Tratamente moderne pentru tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă apare prin formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene situate profund, cel mai frecvent la nivelul gambelor, coapselor sau pelvisului, însă, uneori, trombul poate să apară și la nivelul brațelor sau, mai rar, și în alte părți ale corpului.

  • 021.9699 Pentru urgențe sau pentru programări, sună la SANADOR!

Din fericire, tromboza venoasă profundă poate fi tratată eficient prin proceduri moderne minim invazive. Totodată, tromboza poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune mișcare, menținerea unei greutăți normale, hidratarea corectă și renunțarea la fumat. Terapia prin compresie, care înseamnă purtarea unor ciorapi medicinali de compresiune, este de asemenea utilă pentru a preveni tromboza venoasă profundă și instalarea sindromului post-trombotic.

Factori de risc ai trombozei venoase profunde

Există mai mulți factori de risc, care pot duce la apariția unor cheaguri de sânge la nivelul venelor profunde. Cei mai importanți sunt:

  • sedentarismul;
  • vârsta;
  • depășirea greutății optime – persoanele supraponderale sau obeze;
  • fumatul;
  • tratamentul cu anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală;
  • bolile inflamatorii pelviene (colita ulcerativă, boala Crohn);
  • sarcina, însă riscul apariției unui cheag poate continua până la șase săptămâni după nașterea unui copil;
  • bolile ereditare (factorul V Leiden, trombofilie).

Posibile complicații în tromboza venoasă profundă

Dacă nu este diagnosticat și tratat din timp, tromboembolismul venos poate duce la complicații extrem de grave: cheagurile se pot rupe, iar bucăți din acestea se vor deplasa prin vasele de sânge și pot ajunge la plămâni, unde blochează circulația și, implicit, oxigenarea țesuturilor, complicație numită embolie pulmonară.

Tromboembolismul pulmonar reprezintă o urgență medicală majoră, pentru că poate fi fatal dacă nu se intervine terapeutic în primele minute. Embolia pulmonară se manifestă prin durere în piept similară ca intensitate celei din atacul de cord, tuse seacă, uneori cu sânge, puls accelerat, respirație dificilă, hipotensiune arterială și leșin.

O altă complicație gravă este sindromul de venă cavă superioară, care reprezintă blocarea completă sau parțială a venei cave superioare (cea mai mare venă din corp) cu bucăți din cheagul de sânge.

  • Tromboembolismul pulmonar reprezintă o urgență medicală majoră, pentru că poate fi fatal dacă nu se intervine terapeutic în primele minute.

Manifestări clinice

Pacienții trebuie să acceseze în urgență serviciile medicale la apariția bruscă a următoarelor simptome și semne:

  • umflarea piciorului sau a coapsei;
  • crampe, durere la mers sau în ortostatism;
  • senzație de căldură localizată la nivelul piciorului, gambei sau coapsei;
  • pielea membrului afectat își schimbă culoarea, devenind roșie sau purpurie.

Există însă și cazuri în care nu apar deloc semne și simptome de tromboză venoasă profundă, iar boala este diagnosticată întâmplător, în urma unor investigații medicale de rutină sau efectuate pentru alte probleme de sănătate.

  • 021.9699 Pentru urgențe sau pentru programări, sună la SANADOR!
Watch on YouTube

Investigații pentru diagnosticarea trombozei venoase profunde

Există mai multe metode prin care poate fi diagnosticată tromboza venoasă profundă. Cea mai importantă procedură de diagnostic este ecografia venoasă, completată cu ecografie Doppler. Cu ajutorul ultrasunetelor, medicul poate observa în detaliu circulația sângelui la nivelul membrului superior sau inferior afectat, dar și structura venelor, astfel încât poate descoperi prezența cheagului. Ecografia vasculară este utilizată și pentru a monitoriza evoluția bolii.

Testul de D-dimeri este o altă metodă specifică și sensibilă de diagnostic. D-dimerii sunt proteine eliberate în sânge în momentul în care se dizolvă un cheag și sunt utilizați ca markeri pentru hipercoagulabilitate. La bolnavii cu tromboză venoasă profundă sunt înregistrate niveluri crescute de D-dimeri.

  • Cea mai importantă procedură de diagnostic al trombozei venoase profunde este ecografia venoasă.

O altă procedură utilă pentru diagnostic este venografia, care folosește raze X și o substanță de contrast pentru vizualizarea anatomiei venelor, putând astfel indica prezența unui cheag de sânge și localizarea acestuia.

În cazul în care există o suspiciune de tromboză venoasă la nivelul venelor din abdomen, medicul poate recomanda efectuarea unui examen RMN sau a unui examen CT.

Echipa vasculară pentru tratamentul trombozei venoase profunde

Tratamentul trombozei venoase profunde include mai multe modalități terapeutice: tratament medicamentos, chirurgie vasculară, proceduri endovasculare (de cardiologie intervențională), recuperare medicală specifică.

Pentru reușita conduitei terapeutice, este important ca pacientul să aibă acces la o echipă medicală multidisciplinară, care să includă specialiști din toate aceste domenii. În acest fel, tratamentul poate fi personalizat, luând în calcul mai mulți factori care pot influența evoluția bolii, cum sunt vârsta pacientului și alte afecțiuni asociate, pentru a decide care este tratamentul optim pentru fiecare pacient în parte. Consultația inițială trebuie să aibă în vedere o evaluare completă a stării pacientului. Pot fi necesare consulturi de medicină internă, cardiologie sau neurologie, pentru excluderea altor probleme de sănătate.

  • 021.9699 Pentru urgențe sau pentru programări, sună la SANADOR!

Investigațiile recomandate trebuie să fie complete și să includă analize de sânge, ecografie venoasă și, la nevoie, tomografie computerizată sau examen RMN. Este esențial ca pacientul să ajungă la spital de la primele semne și simptome ale unei posibile tromboze venoase profunde, pentru a evita apariția unor alte complicații.

Pacientul trebuie să fie consiliat și în privința stilului de viață recomandat pentru a preveni reapariția trombozelor venoase. Mișcarea zilnică este esențială, la fel și renunțarea la fumat și adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bazat pe legume și fructe. Controlul medical periodic, la medicul de familie, medicul internist sau la cardiolog, poate fi necesar o dată la câteva luni, în funcție de fiecare caz în parte. Doar în acest fel poate fi descoperită din timp formarea unei noi tromboze, chiar înainte de apariția manifestărilor clinice evidente.

Tratamentul medicamentos

Pacienților cu tromboză venoasă profundă li se recomandă adesea tratament cu anticoagulante. Acestea previn creșterea în dimensiuni a cheagurilor de sânge existente și scad riscul apariției unor trombi noi.

Este foarte important ca pacientul să ia aceste medicamente conform recomandărilor medicului, pentru că altfel pot să apară efecte adverse grave.

Alte tratamente medicamentoase pot fi recomandate de medic, după caz.

Tratamentul chirurgical

Atunci când tratamentul medicamentos nu este eficient, poate fi indicat tratamentul chirurgical pentru tromboza venoasă profundă. Operația se numește trombectomie și presupune îndepărtarea chirurgicală a unui cheag de sânge.

Procedura este esențială pentru a preveni producerea unei gangrene (care duce la amputația membrului afectat), în cazul unui tromb care blochează complet circulația sângelui la nivelul piciorului și poate determina moartea țesuturilor.

  • 021.9699 Pentru urgențe sau pentru programări, sună la SANADOR!

Intervenția chirurgicală poate fi indicată și în urgență, dacă trombul a migrat la nivelul plămânilor, provocând embolie. În acest caz, intervenția se numește embolectomie.

Tratamentul endovascular

Progresul înregistrat în medicină și dezvoltarea unor echipamente și tehnici terapeutice noi au dus la apariția unor metode noi de tratament, inclusiv în cazul trombozei venoase profunde. Procedurile endovasculare, realizate sub control radiologic în Laboratorul de angiografie, sunt disponibile și în România, la Spitalul Clinic SANADOR.

Tratamentul endovascular al trombozei venoase profunde se face prin tromboaspirație cu sisteme special dezvoltate pentru eliminarea cheagurilor și prin venoplastie cu balon, pentru a reface fluxul normal de sânge de la nivelul venelor afectate.

Watch on YouTube

Tratamentul trombozei venoase profunde la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa vasculară formată din cardiologi cu o mare experiență în proceduri endovasculare și chirurgi vasculari foarte bine pregătiți asigură pacienților cele mai bune opțiuni terapeutice pentru tromboza venoasă profundă, în acord cu cele mai avansate ghiduri și recomandări internaționale. Aceștia beneficiază de sprijinul unei întregi echipe medicale, din care nu lipsesc specialiștii în anestezie-terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, cardiologie, ecocardiografie sau imagistică medicală.

Departamentul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR realizează proceduri endovasculare moderne pentru distrugerea trombilor venoși. Sistemul pentru trombectomie AngioJet este un dispozitiv pentru distrugerea farmaco-mecanică a trombilor periferici prin aspirație activă, cu posibilitatea de a administra intratromb fluide sau trombolitice.

Principala indicație a utilizării sistemului AngioJet este tromboza venoasă profundă iliofemurală și a venelor membrului inferior cu diametrul de cel puțin 6 mm, precum și pentru tromboza venoasă profundă de la nivelul membrului superior, pentru vene cu diametrul de cel puțin 6 mm.

  • 021.9699 Pentru urgențe sau pentru programări, sună la SANADOR!

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, ultraperformante. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator cu dotări moderne, echipamente de ultimă generație și o secție de terapie intensivă cu aparatură de ultimă generație. Astfel, pacienții beneficiază de cele mai moderne proceduri de diagnostic și tratament în condiții maxime de siguranță, sub supravegherea unor medici cu vastă experiență.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR