Test Papanicolau este o metoda de screening cervical utilizat pentru a detecta procese potential precanceroase si canceroase in colul uterin sau colon.

Se disting 5 clase: I: frotiu normal, II: frotiu inflamator, III: frotiu suspect cu celule modificate, IV: frotiu tipic neoplazic, cu celule atipice si celule normale, V: frotiu neoplazic cu un mare numar de celule atipice.

Ce este screening-ul cervical?

Acest screening are ca scop prevenirea aparitiei cancerului cervical. In cadrul acestui test se verifica starea de sanatate a cervixului, care este partea inferioara a uterului. Acest test este frecvent cunoscut sub numele de "testul Papanicolau" si presupune prelevarea unui esantion mic de celule de pe suprafata cervixului.

De ce faci un screening cervical?

Ca sa descoperi modificari anormale aparute la nivelul acestor celule. Pentru majoritatea femeilor, testul nu arata nicio modificare. Pentru 1 din 10 femei, acesta detecteaza modificari anormale.

Cancerul de col si de san fac ravagii printre femei, din pacate, tot mai tinere. Si asta pentru ca evita ginecologul. Dar tu esti constienta de riscuri, nu-i asa? Prin urmare, fa-ti o programare pentru un consult ginecologic complet, care sa includa mamografie, test Babes Papanicolau, ecografie transvaginala, analiza de secretii vaginale.

In cazul barbatilor, e ceva mai simplu. Se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate.

Noi, la Spitalul Clinic SANADOR, iti transmitem sa faci o alegere inteleapta, si anume efectuarea unui test Papanicolau o data pe an. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului, astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai rapid posibil.

Este necesar sa stii ca aceasta analiza iti poate salva viata. Reamintim, cancerul de col uterin este una din patologiile des intalnite in ultima vreme. Tot cu ajutorul testului Papanicolau se identifica infectiile gentiale, fiind, de fapt, primul pas catre vindecarea acestora.

Ce mai trebuie sa stii despre testul Papanicolau?

Faptul ca este o analiza simpla, ce nu implica niste costuri foarte ridicate. Poate ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate, ti se va face si un examen ginecologic general, alaturi de efectuarea testului. Asadar, este de recomandat ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ai devenit activa din punct de vedere sexual.

Cum se face testul Papanicolau?

Vei fi asezata pe masa ginecologica, iti va fi introdus speculul de unica folosinta si apoi o periuta fina pana pe colul uterin, care este rotita pentru colectarea de celule.

Aceasta analiza nu este dureroasa. Cu cat vei fi mai relaxata, cu atat mai rapid si mai putin inconforatbil este testul. În momentul in care specialistul are o imagine buna a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului, utilizand o periuta sau o spatula de lemn. Vei putea resimti o senzatie de presiune sau chiar o crampa.

Celulele sunt ulterior asezate pe o lama de sticla si trimise la laborator pentru examinare.

Care sunt rezultatele unui test Papanicolau?

Rezultatele, interpretate intotdeauna de specialistul tau, pot fi urmatoarele:

  • Normal.
  • Inflamator.
  • Indica prezenta unor celule anormale, care pot semnifica prezenta unor celule pre-canceroase.

Care sunt semnalele de alarma pentru cancerul de col?

Tulburari ale ciclului menstrual, orice secretie vaginala ce nu pare obisnuita sau durere, sangerare vaginala dupa contactul sexual, sangerare dupa menopauza.

Dar, atenţie! Acestea sunt doar semne ce pot indica prezenţa cancerului de col uterin si e important sa efectuezi un test Papanicolau in mod regulat.

Galerie foto