MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Importanța reeducării vestibulare la copii

UntitledProblemele existente sau apărute ulterior la nivelul aparatului vestibular prezintă un  rol extrem de important în dezvoltarea și viața cotidiană a copilului. Copilul fără informație vestibulară prezintă un retard în achizițiile motrice, achiziții ce îl ajută în găsirea reperelor și a diferitelor soluții pentru a-și construi propriul echilibru, a-și stabiliza vederea, respectiv întregul său corp.

Vestibulul este un organ senzorial, centrul echilibrului, situat la nivelul urechii interne; el reprezintă un detector de mișcări ale capului și ale poziției sale în momentul în care corpul se mișcă. Informațiile senzoriale care permit menținerea echilibrului provin de la sistemele senzoriale (vizual, oculomotor, somestezic) dar în principal de la nivelul vestibulului care declanșează o serie de reflexe.

Sistemul echilibrului va integra toate aceste informații de mișcare și poziție ale diferitelor părți ale corpului, permițând să răspundă tuturor perturbărilor echilibrului nostru, voluntar sau involuntar, prin acțiuni motrice adaptate la nivelul posturii (restaurarea echilibrului după un pas greșit) sau privirii (menținerea privirii stabile chiar și când ne întoarcem). Studiile asupra funcției vestibulare au arătat că dacă nu există informație vestibulară sau copilul prezintă un deficit vestibular, aceasta poate fi cauza unui retard de achiziții a tuturor etapelor controlului postural și a mersului autonom după vârsta de 20 de luni.

Informațiile tratate de sistemul vestibular vor interveni în cele două mari tipuri de reglare: acela de stabilizare a privirii în timpul mișcărilor capului și acela de stabilire a trunchiului în condiții dinamice și statice. Până când un copil învață să își mențină capul, să stea în picioare, să își mențină echilibrul fără să cadă în timpul primilor săi pași, apoi să efectueze tot felul de acrobații, el are nevoie de informații de mișcare culese de aparatele sale vestibulare și de vedere pentru selectarea informațiilor cu privire la propriul corp. O problemă apărută la una sau mai multe dintre aceste sisteme, se va răsfrânge asupra echilibrului copilului și asupra stării sale de bine, acesta neavând încă abilitatea de a exprima verbal neregulile simțite.

Fără o compensare eficace, copilului îi va fi greu să reușească să obțină anumite dobândiri: reprezentarea propriului corp și spațiul care îl înconjoară, interacțiunea și comunicarea, învățarea, lecturarea (reflectate în rezultatele școlare). Este foarte cunoscut că acești copii care prezintă deficite senzoriale, o reeducare precoce și adaptată le va permite să câștige un control postural și motor în limitele superioare ale normalului. Cu ajutorul unui bilanț postural senzorial și motor, efectuat de echipa medicală se va întocmi un plan de reeducare complet, cu stimularea senzorio-motorie, vestibulară, oculomotrică a copilului.

Toate acestea vor fi realizate copiilor cu ajutorul părintelui și specialistului în posturologie și reeducare vestibulară, având drept scop stimularea cerebrală pentru compensarea unor deficite și accelerarea dezvoltării achizițiilor posturo-motrice.

O altă afecțiune declanșată de sistemul vestibular la copii, pe care nu o putem omite deoarece este extrem de frecventă și de o importanță deosebită, este așa numitul “rău de transport” (mașină, autocar, metrou, vapor) cu toată simptomatologia aferentă: senzație de vomă, stare de rău, transpirație, lipsă de concentrare. În acest fenomen, un rol important îl au părinții care au nevoie să înțeleagă eventualele precauții pentru a evita apariția răului de transport în timpul deplasărilor cu mașina.

Rampna Pavel, fizioterapeut specializat în evaluarea funcțional-vestibulară, competență în posturologia clinică (DIU)

Dana Tănase, Kinetoterapeut, specializare în recuperare și reeducare motorie și somato-functională, supraspecializare în reeducare vestibulară