Ce înseamnă restaurarea dinților de lapte?

În practica stomatologiei pediatrice, se întâmplă foarte des să fie necesară repararea și restaurarea dinților primari puternic afectați de carii extinse sau de probleme structurale. Pentru a readuce un dinte de lapte la forma, funcția și, în multe cazuri, aspectul său inițial, cel mai adesea sunt recomandate coroanele pediatrice dentare prefabricate. Acestea reprezintă învelișuri în formă de dinte, de diferite mărimi, care sunt cimentate pe dinții de lapte, având ca scop restaurarea formei și funcției originale a acestora.

O alternativă a coroanelor pediatrice dentare o reprezintă reconstrucția din compozit cu ajutorul capelor de celuloid. Aplicarea acestora este foarte rapidă, nu necesită anestezie, iar într-o singură ședință, pot fi reconstruiți toți dinții frontali. Din acest motiv, sunt indicate inclusiv copiilor mai mici, care nu au răbdare să petreacă mult timp pe scaunul stomatologului.

  • La Clinica de Stomatologie SANADOR, ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează o consultație!

Când este necesară restaurarea dinților primari?

Restaurarea dinților primari este recomandată atunci când:

  • un dinte primar (de lapte) a suferit deteriorări extinse, fiind afectat de carii profunde;
  • dinții sunt deteriorați, rupți sau complet compromiși din cauza unor traumatisme;
  • smalțul prezintă defecte genetice, este moale.

Spre deosebire de reconstrucțiile din compozit care pot necesita intervenții stomatologice ulterioare, coroanele dentare reprezintă o opțiune mai durabilă și, în general, rezistă până când dinții de lapte cad natural, adesea în jurul vârstei de 12 ani.

De ce este importantă restaurarea unui dinte primar?

Pe lângă remedierea unei deteriorări severe a unui dinte, restaurarea dinților primari este de o importanță deosebită din mai multe motive:

  • datorită faptului că smalțul dinților de lapte este mai subțire în comparație cu cel al dinților permanenți, cariile pot să se răspândească rapid între dinți;
  • se previne extinderea cariilor și a infecțiilor în alte zone ale gurii sau ale corpului;
  • se redă forma, dimensiunea și funcția normală a dintelui;
  • deoarece unul dintre rolurile principale ale dinților primari este să mențină spațiul între dinții permanenți și să faciliteze poziționarea corectă a acestora, coroanele devin o componentă vitală a sănătății și dezvoltării orale;
  • restaurarea coronară contribuie la dezvoltarea normală a maxilarului și a mușchilor copilului;
  • se permite o evoluție corespunzătoare a vorbirii;
  • coronițele la dinții de lapte sunt esențiale și pentru procesul de mestecare al alimentelor.

Ce tipuri de coroane sunt disponibile pentru repararea dinților primari?

Există diverse tipuri de coroane utilizate pentru repararea și restaurarea dinților primari, fiecare având avantaje și dezavantaje specifice și fiind potrivită în diferite zone ale cavității bucale. Printre cele mai des recomandate sunt coroanele preformate din oțel inoxidabil și coroanele din zirconiu.

Coroanele din oțel inoxidabil sunt cele mai frecvente în stomatologia pediatrică și sunt utilizate de peste 50 de ani. Acestea constau în învelișuri metalice personalizate pentru fiecare dinte, fiind ideale pentru molari datorită durabilității și rezistenței lor la umiditate. Sunt eficiente în cazul cariilor dintre dinți, ușor de aplicat și necesită, în general, o singură vizită la cabinetul stomatologic.

Coroanele dentare albe, realizate dintr-un material similar cu ceramica, sau coroanele din zirconiu, prefabricate la dimensiuni specifice, sunt opțiuni extrem de estetice și rezistente. Acestea sunt mai puternice și mai durabile decât smalțul natural, fiind rezistente la acumularea plăcii și la degradare.

Fiecare tip de coroană servește un scop specific, iar alegerea depinde de necesitățile individuale ale pacientului și de condițiile dentare existente.

Ce urmează după restaurarea dinților de lapte?

  • Dinții de lapte distruși de carii pot fi restaurați cu ajutorul capelor de celuloid sau al coroanelor pediatrice prefabricate. Programează o consultație la Clinica de Stomatologie SANADOR!

După restaurarea dinților de lapte cu coroane pediatrice sau cape de celuloid, este firesc ca micul pacient să resimtă un ușor disconfort timp de până la 24 de ore, din cauza iritării pulpei dentare ori a țesuturilor moi din jurul dintelui. Însă este esențial să contactați medicul stomatolog al copilului dacă durerea persistă mai mult de 24 de ore.

Dacă copilul menționează că dintele se simte „ciudat” sau întâmpină dificultăți în a mușca sau mesteca, este de asemenea necesar să contactați imediat cabinetul stomatologului, deoarece pot fi necesare ajustări suplimentare pentru a obține o mușcătură ideală.

Nu în ultimul rând, ca părinte, este foarte important să promovați practicile de igienă orală, dând un bun exemplu. Astfel de practici includ periajul, utilizarea aței dentare și clătirea cu apă de gură, de cel puțin două ori pe zi, pentru a preveni eventualele carii la dinții sănătoși. În cazul copiilor predispuși la carii, va fi necesară și o evaluare dentară periodică de până la patru ori pe an, conform recomandărilor specialiștilor.

Te așteptăm cu micuțul tău în Clinica de Stomatologie SANADOR pentru a decide împreună cu medicul specialist pedodont care este varianta de tratament cea mai indicată pentru restaurarea dinților de lapte și redarea funcționalității acestora.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR