Ce inseamna parodontoza? Denumita si boala parodontala, aceasta este o afectiune cronica, care se manifesta la una sau mai multe dintre structurile prezente in cavitatea bucala, precum gingia, ligamentele parodontiunui, osul alveolar etc. Astfel, prin afectarea osului care sustine structurile dentare, parodontoza poate conduce in ultima instanta la pierderea dintilor si a tesutului adiacent. Unul dintre factorii care contribuie la instalarea acestei afectiuni este formarea placii bacteriene, prin acumularea de bacterii la granita dintre dinte si gingie.

Cauze

Nu putem sa vorbim de parodontoza fara a lua in calcul prezenta placii bacteriene, unul dintre principalii factori de dezvoltare ai acestei boli. Placa bacteriana este de fapt o aglomerare de bacterii numita biofilm, care capata un aspect usor galbui sau albicios la suprafata dintilor. In timp, acest biofilm se transforma in tartru dentar, mineralizandu-se si fiind mai greu de inlaturat. In mod normal, acest lucru se manifesta in cazurile unei igiene orale precare, insa pot exista si alti factori favorizanti, dintre care putem enumera:

  • Fumatul;
  • Afectiuni genetice;
  • Diabet zaharat;
  • Anemie, hipovitaminoza;
  • Anomalii sau alte boli ale parodontiului;
  • Efectele anumitor medicamente folosite in tratamentul epilepsiei, imunosupresoarele etc.

Odata cu acumularea biofilmului si formarea placii bacteriene, organismul va declansa un raspuns imun, in incercarea de a elimina bacteriile, care se manifesta prin distrugerea, alaturi de bacterii, a zonelor in care acestea s-au infiltrat, precum gingiile, osul alveolar si ligamentele parodontale.

Simptome

Din pacate, parodontoza are un caracter insiduos, dezvoltandu-se progresiv si fara durere. Prin urmare, neglijarea simptomelor si lipsa unui tratament eficient la timp poate conduce la pierderea dintilor. De aceea, este important sa nu ignoram semnele acestei afectiuni si sa programam o vizita la medicul dentist atunci cand se manifesta urmatoarele simptome:

Gingivita (inflamarea gingiilor) – se manifesta prin sangerari locale. In lipsa tratamentului, aceasta se agraveaza, ducand la tumefieri ale zonelor afectate si la retractia gingiilor, ceea ce confera dintilor un aspect prelungit. In timp, se pot forma "pungi parodontale" in zona coletului, unde placa patrunde intre suprafata dintelui si gingie, favorizand in continuare proliferarea bacteriilor.

Ulterior, parodontoza va evolua, afectand osul alveolar si ligamentele parodontale, moment in care apare mobilitatea dintilor. In faza finala, de resorbtie osoasa, dintii sunt compromisi. Alte simptome asociate acestei boli includ halena (respiratie urat mirositoare, persistenta) si prezenta pungilor parodontale ce se formeaza la nivelul coletului dentar.

Diagnostic

Stabilirea unui diagnostic corect se face in urma examinarii efectuate de catre medicul dentist, care va stabili gradul de evolutie a bolii, in functie de retractia gingivala, prezenta sangerarilor, aspectul general al gingiilor si gradul de mobilitate al dintilor. In urma consultului, se va da startul unui tratament, care difera in functie de stadiul de evolutie al afectiunii.

Profilaxie

Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni, pot fi luate o serie de masuri care includ:

Igiena orala corecta - include un periaj corect, folosirea atei dentare si a apei de gura, folosirea unei periute adecvate (cu peri moi, in cazul sangerarilor gingivale).

Alimentatie corecta - ce include consumul de fructe si legume, alaturi de un regim alimentar echilibrat.

Vizita periodica la stomatolog - este cea mai buna metoda de preventie, putand depista in timp util aparitia gingivitei sau a primelor semne de inflamatie parodontala.

Asadar, pentru stabilirea unui diagnostic corect si urmarea celei mai bune metode de tratament parodontoza, vino la Clinica Stomatologica SANADOR si fa cunostinta cu medicii nostri dentisti, specializati in depasirea acestei afectiuni!