiuni precum astmul, sindromul de picătură postnazală  și boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Tratamentul specific depinde de etiologie, conform recomandării medicului.

Pentru astm bronșic, medicul poate prescrie utilizarea corticosteroizilor inhalatori și a bronhodilatatoarelor pentru controlul inflamației și ameliorarea simptomelor. Sindromul de picătură postnazală poate fi tratat prin administrarea de antihistaminice și decongestionante pentru a reduce secrețiile și inflamația. Refluxul gastroesofagian este controlat utilizând inhibitori ai pompei de protoni și urmărirea unui regim alimentar strict.

În cazurile în care tusea persistă în ciuda tratamentului standard, medicul poate lua în considerare utilizarea agenților neuromodulatori, cum ar fi gabapentina, care s-a demonstrat că reduce frecvența și severitatea tusei cronice.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită tusea iritativă

Pentru a preveni apariția tusei uscate, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • evitarea iritanților și alergenilor precum substanțele chimice, mucegaiul și parfumurile puternice, care pot declanșa tusea,
  • renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară,
  • menținerea unei igiene riguroase a mâinilor, pentru a reduce riscul de infecții respiratorii care pot provoca tuse,
  • vaccinare împotriva bolilor respiratorii - imunizările pentru gripă, COVID-19 și pneumonie pot preveni infecțiile care au ca simptom tusea.
  • reducerea expunerii la zone aglomerate, la indivizi cu infecții respiratorii, pentru scăderea riscurilor de a contracta boli care provoacă tuse.
  • menținerea unui nivel optim de umiditate în aer, prin utilizarea unui umidificator, poate preveni uscarea căilor respiratorii, reducând astfel iritația care provoacă tuse.
  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații pentru diagnosticarea și tratarea cauzelor care provoacă toate tipurile de tuse, precum tusea seacă. În anumite situații, evaluarea tusei uscate poate necesita o abordare multidisciplinară și multiple investigații. Astfel, în funcție de indicație, pacienții beneficiază de consulturi ORL, de alergologie, pneumologie, boli infecțioase sau medicină de familie. Copiii și adolescenții care tușesc au acces la consultații de pediatrie sau de pneumologie pediatrică, pentru stabilirea cauzei și recomandarea tratamentului adecvat.

Consultațiile pot fi urmate de analize de laborator sau de investigații precum radiografie pulmonară, examen CT toracic sau evaluare și monitorizare pentru boala de reflux gastroesofagian, conform recomandării medicale. De asemenea, la Clinica SANADOR Floreasca sunt realizate probe respiratorii funcționale, precum spirometrie sau test bronhomotor, dar și alte teste specifice, indicate pacienților care se confruntă cu o tuse seacă persistentă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR