Intervenție complexă pentru anevrism de aortă ascendentă

„Pentru mine, această problemă era o bombă cu ceas”

Mărturiile pacienților noștri demonstrează că facem bine ceea ce facem. Aceste experiențe pozitive ne bucură și sunt totodată o provocare pentru noi - vom continua să le oferim oamenilor care au nevoie de ajutor cele mai bune servicii medicale.

Evert are 62 de ani, este originar din Londra, dar de aproape trei ani locuiește mai mult în România. El este unul dintre inginerii care lucrează la dezvoltarea plajelor din stațiunile Eforie, 2 mai și Venus. Astfel, pentru el, România a devenit a doua casă. Și tot în România a fost salvat, la Spitalul Clinic SANADOR, unde a fost tratat de o afecțiune care îi punea viața în pericol.

În urmă cu câteva luni, chiar înainte de Crăciun, bărbatul a început să se simtă tot mai slăbit. Avea o stare continuă de oboseală, lucru care a început să îl îngrijoreze foarte tare și a luat hotărârea să facă o serie de investigații medicale, pentru a afla care este problema.

„Am început să mă simt foarte obosit, din nimic. Urcam câteva scări și mă întrebam de ce obosesc așa. Dormeam și la prânz din cauza oboselii. Nu simțeam nicio durere și tocmai asta era problema - silent killer. Fratele meu nu a avut același noroc ca mine. A murit cu același diagnostic în 2022, la vârsta de 43 de ani,” povestește bărbatul.

Pentru că în acea perioadă se afla la Londra, Evert a încercat să se programeze acolo, însă costurile erau foarte mari, iar timpul de așteptare era de cel puțin trei luni. Evert a luat atunci decizia să revină în România și să facă investigațiile necesare aici.

Prima dată a mers la o clinică privată din Constanța, la un consult de cardiologie. Medicul i-a recomandat mai multe investigații, printre care o ecografie cardiacă, un angio-CT și un examen RMN. În urma rezultatelor, a fost stabilit și diagnosticul: anevrism de aortă ascendentă. Evert avea nevoie de o intervenție chirurgicală complexă. Medicul cardiolog i-a recomandat să meargă la Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

„Pentru mine, această problemă era o bombă cu ceas. Doctorul din Constanța mi-a spus despre Prof. Dr. Victor Costache. Imediat am căutat și eu și am fost uimit de câte lucruri incredibile face, inclusiv la copii. Am sunat pentru o programare și a putut să mă vadă chiar a doua zi. Am venit la București, la SANADOR”, își amintește Evert.

La Spitalul Clinic SANADOR, Evert a efectuat și o ecografie Doppler. În urma tuturor investigațiilor diagnosticul a fost confirmat de Prof. Dr. Victor Costache. Însă, pe lângă anevrism, bărbatul a fost diagnosticat și cu o bicuspidie aortică și cu o regurgitare aortică moderată.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Ce este anevrismul de aortă ascendentă?

Anevrismul de aortă ascendentă este o dilatație anormală și permanentă a pereților aortei, cea mai mare arteră din corpul uman, în porțiunea care pleacă de la inimă. Cauzele exacte nu sunt întotdeauna clare, dar hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul mărit, vârsta înaintată și anumite boli genetice sau infecții pot crește riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Anevrismul aortic este o problemă de sănătate foarte gravă, pentru că există riscul de disecție și ruptură, care poate duce rapid la deces. De obicei, boala nu produce semne și simptome, dar anumite manifestări precum durerea sau disconfortul toracic sau abdominal, bătăile neregulate ale inimii și senzația de presiune în spate pot indica prezența unui anevrism aortic.

Tratamentul depinde de dimensiunea și de localizarea anevrismului. Uneori, poate fi suficientă monitorizarea, dar, în cazuri mai grave, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a preveni ruptura.

Tratament prin înlocuirea arterei aorte și a valvei aortice

La scurt timp după confirmarea diagnosticului, pacientul a revenit la Spitalul Clinic SANADOR, pentru operația care i-a salvat viața. În cazul lui Evert, Prof. Dr. Victor Costache a hotărât că este nevoie de o intervenție chirurgicală de înlocuire a aortei ascendente cu o proteză sintetică și a valvei aortice cu o proteză valvulară biologică. Intervenția de chirurgie cardiovasculară a fost efectuată de echipa medicală coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, prin procedeul Wheat, prin abord clasic, prin sternotomie.

Intervenția chirurgicală a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes. După operație, pacientul a fost transportat pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară. La câteva zile, pacientul a fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară, unde a continuat recuperarea până la externare.

Evert, la externare, împreună cu echipa profesorului Victor Costache.

„Este o echipă extrem de profesionistă, evident că nu am experiență în chirurgia cardiovasculară, dar au folosit cele mai recente tehnologii, îți dai seama numai dacă te uiți la toate echipamentele pe care le au. După aceste dotări, nu aș putea spune în ce țară sunt. Aș putea să fiu în Marea Britanie, în Olanda, aș putea să fiu și în Germania. Pot să îmi dau seama doar după limba vorbită că sunt în România. Acum am o aortă nouă, care sunt convins că va rezista cel puțin 20 de ani. Profesorul Costache mi-a oferit cea mai bună șansă de vindecare. A fost foarte direct, mi-a spus tot ce urmează să se întâmple. Mă simt foarte norocos și îi mulțumesc pentru tot profesorului Costache”, conchide emoționat pacientul.

În prezent, Evert se simte foarte bine, continuă recuperarea, și spune că oboseala cronică pe care o simțea înainte de operație a dispărut complet. Respectă indicațiile medicilor și revine periodic la control.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Chirurgie cardiovasculară de înaltă performanță la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR oferă acces pacienților la tratamente chirurgicale de ultimă generație pentru numeroase afecțiuni cardiovasculare. Ori de câte ori este posibil, intervențiile sunt realizate minim invaziv, cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație și cu avantaje multiple pentru pacienți: recuperare rapidă, risc redus de complicații și spitalizare de scurtă durată.

Chirurgii cardiovasculari de la Spitalul Clinic SANADOR au o deosebită experiență în domeniu, tratând cu succes chiar și cele mai complicate cazuri. Operațiile se desfășoară într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat intervențiilor cardiovasculatre. Pacienții primesc asistență medicală de specialitate pe Secția de Anstezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, acreditată ca secție ATI de categoria I - nivelul maxim de competență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR