Tratamentul necesar pentru sarcina extrauterină
Tratamentul unei sarcini extrauterine se face în funcție de vârsta gestațională, de localizare și de simptomatologia sau complicațiile mamei. Dacă sarcina este depistată la început, înainte de apariția complicațiilor, se poate recurge la un tratament medicamentos, care oprește creșterea embrionului și duce la întreruperea sarcinii.
Este important de reținut că un astfel de tratament necesită monitorizarea nivelului beta-HCG, pentru confirmarea eficienței tratamentului. Dacă tratamentul se dovedește ineficient, el se poate repeta. Dacă nici a doua încercare nu se soldează cu succes, se va efectua întreruperea sarcinii pe cale chirurgicală, prin chiuretaj.
Este important ca în primele 3 luni după tratament, pacienta să folosească metode contraceptive eficiente, medicamentul folosit având în continuare efecte toxice. De asemenea, pot să apară efecte secundare, precum: durere abdominală, amețeli, diaree, stare generală de rău.
Dacă au apărut complicații, există o iminență de ruptură a trompelor uterine sau acest lucru s-a întâmplat deja, medicul va efectua o intervenție chirurgicală de urgență, pentru a salva viața mamei. În timpul operației, chirurgul va îndepărta trompa uterină împreună cu embrionul sau va izola embrionul și va sutura trompa, cu scopul prezervării acesteia. Decizia va fi luată în funcție de gradul de afectare a organului. Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală și se preferă abordul laparoscopic, pentru o recuperare mai rapidă a pacientei.
Ulterior tratării sarcinii ectopice, este foarte importantă și determinarea Rh-ului mamei, în vederea administrării de imunoglobulină anti-D, dacă pacienta are Rh negativ, iar partenerul ei are Rh pozitiv sau necunoscut.
-
Sarcina extrauterină nu poate fi dusă la termen și pune în pericol viața pacientei.
Vino la SANADOR pentru consultație și tratament!