Premieră la SANADOR: Procedură EVAR realizată cu anestezie locală

În premieră la SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Horațiu Moldovan a realizat o procedură de reparare endovasculară a anevrismului de aortă (EVAR) cu anestezie locală, la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiile pacientului constau în timpul operator redus, evitarea totală a riscurilor anesteziei generale și recuperare foarte rapidă.

În Laboratorul de Angiografie al Spitalului Clinic SANADOR: Prof. Dr. Horațiu Moldovan (dreapta), Dr. Rodica Niculescu (stânga), Dr. Elena Nechifor (centru)

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă

EVAR este o procedură structurală de cardiologie intervențională prin care se implantează o endoproteză complexă în aortă și în arterele iliace comune prin dublu abord arterial transfemural percutanat. Intervenția se realizează la pacienții cu anevrism al aortei abdominale, pentru excluderea din circulație a acestuia și pentru eliminarea riscului de disecție sau chiar rupere a anevrismului, ale căror consecințe pot fi fatale.

Procedura se desfășoară în mediu steril, într-o sală dotată cu un angiograf performant ce permite montarea endograftului în fluoroscopie. Abordul se face transcutanat, la nivelul ambelor artere femurale comune, după efectuarea unei arteriografii locale. În mod normal, procedura EVAR se realizează sub anestezie generală, iar pacientul este intubat și ventilat mecanic, cu cale venoasă centrală. Studiile arată că este posibilă și anestezia locală, aceasta permițând obținerea unor rezultate terapeutice la fel de bune ca anestezia generală, dar decizia trebuie luată întotdeauna împreună cu medicul anestezist, personalizat pentru fiecare pacient în parte, implicând, desigur, și pacientul în decizia operatorie.

  • Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație

EVAR cu anestezie locală

Echipa de la SANADOR a optat, în cazul unui pacient cu anevrism abdominal mare, pentru anestezia locală, dat fiind riscul anestezic al acestuia. În cazul în care se optează pentru anestezie locală, este necesară cooperarea pacientului în anumiți timpi ai procedurii, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Intervenția de la Spitalul Clinic SANADOR s-a desfășurat cu succes, pacientul fiind treaz pe tot parcursul procedurii, fiind apoi supravegheat în continuare pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară. Evoluția a fost favorabilă, fără niciun incident, iar pacientul s-a externat după două zile de spitalizare, urmând să revină la control la una, respectiv șase luni de la procedură. Din echipa medicală, au făcut parte Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară, Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR, medic primar cardiologie cu supraspecializare în cardiologie intervențională, și Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii experimentați din cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă asigură pacienților toate variantele de tratament minim invaziv, cu rezultate foarte bune, spitalizare de scurtă durată și recuperare foarte rapidă.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, ultraperformante. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

SANADOR