Accidentul vascular cerebral (AVC) apare in conditiile in care un vas de sange care transporta oxigen la o parte a creierului este obstructionat, lasand tesutul cerebral fara nutrientii esentiali. In lipsa oxigenului, celulele creierului incep sa se deterioreze si mor dupa cateva minute, afectand acea parte a corpului controlata de zona afectata a creierului. Printre cele mai cunoscute simptome AVC se numara paralizia sau amortirea fetei/membrelor sau slabiciunea brusca. Pot aparea doua tipuri de accident vascular cerebral: cel ischemic si cel hemoragic, primul fiind si cel mai frecvent intalnit.

Indiferent de tip, un accident vascular cerebral este o afectiune foarte grava, care poate cauza, in lipsa ingrijirii de urgenta, leziuni cerebrale de lunga durata, invaliditate sau poate chiar conduce la moarte.

Cele mai comune simptome AVC

Este important sa retii ca urgenta este o necesitate in cazul aparitiei simptomelor unui AVC. Pentru a identifica rapid simptomele AVC te poti folosi de formula F.A.S.T., un test rapid prin care determini starea persoanei in pericol. Tratamentul va avea eficienta sporita daca simptomele AVC sunt descoperite si diagnosticate in aproximativ 3 ore. Din acest motiv, nu uita sa notezi ora la care ai inceput sa constati ca aceste simptome se manifesta.

Iata ce inseamna si in ce consta formula F.A.S.T., acronim pentru Face, Arms, Speech si Time:

F - Face (Fata) - Roaga persoana sa zambeasca. Daca constati ca fata este asimetrica sau ca gura este cazuta intr-o parte, ar putea indica un AVC.

A - Arms (Brate) - Roaga persoana sa ridice ambele brate deasupra capului. Cazul in care unul din membre este inert sau ramane mai jos decat celalalt poate insemna un AVC.

S - Speech (Vorbire) - Roaga persoana in cauza sa repete o simpla propozitie. Exemplu: "Ma duc pana la piata." Poti distinge cu claritate ce spune? Daca vorbeste ciudat, acest lucru ar putea indica un simptom AVC.

T - Time (Timp) - Oricare dintre simptomele de mai sus poate insemna aparitia unui AVC. In acest caz, timpul este esential, asa ca suna DE URGENTA la 112! Spune-i persoanei care preia apelul ca suspectezi un accident vascular cerebral, comunicandu-i si ora la care ai descoperit primele simptome AVC.

Simptome rare AVC

Alaturi de cele de mai sus, pot aparea si alte simptome AVC, in combinatie sau separat. Asadar, suna la 112 daca observi ca persoana in cauza manifesta urmatoarele:

  • Amortirea sau slabiciunea fetei sau a membrelor; de obicei acestea apar brusc si pe o singura parte a corpului (stanga/dreapta).
  • Stare de confuzie, dificultate de vorbire, dificultate in a intelege ce se intampla, aparute brusc.
  • Simptome AVC motorii: Dificultate la deplasare, pierderea coordonarii, tulburari de echilibru.
  • Migrena severa, aparuta brusc.

Exista si cazuri in care pot aparea simptome AVC, dar care se amelioreaza in cateva minute. Daca se intampla acest lucru, este vorba de un accident ischemic tranzitor (AIT), care poate indica o afectiune serioasa, daca nu este tratata la timp.

Accidentul ischemic tranzitor este un accident vascular de avertizare, cu simptome similare AVC. Aceste semne indica faptul ca persoana este expusa riscului unui accident vascular major.

Nu ignora simptomele AIT. Daca recunosti aceste simptome, suna la serviciul de urgenta. Aceasta afectiune diagnosticata si tratata la timp iti poate salva viata!

SANADOR