Ce este adiția de os?

Adiția de os, numită și augmentare osoasă ori grefă osoasă, este o procedură necesară, de regulă, atunci când masa osoasă existentă a maxilarului nu este suficientă pentru a integra cu succes un implant dentar. Din fericire, astăzi, stomatologia modernă dispune de mijloace eficiente, pentru a suplimenta cantitatea de os, în cazurile în care nu este suficient și pentru a crește calitatea acestuia. Prin adiție de os, este asigurată fuziunea implantului și menținere acestuia într-o poziție optimă.

Cantitatea de os necesară pentru adiția osoasă diferă în funcție de caz. Când sunt indicate reconstrucții de mari dimensiuni, este necesară fixarea acestora cu ajutorul membranelor de colagen, pinilor de titan, sau realizarea altor intervenții specifice. Spre exemplu, când osul este foarte redus în zona laterală a arcadei superioare, este indicată intervenția de ridicare a sinusurilor (lifting de sinus), pentru a recrea spațiul necesar reconstrucției de os. Osul poate fi prelevat de la pacient (autogrefă) sau din surse externe.

Indicațiile adiției de os

Principalul motiv pentru intervenția chirurgicală de adiție de os este pierderea osoasă, determinată de lipsa dinților naturali. Atunci când dantura este completă, sarcina masticatorie este distribuită uniform, ceea ce stimulează și nutriția celulelor osoase.

Pierderea unui dinte declanșează însă un dezechilibru în acest proces, iar dinții rămași vor fi suprasolicitați. În plus, osul alveolar din zona în care s-a efectuat extracția nu mai primește stimularea necesară, ceea ce duce la o scădere treptată a acestuia, atât în înălțime, cât și în grosime. Pentru a evita pierderea osoasă, se recomandă înlocuirea imediată a dintelui natural cu un implant dentar.

  • Se pot insera implanturi dentare când osul este resorbit? Programează-te la Clinica de Stomatologie SANADOR și cere informații despre adiția osoasă!

Purtarea îndelungată a protezelor mobile, evoluția bolii parodontale, apariția unui granulom, înaintarea în vârstă, osteoporoza sunt alți factori care contribuie la atrofia osului maxilar sau mandibular. Amânarea intervențiilor de restaurare cresc complexitatea cazului, însă nu duc la imposibilitatea realizării reconstrucției osoase și a bazei necesare unei danturi fixe.

Înainte de adiția de os, medicul va recomanda o radiografie dentară panoramică și o tomografie dentară computerizată.

Cum se planifică intervenția de adiție de os?

Medicul specializat în chirurgie oro-maxilo-facială decide ce tip de grefă este cel mai potrivit, în urma unei evaluări clinice și radiologice amănunțite, care include efectuarea unei radiografii dentare și a unei tomografii dentare computerizate, cu care se obține o imagine tridimensională a cavității orale.

  • Pentru reconstrucții dentare complexe, cu adiție de os, Clinica de Stomatologie SANADOR asigură pacienților planuri de tratament personalizate. Vino la consultație!

În baza acestei examinări indispensabile, se determină volumul și calitatea țesutului osos și se planifică traseul intervenției de reconstrucție și se poate decide dacă inserarea implantului dentar este posibilă în aceeași ședință.

Intervenția de adiție de os se realizează sub anestezie locală, iar pentru un plus de confort, pacientul poate opta și pentru sedare conștientă (intravenoasă). Inducerea stării de letargie sau somn, asigură o senzație de bine, lipsită de durere, timp în care pacientul rămâne cooperant pe parcursul intervenției și revine la starea normală imediat după terminarea acesteia.

Procedurile de augmentare osoasă durează, în medie, aproximativ 30-60 de minute, iar pentru o vindecare completă sunt necesare între 6 și 9 luni.

Tipuri de adiție de os

Există mai multe tipuri de adiție (grefe) de os, precum:

  • xenogrefă sau heterogrefă, în care donatorul și receptorul aparțin unor specii diferite; în astfel de cazuri, osul este prelevat de la animale, de obicei de la bovine, și este procesat pentru a fi compatibil cu corpul uman;
  • aloplastă, când adiția osoasă este sintetică, realizată în laborator, și poate fi utilizată pentru a stimula regenerarea osului;
  • autogrefă, în care osul este prelevat de la pacient, de obicei din zona mandibulei sau a crestei iliace. În acest caz, fiind vorba despre osul propriu, avantajul constă în faptul că riscul de respingere este minim;
  • alogrefă, când osul provine de la un donator uman, fiind procesat în laborator pentru a elimina orice risc.

Care sunt recomandările după adiția osoasă?

Pacientul care a beneficiat de o astfel de intervenție trebuie să urmeze tratamentul prescris de medic, să aplice comprese reci la nivelul inciziei și să reia o igienă orală riguroasă începând cu a doua zi după adiția de os.

Alimentația indicată în astfel de cazuri este de consistență semi-solidă în primele 15-30 de zile și este recomandată evitarea masticației în zona respectivă.

Scoaterea firelor după 14-30 de zile se va efectua în funcție de gradul de reconstrucție, iar controalele stomatologice ulterioare vor fi săptămânale în prima lună după intervenție, urmând ca ulterior să fie efectuate la fiecare 3 luni, până la confirmarea osteointegrării implantului și realizarea lucrării protetice.

Adiție de os la Clinica de Stomatologie SANADOR

Adițiile de os sunt esențiale pentru a asigura succesul implanturilor dentare sau a dinților ficși pe 4-6 implanturi, în cazurile în care pacientul nu dispune de suficientă masă osoasă. Pentru a grăbi vindecarea, la Clinica de Stomatologie SANADOR, în cadrul intervențiilor de augmentare osoasă, medicul folosește plasmă cu factori de creștere, obținută din sângele pacientului.

  • La Clinica de Stomatologie SANADOR, beneficiezi de servicii stomatologice complete, la cele mai înalte standarde. Programează-te!

Comunicarea eficientă cu medicul specializat în chirurgie oro-maxilo-facială și înțelegerea procedurii pot ajuta pacienții să beneficieze de tratamente dentare de calitate și de rezultate de durată. Fiecare pacient are dreptul să se bucure de o dantură fixă!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR