Scleroza multiplă (scleroza în plăci) este o maladie cu potențial dizabilitant și cu efecte devastatoare asupra sistemului nervos central, afectând creierul și măduva spinării.

Scleroza multiplă scade calitatea transmiterii semnalului nervos prin afectarea tecii de mielină și expunerea fibrei nervoase.
Privind patogenia bolii, sistemul imun propriu organismului atacă învelișul protectiv de mielină al fibrelor nervoase și produce transmiterea defectuoasă a semnalelor nervoase de la creier către restul corpului. Mai mult, boala poate conduce la afectarea ireversibilă sau deteriorarea structurilor nervoase.
Semnele și simptomele sclerozei multiple pot varia foarte mult și depind de anvergura afectării nervoase și de tipul nervilor afectați. Există pacienți cu formă severă a bolii care își pierd capacitatea de a merge fără sprijin sau complet, în timp ce alți pacienți se bucură de perioade îndelungate de remisiune a bolii fără apariția de simptome noi.
Din păcate, nu există tratament curativ pentru scleroza multiplă. Totuși, tratamentele folosite în prezent contribuie la recuperarea rapidă după crize, intervin în evoluția bolii și ajută la controlul eficient al simptomelor.