Ce este sarcina gemelară?

  • Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate. Vino la SANADOR pentru consultații moderne!

Sarcina gemelară este un tip de sarcină multiplă ce implică prezența a doi fetuși în interiorul uterului. Șansele de a avea o sarcină cu gemeni sunt destul de mici, frecvența fiind de aproximativ 1 sarcină din 100 în cazul gemenilor fraternali, respectiv de 1 la 250 de sarcini pentru gemenii identici.

O sarcină apare atunci când un ovocit matur (ovul) eliberat de unul dintre ovare în timpul ovulației este fecundat (fertilizat) de către un singur spermatozoid, formându-se o celulă nouă – celula ou sau zigot. Acesta se va divide consecutiv, devenind un embrion și, mai târziu, fetus.

Deși o sarcină ajunge la termen la aproximativ 37 de săptămâni, o sarcină cu gemeni rareori durează atât de mult. În general, sarcinile gemelare ajung la termen la aproximativ 35-36 de săptămâni sau chiar mai devreme.

Watch on YouTube

Cum apare sarcina gemelară?

Sarcina gemelară apare atunci când la ovulație sunt eliberate două ovocite, ambele fiind fecundate de către doi spermatozoizi diferiți. O altă situație este atunci când zigotul format prin fecundarea unui ovocit de către un singur spermatozoid se divide mai devreme în cursul embriogenezei, rezultând două grupuri celulare diferite (doi zigoți), ce vor forma fiecare câte un embrion.

Uneori, apariția unei sarcini gemelare poate rezulta ca o pură întâmplare. De cele mai multe ori, însă, sarcina multiplă este provocată de anumiți factori specifici:

  • Vârsta înaintată a mamei – variațiile hormonale ce apar odată cu înaintarea în vârstă (de obicei peste vârsta de 35 de ani) pot determina eliberarea simultană a două ovule în loc de unul; dezvoltarea foliculilor ovarieni ce vor elibera ulterior ovocitul se petrece sub influența unui hormon, numit hormon foliculostimulant (FSH); pe măsura apropierii de vârsta menopauzei, acest hormon se eliberează în cantități din ce în ce mai mari, putând avea ca efect dezvoltarea mai multor foliculi ovarieni și maturizarea consecutivă a acestora, rezultând eliberarea a două sau mai multe ovocite la o singură ovulație;
  • Istoricul personal sau familial de sarcină gemelară – se consideră că dacă ai avut o sarcină cu gemeni este mai probabil ca următoarea sarcină să fie tot gemelară; de asemenea, dacă mama sau bunica au purtat astfel de sarcini, este probabil ca această tendință să fie transmisă mai departe;
  • Tratamentele pentru fertilitate – sarcina gemelară apare mai frecvent în rândul femeilor care au utilizat terapii pentru fertilitate, precum fertilizarea in vitro;
  • Obezitatea – un indice de masă corporală crescut (în general peste 30) poate crește șansele de a dezvolta o sarcină cu gemeni.

Tipuri de sarcină gemelară

  • La Maternitatea SANADOR, viitoarele mame beneficiază de investigații moderne și detaliate. Programează-te!

Sarcinile gemelare pot determina formarea a două tipuri de gemeni:

  • Gemeni fraternali (dizigotici) – apar atunci când sunt eliberate două ovocite la momentul ovulației (fenomen cunoscut ca hiperovulație), care sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiți, rezultând doi zigoți diferiți; acești gemeni prezintă material genetic (ADN) diferit, motiv pentru care pot fi de sex diferit; fiecare geamăn are propria placentă și propriul sac amniotic;
  • Gemeni identici (monozigotici) – rezultă în urma dividerii rapide a celulei zigot în două grupuri celulare diferite, imediat după fertilizare; acești gemeni vor împărți același material genetic și, după cum implică și denumirea, vor fi identici, adică vor semăna între ei; în funcție de momentul diviziunii, gemenii pot împărți sau nu aceeași placentă sau sac amniotic:
    • La 2-3 zile după fertilizare – determină formarea unei sarcini dicorionice, diamniotice – fiecare geamăn va avea propria placentă și propriul sac amniotic;
    • La 3-8 zile de la fertilizare – determină formarea unei sarcini monocorionice, diamniotice – gemenii vor împărți o singură placentă, dar fiecare va avea propriul sac amniotic;
    • La 8-13 zile după fertilizare – determină formarea sarcinii monocorionice, monoamniotice – gemenii vor împărți un singur sac amniotic, respectiv o singură placentă (sarcină gemelară în același sac).

Posibile complicații ale unei sarcini cu gemeni

Sarcinile gemelare sunt sarcini cu risc crescut, pentru că pot duce la complicații ce pot afecta atât mama, cât și gemenii. Acestea pot fi reprezentate de:

  • Naștere prematură (mai devreme de 37 de săptămâni) – gemenii prematuri vor avea nevoie de îngrijire specială în primele zile după naștere; prematuritatea implică diverse probleme, precum o greutate scăzută la naștere, afectarea vederii nou-născutului (retinopatia de prematuritate), hemoragii cerebrale, infecții, afectarea respirației sau a digestiei;
  • Diabet gestațional – este acel tip de diabet care apare în timpul sarcinii, nefiind prezent și înainte; acesta va implica un control mai frecvent al glicemiilor pe parcursul sarcinii, precum și o dietă specială;
  • Preeclampsie – hipertensiunea arterială indusă de sarcină;
  • Anemie maternă;
  • Asfixie la naștere;
  • Dezlipire de placentă;
  • Ruptură prematură de membrane;
  • Diastază abdominală;
  • Sindromul transfuzor- transfuzat – apare în cazul sarcinilor monocorionice, în care gemenii împart aceeași placentă; în această situație, vasele de sânge din placentă nu sunt uniform distribuite către cei doi feți și se formează conexiuni vasculare ce permit transferul de sânge de la unul la celălalt; unul dintre gemeni – donorul sau transfuzorul – primește mai puțin sânge decât oferă, fiind la risc de restricție de creștere intrauterină și insuficiență de organ; geamănul transfuzat sau primitorul va primi mai mult sânge decât îi este necesar, fiind la risc de a dezvolta insuficiență cardiacă.

Monitorizarea unei sarcini gemelare

  • Sarcina gemelară prezintă risc mai mare de complicații. Vino la SANADOR pentru consultații oferite de medici empatici și profesioniști!

Deoarece atât mama, cât și gemenii se află la un risc crescut de a dezvolta complicații pe parcursul sarcinii, supravegherea sarcinii include controalele prenatale care se vor desfășura mai frecvent decât în cazul sarcinilor uzuale. Uneori, este nevoie de monitorizare specializată din partea unui expert în medicină fetală.

Prima ecografie este de preferat să fie efectuată în primul trimestru de sarcină. Aceasta va evidenția prezența ambelor fetuși la nivelul uterului prin vizualizarea a doi saci gestaționali și va determina, la un moment mai avansat (de obicei după 18-20 de săptămâni) și tipul sarcinii (mono- sau dicorionică, respectiv mono- sau diamniotică).

Numărul de placente condiționează prognosticul, întrucât sarcina monoplacentară implică un risc crescut pentru sindromul transfuzor-transfuzat. Ecografia poate oferi date importante despre creșterea feților, bătăile fetale, diverse măsurători ale unor segmente, precum lungimea femurului, cantitatea de lichid amniotic și fluxul vascular placentar.

Pe lângă monitorizarea ultrasonografică periodică a creșterii feților, începând cu săptămâna 36 de sarcină se recomandă efectuarea săptămânală a testelor fetale non-stres (cardiotocograma). Acesta presupune monitorizarea mișcărilor feților și a variației ritmului cardiac al acestora odată cu mișcarea, fiind utilă în detectarea deficitelor de oxigenare ale feților.

Nașterea după o sarcină gemelară

Nașterea se poate realiza atât pe cale naturală, cât și prin cezariană, indicația fiind dată de poziția feților. Astfel, dacă primul făt este poziționat cu capul în jos (spre vagin), se poate realiza nașterea naturală. De altfel, dacă la o sarcină anterioară s-a practicat intervenție prin cezariană, aceasta va fi indicată și în cazul următoarelor sarcini, în special atunci când vorbim despre o sarcină gemelară. Cezariana este indicată și în situații precum:

  • Poziție pelviană a primului copil (cu picioarele sau cu fesele spre colul uterin);
  • Unul dintre feți se află într-o poziție transversală (culcat);
  • Placenta este inserată prea jos și astupă orificiul colului uterin;
  • Sarcinile monocorionice (o singură placentă);
  • Istoricul de naștere dificilă cu un singur făt.

Există și cazuri în care primul făt se poate naște pe cale vaginală, iar al doilea prin operație de cezariană. De aceea, este recomandat să se administreze o anestezie epidurală pentru ameliorarea durerii în cazurile în care este necesară conversia către o naștere prin cezariană.

Odată născut primul copil, moașa sau medicul obstetrician va verifica poziția celui de-al doilea făt, prin palparea abdomenului și prin examenul (tactul) vaginal sau prin simpla efectuare a unei ecografii. Dacă cel de-al doilea făt se află într-o poziție favorabilă, nașterea lui se va produce, cel mai probabil, la scurt timp, întrucât colul uterin este deja complet dilatat.

Monitorizarea unei sarcini cu gemeni și nașterea la Maternitatea SANADOR

  • La Maternitatea SANADOR, siguranța pacientelor și a copiilor este pe primul plan. Programează-te!

La Maternitatea SANADOR, pacientele cu sarcină gemelară beneficiază de monitorizare atentă, pe toată durata sarcinii. Consultațiile de obstetrică-ginecologie, analizele de laborator, investigațiile specifice și ecografiile de sarcină se realizează într-un mediu sigur și confortabil. Pacientele cu probleme medicale preexistente sau asociate sarcinii sunt monitorizate și tratate de medici experimentați, pregătiți pentru orice situație.

Indiferent dacă nașterea se realizează natural sau prin cezariană, mamele și nou-născuții se bucură de îngrijire de top, în cadrul celui mai mare spital privat din România. În Secția de Neonatologie, bebelușii sănătoși și cei cu probleme de sănătate sunt supravegheați și îngrijiți permanent și au acces la consultații multidisciplinare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR