Ce este radiografia toracică

Radiografia toracică este un test imagistic simplu și rapid, care folosește o doză foarte mică de radiații pentru a crea imagini ale organelor și structurilor din interiorul toracelui, precum inima, plămânii, oasele cutiei toracice, vasele de sânge și căile respiratorii. La SANADOR, pacienții beneficiază deservicii de radiologie și imagistică medicală avansate, realizate cu aparatură de ultimă generație și interpretate de medici radiologi cu vastă experiență.

Investigația utilizează raze X, un tip de radiații ionizante, care trec prin țesuturi și sunt absorbite în grade diferite de organe. Radiografia toracelui este una dintre cele mai frecvent utilizate teste imagistice, întrucât permite identificarea cauzelor unor simptome comune, precum durerea toracică, tusea persistentă, dificultățile de respirație sau febra.

De asemenea, o imagine radiologică a toracelui poate evidenția afecțiuni toracice diverse, precum pneumonia, emfizemul pulmonar, cancerul pulmonar, fracturile costale sau acumulările de lichid în jurul plămânilor.

De obicei, nu este nevoie de o pregătire specială pentru a efectua o radiografie toracică, iar rezultatele sunt disponibile în una-două zile. În unele cazuri, medicii pot recomanda repetarea radiografiei în timp, pentru a urmări evoluția unei boli sau eficiența tratamentului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tipuri de radiografie toracică

Radiografia toracică poate fi realizată în mai multe moduri, în funcție de poziția pacientului și de direcția razelor X. Cele mai frecvente tipuri includ:

  • Radiografia toracică postero-anterioară (PA) – cel mai frecvent tip de radiografie de torace, în care poziția pacientului este în picioare, cu pieptul lipit de aparat, iar razele X trec din spate spre față; această variantă de radiografie oferă o imagine clară a plămânilor și inimii;
  • Radiografia toracică antero-posterioară (AP) – această variantă este utilizată atunci când pacientul nu poate sta în picioare (de exemplu, în cazul pacienților imobilizați la pat sau în cazul pacienților din terapie intensivă); în acest caz, razele trec din față spre spate, ceea ce poate distorsiona imagina, inima apărând ușor mărită;
  • Radiografia toracică în profil (laterală) – poate fi indicată ca examinare suplimentară, însoțind radiografia toracică PA; această variantă poate oferi detalii despre structurile care se suprapun în imaginea frontală, facilitând localizarea unor leziuni;
  • Radiografia toracică în decubit (în poziție laterală) – se folosește în cazuri speciale, de exemplu pentru a evalua prezența lichidului în cavitatea pleurală;
  • Radiografia toracică în inspir și expir – presupune efectuarea a două imagini, una în timpul unei inspirații profunde și una în timpul expirației; acestea sunt utile în identificarea unor afecțiuni pulmonare mai subtile, cum ar fi un pneumotorax de mic dimensiuni;
  • Radiografie de torace osos – față de radiografia toracică standard (care este orientată mai ales spre vizualizarea plămânilor, inimii și vaselor mari), radiografia de torace osos se concentrează pe expunerea și detalierea structurii osoase, prin folosirea unor tehnici sau unghiuri speciale de examinare.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Indicații pentru radiografia la torace

Radiografia toracică este, de obicei, una dintre primele investigații efectuate atunci când se suspicionează anumite afecțiuni la nivelul inimii sau plămânilor, care se pot manifesta prin:

  • Durere toracică (durere în piept);
  • Tuse persistentă;
  • Dispnee (dificultățile de respirație);
  • Febră, însoțită de semne de infecție.

De asemenea, radiografia toracică poate fi indicată în situații precum:

  • Ca parte a unui control medical de rutină sau preoperator, înainte de o intervenție chirurgicală;
  • Pentru a urmări evoluția unei boli sau eficiența unui tratament;
  • După o intervenție chirurgicală toracică, pentru a verifica starea plămânilor și a cavității toracice;
  • Pentru a verifica poziția unor dispozitive medicale interne, cum ar fi stimulatoare cardiace (pacemakere), catetere venoase centrale, tuburi endotraheale, drenuri toracice sau sonde nazogastrice.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Afecțiuni diagnosticate prin radiografie toracică

Examinarea cu raze X a toracelui este un instrument important în diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni care pot implica plămânii, inima, oasele toracelui sau vasele mari de sânge, precum:

  • Infecții pulmonare, cum ar fi pneumonia sau tuberculoza;
  • Afecțiuni cronice ale plămânilor, precum emfizemul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
  • Cancerul pulmonar sau alte tumori toracice (de exemplu, limfom, timom, teratom);
  • Afecțiuni cardiace, inclusiv insuficiența cardiacă, cardiomiopatia sau malformațiile congenitale;
  • Prezența lichidului în cavitatea pleurală (revărsat pleural) sau în alveolele pulmonare (edem pulmonar);
  • Pneumotorax – acumularea de aer în cavitatea pleurală, care poate duce la colapsul plămânului;
  • Fracturi costale sau vertebrale toracice;
  • Afecțiuni ale vaselor mari, precum anevrismul aortic;
  • Depozite de calciu în inimă, vase sau pleură, care pot indica afecțiuni cronice;
  • Hernii diafragmatice.

Pregătirea pentru examinare cu raze X la torace

Radiografia toracică este o procedură simplă, care necesită o pregătire minimă. Pentru ca examinarea să fie eficientă și imaginile să fie cât mai clare, pacientul ar trebui să poarte haine lejere, fără elemente metalice (precum fermoare, capse sau sârme la sutien); de asemenea, înainte de procedură medicii recomandă ca bijuteriile și piercingurile din zona pieptului să fie scoase, întrucât toate aceste elemente pot afecta calitatea imaginilor.

Înainte de efectuarea radiografiei, procedura îi va fi explicată pacientului, iar acesta are posibilitatea de a adresa întrebări asupra investigației, pentru a se putea simți în siguranță și pentru a fi cât mai bine informat. Este important ca pacientele să informeze personalul medical dacă sunt însărcinate sau suspectează o sarcină înainte de efectuarea unei radiografii toracice, întrucât, deși doza de radiație utilizată este foarte mică, razele X pot afecta dezvoltarea fătului, în special în primele luni de sarcină.

Pacientul nu trebuie să urmeze un regim alimentar sau un tratament special înainte de investigație, cu excepția situațiilor în care medicul recomandă altfel.

Cum se realizează o radiografie de torace

Radiografia toracică este o procedură rapidă și nedureroasă, care durează, de obicei, mai puțin de 15 minute. Înainte de investigație, pacientul va fi rugat să își îndepărteze hainele și bijuteriile din partea superioară a corpului și să îmbrace un halat medical.

În majoritatea cazurilor se va efectua imaginea de tip PA și, atunci când este necesar, încă una din lateral. Pacientul va fi poziționat în picioare sau, în situații speciale, așezat sau culcat. În timpul expunerii, va trebui să stea nemișcat, să inspire adânc și să își țină respirația câteva secunde, pentru ca imaginea să fie clară.

Imaginea obținută după o radiografie la torace se formează datorită modului în care razele X sunt absorbite diferit de țesuturile corpului, astfel:

  • Țesuturile dense, cum sunt oasele, absorb mai multe raze X și apar albe pe imagine;
  • Țesuturile care conțin aer (deci sunt mai puțin dense), precum plămânii, absorb mai puține raze și apar închise la culoare (gri sau negre);
  • Organele și structurile cu densitate intermediară, precum inima sau vasele de sânge, apar în nuanțe de gri.

Procedura de examen cu raze X la torace în sine nu provoacă durere, însă pacienții cu răni sau intervenții recente pot simți un ușor disconfort în timpul poziționării.

Interpretarea rezultatelor unei radiografii de torace

După efectuarea radiografiei toracice, imaginile sunt analizate atent de către un medic radiolog, specializat în interpretarea investigațiilor imagistice. Acesta redactează un raport medical, pe care îl transmite medicului curant sau celui care a solicitat investigația. Medicul va discuta apoi cu pacientul despre rezultate și, dacă este cazul, despre următorii pași. În situații de urgență, rezultatele pot fi disponibile în câteva minute sau ore, însă, în cazurile obișnuite, ele sunt, de regulă, gata în una-două zile.

Dacă radiografia indică o posibilă afecțiune, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare (cum ar fi CT – tomografie computerizată sau RMN – rezonanță magnetică nucleară), pentru un diagnostic mai precis sau pentru monitorizarea evoluției în timp.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Ce urmează după examinarea cu raze X a toracelui

După o radiografie toracică pulmonară pacientul nu necesită îngrijiri speciale, acesta putând să-și reia imediat activitățile sale zilnice. Procedura este nedureroasă, însă unele persoane pot simți un ușor disconfort din cauza poziționării, ori din cauza plăcii reci de examinare, mai ales dacă au afecțiuni articulare sau leziuni în zona toracelui. După realizarea radiografiei, pacientul poate fi rugat să aștepte puțin, pentru ca tehnicianul să verifice calitatea imaginilor. În cazul în care imaginile nu sunt suficient de clare, poate fi necesară repetarea uneia dintre expuneri.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Radiografia toracică la SANADOR

SANADOR asigură pacienților acces la servicii de radiologie digitală, realizate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, precum Siemens Multix Impact, Siemens Digital ICONOS R200 și Philips Digital Diagnost C50, care asigură imagini de calitate superioară, cu expunerea pacientului la o doză redusă de radiație. Procedura are loc într-un cadru modern și sigur, iar imaginile sunt interpretate de medici radiologi experimentați, pentru furnizarea unui diagnostic precis.

Prin combinarea tehnologiei digitale de vârf cu pregătirea deosebită a echipei medicale specializată în radiologie, SANADOR asigură diagnosticul corect al unor afecțiuni precum inflamații, boli cardiace sau tumori pulmonare. Radiografiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR și în clinicile SANADOR, deservite de personal calificat, cu echipamente performante, care garantează o rezultate rapide și de mare acuratețe.

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR