Ce înseamnă parodontoza? Denumită și boală parodontală, aceasta este o afecțiune cronică, care se manifestă la una sau mai multe dintre structurile prezente în cavitatea bucală, precum gingia, ligamentele parodonțiului, osul alveolar etc. Astfel, prin afectarea osului care susține structurile dentare, parodontoza poate conduce în ultimă instanță la pierderea dinților și a țesutului adiacent. Unul dintre factorii care contribuie la instalarea acestei afecțiuni este formarea plăcii bacteriene, prin acumularea de bacterii la granița dintre dinte și gingie.

Cauze

Nu putem să vorbim de parodontoză fără a lua în calcul prezența plăcii bacteriene, unul dintre principalii factori de dezvoltare ai acestei boli. Placa bacteriană este de fapt o aglomerare de bacterii numită biofilm, care capătă un aspect ușor gălbui sau albicios la suprafața dinților. În timp, acest biofilm se transformă în tartru dentar, mineralizându-se și fiind mai greu de înlăturat. În mod normal, acest lucru se manifestă în cazurile unei igiene orale precare, însă pot există și alți factori favorizanți, dintre care putem enumera:

  • Fumatul;
  • Afecțiuni genetice;
  • Diabet zaharat;
  • Anemie, hipovitaminoză;
  • Anomalii sau alte boli ale parodonțiului;
  • Efectele anumitor medicamente folosite în tratamentul epilepsiei, imunosupresoarele etc.

Odată cu acumularea biofilmului și formarea plăcii bacteriene, organismul va declanșa un răspuns imun, în încercarea de a elimina bacteriile, care se manifestă prin distrugerea, alături de bacterii, a zonelor în care acestea s-au infiltrat, precum gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale.

Simptome

Din păcate, parodontoza are un caracter insiduos, dezvoltându-se progresiv și fără durere. Prin urmare, neglijarea simptomelor și lipsa unui tratament eficient la timp poate conduce la pierderea dinților. De aceea, este important să nu ignorăm semnele acestei afecțiuni și să programăm o vizită la medicul dentist atunci când se manifestă următoarele simptome:

Gingivită (inflamarea gingiilor) – se manifestă prin sângerări locale. În lipsa tratamentului, această se agravează, ducând la tumefieri ale zonelor afectate și la retractia gingiilor, ceea ce conferă dinților un aspect prelungit. În timp, se pot formă "pungi parodontale" în zona coletului, unde placă pătrunde între suprafață dintelui și gingie, favorizând în continuare proliferarea bacteriilor.

Ulterior, parodontoza va evolua, afectând osul alveolar și ligamentele parodontale, moment în care apare mobilitatea dinților. În faza finală, de resorbție osoasă, dintîi sunt compromisi. Alte simptome asociate acestei boli includ halenă (respirație urat mirositoare, persistența) și prezența pungilor parodontale ce se formează la nivelul coletului dentar.

Diagnostic

Stabilirea unui diagnostic corect se face în urma examinării efectuate de către medicul dentist, care va stabili gradul de evoluție a bolii, în funcție de retractia gingivală, prezența sângerarilor, aspectul general al gingiilor și gradul de mobilitate al dinților. În urma consultului, se va da startul unui tratament, care diferă în funcție de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Profilaxie

Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, pot fi luate o serie de măsuri care includ:

Igienă orală corectă - include un periaj corect, folosirea atei dentare și a apei de gură, folosirea unei periuțe adecvate (cu peri moi, în cazul sangerarilor gingivale).

Alimentație corectă - ce include consumul de fructe și legume, alături de un regim alimentar echilibrat.

Vizită periodică la stomatolog - este cea mai bună metodă de prevenție, putând depista în timp util apariția gingivitei sau a primelor semne de inflamație parodontala.

Așadar, pentru stabilirea unui diagnostic corect și urmarea celei mai bune metode de tratament parodontoza, vino la Clinica Stomatologică SANADOR și fă cunoștință cu medicii noștri dentiști, specializați în depășirea acestei afecțiuni!

SANADOR