Ce sunt ralurile pulmonare

Ralurile pulmonare sunt zgomote anormale cauzate de acțiunea curentului de aer asupra secrețiilor din plămâni sau bronhii (căi aeriene inferioare). SANADOR oferă pacienților acces la servicii specializate de pneumologie și investigații imagistice avansate pentru evaluarea și monitorizarea afecțiunilor respiratorii.

Pentru pacienții care prezintă raluri pulmonare este esențială o evaluare medicală promptă pentru a identifica cauza subiacentă.

Aceste zgomote apar doar în cazul unor afecțiuni pulmonare sau cardio-pulmonare și pot fi auzite cel mai bine de medicul curant cu stetoscopul (la auscultație).

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de raluri pulmonare

Clasificarea ralurilor pulmonare se poate face în funcție de origine și timbrul acustic (tonalitate). Astfel, după origine, zgomotele pulmonare anormale includ:

  • raluri bronșice: ronflante, sibilante și subcrepitante;
  • raluri alveolare: crepitante.

După tonalitate, zgomotele respiratorii anormale se împart în:

  • raluri pulmonare de tonalitate înaltă: sibilante și wheezing;
  • raluri pulmonare de tonalitate joasă: ronflante, crepitante, subcrepitante, cavernoase.

Cauze pentru raluri pulmonare

Ralurile ronflante sunt raluri uscate, joase, groase și se aseamănă cu un sforăit, uneori putând fi auzite chiar și fără stetoscop. Acestea se produc prin vibrația mucusului de pe căile respiratorii mari (bronhii), fiind caracteristice bronșitelor acute sau bronșitelor cronice, ori bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC).

Ralurile pulmonare sibilante sunt înalte, ascuțite, ca un fluierat, fiind produse de trecerea aerului prin bronhiile mici edemațiate și pline de mucus. Acestea apar atât în bronșite, cât și în astm.

Ralurile crepitante sunt de origine pulmonară/alveolară și pot fi fine, regulate, egale. Acestea se înmulțesc după tuse și sunt caracteristice pneumoniilor. Pe de altă parte, ralurile subcrepitante se răresc sau dispar după tuse, sunt neregulate și inegale, fiind caracteristice bronșiectaziilor, bronhopneumoniilor sau chiar stazei pulmonare de origine cardiacă (raluri pulmonare care apar în insuficiența cardiacă).

Semne și simptome asociate cu raluri pulmonare

Anamneza și examinarea aparatului cardio-respirator sunt esențiale pentru stabilirea etiologiei ralurilor la plămâni. Examinarea include inspecția toracelui, percuția (ciocănirea peretelui toracic care oferă indicii despre sonoritatea pulmonară) și auscultația (cu stetoscopul).

Astfel, în funcție de boala care a dus la formarea ralurilor la plămâni pot apărea și alte semne sau simptome precum:

  • febră, frisoane, transpirații abundente, alterarea stării generale, junghi toracic – specifice pneumoniilor;
  • dispnee în expirație (nu mai poate scoate aerul din plămâni), senzație de constricție în capul pieptului, tuse seacă – caracteristice astmului bronșic;
  • edeme periferice, ortopnee (lipsă de aer în poziție orizontală) sau dispnee (respirație îngreunată) la efort minim, precum urcatul scărilor, uneori cu cianoză sunt semne de insuficiență cardiacă.

Ralurile ronflante și sibilante sunt denumite deseori raluri bronșice, se aud în ambii timpi respiratori și se modifică cu tusea. Dacă sunt însoțite de istoric de infecția acută a căilor respiratorii (gripă, răceală) indică adesea o bronșită, iar dacă sunt însoțite de istoric de alergii (alimentare sau respiratorii, de tipul rinitei alergice) ori dermatită atopică, pot indica debutul unui astm bronșic.

Orice tuse seacă chinuitoare ce persistă mai mult de 3 săptămâni, uneori fără alte semne sau simptome și fără a fi asociată cu istoric de viroză respiratorie recentă, poate fi un semn de tuberculoză (mai ales dacă apare într-o zonă endemică).

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicații asociate cu zgomote anormale la plămâni

Ralurile pulmonare la copii pot fi un semn de complicație a unei viroze respiratorii, respectiv o suprainfecție bacteriană cu localizare la nivelul bronhiilor sau plămânilor. La adulți, ralurile cavernoase (raluri pulmonare subcrepitante groase, metalice) pot indica formarea unei cavități pline de mucus sau puroi în plămâni, care comunică cu o bronhie. Aceasta poate apărea în urma unui abces pulmonar sau chist aerian format după pneumonii bacteriene netratate.

Zgomotele anormale la plămâni pot fi însoțite și de frecături pleurale (aspre, uscate, cu sediu fix), secundare unor pleurezii (lichid între foițele pleurale), care reprezintă complicații frecvente ale pneumoniilor.

Indiferent de etiologia ralurilor, afecțiunea subiacentă trebuie tratată corespunzător întrucât orice amânare a tratamentului specific poate duce la insuficiență respiratorie cu consecințe severe asupra sănătății, respectiv internare în unitatea de terapie intensivă.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Investigații recomandate pentru raluri la plămâni

Ralurile pulmonare în astm sunt investigate prin spirometrie (test neinvaziv ce măsoară capacitățile pulmonare), care uneori este completată de consult alergologic în vederea depistării alergenului.

În pneumonie, în prima fază medicii recomandă radiografia toracică sau, pentru o analiză mai detaliată a aparatului respirator, medicul folosește examenul CT toracic. În plus, specialiștii recoltează spută pentru cultură/colorație Gram (în vederea identificării microbului cauzator), măsoară saturația în oxigen (puls-oximetrie) și uneori analizează gazele arteriale, cu scopul depistării unei eventuale insuficiențe respiratorii.

Tuberculoza, caracterizată de prezența ralurilor cavernoase, necesită investigații imagistice mai avansate (CT sau IRM), teste de sânge specifice (de exemplu, test Quantiferon) și lavaj bronho-alveolar pentru confirmarea infecției.

Zgomotele anormale care nu au o etiologie clară trebuie investigate prin bronhoscopie și alte analize specifice, recomandate de medicul pneumolog.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru raluri pulmonare

Tratamentul ralurilor pulmonare depinde exclusiv de cauza acestora. În pneumoniile bacteriene se folosesc antibiotice intravenoase sau orale în funcție de gradul de afectare a plămânilor, alături de antitermice, mucolitice (în tusea cu expectorație) și antiinflamatoare nesteroidiene.

În astm, tratamentul constă în corticosteroizi inhalatori și bronhodilatatoare, frecvent în diferite combinații. Alte variante includ modificatori de leucotriene, agenți anticolinergici sau chiar terapii biologice cu molecule noi.

Tuberculoza necesită tratament specific cu anti-tuberculostatice timp de 6-9 luni, sub supravegherea medicului pneumolog, iar complicațiile de tipul cavernelor sau abceselor pot necesita intervenții chirurgicale de evacuare.

Orice boală pulmonară care se complică cu insuficiență respiratorie severă necesită administrare de oxigen sau intubație orotraheală și ventilație mecanică.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum pot fi prevenite ralurile pulmonare

Ralurile pulmonare pot fi prevenite prin managementul corespunzător al virozelor respiratorii (izolarea cazurilor confirmate, tratarea din timp a infecțiilor folosind antivirale sau vaccinarea antigripală, anti-pneumococică, anti-Haemophilus influenzae). Odată complicate cu pneumonii, acestea se vor trata corespunzător pentru a evita apariția altor complicații (de exemplu, pleurezie) sau chiar decesul. Renunțarea la fumat este benefică indiferent de etiologia ralurilor, deoarece scade riscul de complicații, fiind esențială în BPOC.

În astm se evită pe cât posibil contactul cu substanțe alergice prin: folosirea purificatoarelor de aer (de preferat, cu filtru HEPA), curățarea periodică a locuinței și renunțarea la animalul de companie dacă blana acestuia este sursă de alergeni.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete în pneumologie, adaptate atât adulților, cât și copiilor. Consultațiile sunt susținute de medici cu experiență, care utilizează echipamente moderne pentru diagnostic și tratament. Pentru pacienții pediatrici, SANADOR oferă consultații de pneumologie pediatrică, asigurând o abordare adaptată vârstei și nevoilor specifice ale copiilor.

Pentru stabilirea unui diagnostic precis, SANADOR pune la dispoziție investigații avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla. În plus, Laboratoarele SANADOR oferă acces la analize de sânge, care pot indica prezența infecțiilor sau a altor afecțiuni inflamatorii.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR