Ce este amețeala?

Amețeala este o senzație de pierdere a echilibrului sau de instabilitate, însoțită adesea de o senzație de confuzie și slăbiciune. Alege SANADOR pentru investigații avansate, realizate cu echipamente performante, și tratamente moderne!

Există o multitudine de factori care pot declanșa amețeala, cum ar fi anxietatea sau efectele secundare ale medicamentelor. Cu toate acestea, amețeala poate fi și un semn al unor probleme medicale mai grave. Medicii descriu amețeala ca pe o perturbare a orientării spațiale. Amețeala poate fi percepută ca o senzație de amețeală sau o slăbiciune accentuată. Este posibil ca persoana cu amețeală să simtă nevoia de a se așeza, pentru a preveni căderea. Amețeala poate fi experimentă în moduri variate, inclusiv: stare de leșin, greață, instabilitatea în timp ce stau în picioare și dezorientare sau confuzie.

  • 021 9699 Sună la SANADOR!

Cauzele amețelii

Corpul uman primește în mod constant informații de la sistemul nervos central, țesuturi, urechi și ochi, pentru a menține starea de echilibru. Aceste informații sunt procesate de către sistemul nervos central și ajută la menținerea stabilității. Atunci când apar perturbări, sistemul nervos central poate distorsiona informațiile primite, ceea ce poate cauza stări de amețeală și slăbiciune. Afecțiunile urechii interne, problemele neurologice, medicamentele și chiar stresul pot cauza aceste stări de amețeală.

Printre cauzele care produc amețeala se numără tulburările urechii interne, cum ar fi vertijul paroxistic benign pozițional, labirintita și neuronita vestibulară. De asemenea, amețeala este un simptom în boli precum anemia, intoleranța la histamină, neurinomul acustic și problemele cardiovasculare. Traumatismul cranio-cerebral poate cauza și el amețeală, manifestată prin simptomele unei contuzii. În plus, bolile sau tulburările neurologice, cum ar fi migrenele, scleroza multiplă și boala Parkinson, pot afecta echilibrul și pot produce amețeală. În afară de acestea, există și alte cauze frecvente de amețeală, precum anxietatea și stresul, intoxicația cu monoxid de carbon, deshidratarea severă, hipoglicemia, efectele secundare ale medicamentelor și răul de mișcare în timpul călătoriilor cu mașina sau avionul.

Amețelile dimineața pot fi declanșate de mai multe cauze. Deshidratarea pe timpul nopții poate duce la senzații de amețeală și dezechilibru. De asemenea, aceste simptome pot indica un nivel scăzut de zahăr din sânge. Unele medicamente pot provoca, de asemenea, amețeli ca efect secundar. În plus, apneea de somn obstructivă, o tulburare de somn, poate contribui la apariția amețelilor dimineața.

Amețeala în sarcină este un simptom frecvent. Deși amețelile sunt mai frecvente în primul trimestru, pot persista pe tot parcursul sarcinii. Principala cauză este creșterea nivelului de hormoni, care determină relaxarea și dilatarea vaselor de sânge. Acest proces facilitează creșterea fluxului sanguin către făt, însă încetinește întoarcerea sângelui în venele mamei. În consecință, tensiunea arterială poate scădea temporar, reducând fluxul de sânge către creier și producând amețeli la cap.

Amețeala poate să apară și la copii. În cazul copiilor, amețeala și durerile de cap pot fi generate de diverși factori, începând de la stres, foame și deshidratare până la afecțiuni medicale precum migrenele și convulsiile.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Alte manifestări clinice asociate senzației de amețeală

Manifestările clinice asociate senzației de amețeală includ o percepție falsă a mișcării sau rotației, o senzație de amorțeală sau leșin, precum și dezechilibru. De asemenea, poate apărea o senzație de presiune în cap. Aceste senzații pot fi provocate sau accentuate de activități precum ridicarea în picioare sau mișcarea capului. Starea de rău și amețeala sunt adesea asociate și pot amplifica senzațiile neplăcute pe care le resimte pacientul.

De asemenea, amețeala poate fi însoțită de greață sau poate fi atât de intensă încât persoana afectată simte că trebuie să se întindă sau așeze. Episoadele pot dura de la câteva secunde la câteva zile și pot apărea periodic. Dacă apare amețeală bruscă, severă sau prelungită, este recomandat consultul medical.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Analize și investigații recomandate în caz de amețeală

Investigațiile recomandate în caz de amețeală includ evaluarea mișcărilor oculare, în care medicul poate urmări traseul ochilor în timp ce pacientul privește un obiect în mișcare. În cadrul investigațiilor, medicul poate realiza și o evaluare a mișcărilor capului. Dacă există suspiciuni că amețeala este cauzată de vertijul paroxistic benign pozițional, se poate efectua o manevră simplă a capului, numită manevra Dix-Hallpike, pentru a confirma diagnosticul.

O altă investigație relevantă este posturografia, un test vestibular care evaluează modul în care este menținut echilibrul în diverse condiții. De asemenea, poate fi efectuată testarea scaunului rotativ.

În completarea acestor investigații, medicul ar putea indica și analize de sânge pentru depistarea eventualelor infecții și alte teste pentru evaluarea sănătății cardiovasculare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile provocate de amețeală

Amețeala și dezechilibrul pot crește riscul de căderi și accidentări. Amețeala cronică sau intensă poate perturba activitățile cotidiene și poate genera o stare de anxietate sau teamă legată de sarcinile care necesită o concentrare ridicată, cum ar fi conducerea unei mașini. În unele situații, amețeala poate indica prezența unei afecțiuni medicale subiacente. Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate corespunzător, pot evolua și pot provoca complicații mai grave.

Tratamente indicate pentru amețeală

Amețeala se remite adesea fără necesitatea unui tratament. În cazul în care cauza nu poate fi identificată sau dacă amețeala persistă, medicamentele pe bază de rețetă pot facilita gestionarea simptomelor. Este important să se determine originea amețelilor. Medicul poate prescrie medicamente pentru amețeală, pentru a ameliora simptomele, însă trebuie avut în vedere că tratamentul medicamentos pentru amețeli și pierderi de echilibru poate provoca somnolență.

Manevrele de poziționare a capului, precum manevra Epley, sunt eficiente în tratarea vertijului paroxistic benign pozițional. Terapia de echilibru, cunoscută sub numele de reabilitare vestibulară, poate ajuta la reducerea sensibilității sistemului de echilibru la mișcare. Psihoterapia poate fi utilă pentru persoanele ale căror amețeli sunt cauzate de tulburări de anxietate. În unele cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale sau injecții cu antibiotice pentru tratarea amețelilor.

Când o persoană are amețeală, este important să stea jos, pentru a evita accidentele. Este indicată evitarea mișcărilor bruște, a consumului excesiv de cafea, alcool și tutun, deoarece acestea pot agrava amețeala, sau a condusului de autovehicule. Pentru a se simți mai bine, persoana cu amețeală adoptă un stil de viață cât mai sănătos, cu aportul hidric recomandat zilnic, hrană echilibrată, somn suficient și reducerea stresului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură consultații complete și o gamă largă de investigații pentru diagnosticarea persoanelor care suferă de amețeli, inclusiv a pacienților pediatrici. La SANADOR sunt realizate inclusiv teste vestibulare, ca videonistagmografia și posturografia computerizată dinamică cu Multitest Equilibre, o investigație foarte performantă.

Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul pacienților la medici de diferite specializări, astfel încât amețelile și afecțiunile care o cauzează să fie diagnosticate cât mai precis și tratate adecvat. Pacienții primesc toate recomandările pentru îmbunătățirea stilului de viață și a sănătății generale.

  • Vino la SANADOR pentru diagnosticul și tratamentul amețelii și afecțiunilor asociate!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR