Primul ajutor in caz de asfixiere

Cunoscuta si drept sufocare, asfixierea este o conditie medicala manifestata prin obstructionarea cailor respiratorii, conducand la scaderea nivelului de oxigen primit de organism, care poate fi in unele cazuri fatala.

De cele mai multe ori, asfixierea se intampla in timpul mesei, atunci cand mancarea patrunde pe caile respiratorii, blocandu-le. De regula, pentru dislocarea corpului strain se efectueaza manevra Heimlich, continuand cu lovituri in spate (cu podul palmei, intre omoplati) daca manevra nu a dat roade.

Simptome asfixiere

  • Dificultate in respiratie, tuse puternica;
  • Oprirea respiratiei;
  • Respiratie convulsiva, zgomotoasa;
  • Persoana nu mai poate vorbi;
  • Inconstienta;
  • Schimbarea culorii tenului (pielea devine palida sau de o nuanta albastra ori vinetie).

Primul ajutor in caz de asfixiere daca persoana e constienta

In cazul in care persoana poate vorbi, respira sau tusi, nu va fi necesara interventia, deoarece traheea este doar partial obstructionata. Daca, insa, persoana nu mai poate respira, va trebui sa efectuezi manevra Heimlich:

Asaza-te in spatele persoanei si inconjoara abdomenul cu ambele maini, prima din ele stransa pumn, cu degetul mare inchis si orientat in sus, deasupra ombilicului (buricului) si sub coaste si stern. Strange apoi cu cealalta mana si efectueaza intre 4 si 10 compresiuni puternice si rapide, orientate in sus, fara a strange coastele. Presiunea abdominala va determina impingerea diafragmei in sus, in scopul dislocarii corpului care obstructioneaza caile respiratorii.

In cazul in care persoana este intinsa pe jos, asaza corpul cu fata in sus si plaseaza podul palmei pe abdomen, deasupra ombilicului si sub stern. Tine coatele intinse si impinge puternic si rapid cu ambele maini (asezate una peste cealalta) de patru ori in jos si catre cap pentru dislocarea obiectului. Aceasta manevra va creste presiunea din abdomen, fortand plamanii sa disloce obiectul si sa il arunce pe gura. Urmareste daca vicitima incepe sa tuseasca sau daca obiectul isi face aparitia in gura sau in gatul persoanei.

Primul ajutor in caz de asfixiere daca persoana este sau devine inconstienta

Asaza persoana inconstienta cu fata orientata in sus, pe o suprafata rigida (nu in pat). Inclina capul pe spate pentru deschiderea cailor aeriene. Incearca sa restabilesti fluxul de aer prin manevra de respiratie gura la gura. Daca aceasta metoda nu da rezultate, poti aplica manevra Heimlich pentru persoanele intinse pe jos.