Semnele unui AVC (accident vascular cerebral) se pot recunoaste. Dar sunt si usor de confundat cu simptome banale. Iata de ce e important sa mergi la medic, imediat ce observi ca ceva nu este in regula.

  • Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privata din Romania care poate trata un AVC prin tromboliza intravenoasa.

Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, la nivel national fiind a doua cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare. O persoana din 6 va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vietii. Peste 60.000 de romani sufera anual un AVC. Iar 8.200 de romani mor in fiecare an din cauza unui AVC. Sa recunosti rapid semnele unui AVC si prezentarea imediata la un spital specializat cresc sansele de supravietuire si reduc rata dizabilitatilor.

Ce este AVC-ul?

Accidentul vascular cerebral apare atunci cand unul dintre vasele de sange care iriga creierul se sparge (AVC hemoragic) sau cand este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). In timpul unui AVC, celulele nervoase din zona adectata sufera din cauza lipsei oxigenului si a nutrientilor  ceea ce poate duce la dizabilitati permanente. Stilul de viata, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrata, obezitatea abdominala, fumatul, consumul excesiv de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace si diversi factori psiho-sociali sunt principalii vinovati.

Cum ajuta ecografia Doppler

Este o investigatie neinvaziva, fara riscuri, si reuseste sa ofere date complexe legate de starea arterelor cervico cerebrale si a a fluxului de sange din aceasta zona.

Identificarea precoce a modificarilor la nivelul vaselor de sange ale creierului poate salva vieti si poate previni invaliditatea. Depistarea precoce a problemelor la nivelul arterelor cervico cerebrale, prin ecografia Doppler, reprezinta o modalitate de a preveni un AVC. Cei cu ateroscleroza, hipertensiune, diabet, care fumeaza, consuma alcool excesiv, persoanele obeze sau cele care au in familie cazuri de AVC ar trebui sa se considere la risc.

De ce sa te temi de un AVC

Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala la fel de grava ca infarctul miocardic. Pericolul nu sta numai in rata crescuta de mortalitate ci, in special, in probabilitatea de a dezvolta dizabilitati si complicatii grave pe termen lung, de la afectarea vorbirii, pana la paralizii. Prevenirea accidentului vascular cerebral se poate face, cel putin partial, prin schimbarea stilului de viata, de aceea vizitele periodice la medic reprezinta pasi importanti in preventia AVC si ecografia Doppler artere cervicale are un rol important.

Simptome

Recunoasterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face (fata), Arms (brate), Speech (vorbire), Time (timp)), dezvoltata de World Stroke Foundation.

Acestea sunt semnele care trebuie urmarite:

  • Asimetria fetei, de obicei la nivelul gurii
  • inabilitatea de a ridica ambele brate
  • probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica
  • In accidentele hemoragice, pacientii au o durere mare de cap, pot prezenta varsaturi sau pur si simplu
  • pacientul cade din picioare si isi pierde cunostinta.

Tratament de urgenta

In cazul in care sunt observate aceste simptome, trebuie apelat cat mai repede numarul de urgenta 112 si persoana afectata trebuie transportata urgent la cel mai apropiat spital. Fiecare minut pierdut in timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrala medie, inseamna:

  • aproximativ 1.9 milioane de neuroni pierduti,
  • 14 milioane de sinapse pierdute,
  • distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate.

Creierul unui pacient cu AVC ischemic imbatraneste cu 3,6 ani la fiecare ora fara tratament.

Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privata din Romania care poate trata un accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) prin tromboliza intravenoasa.

Procedura presupune administrarea unei perfuzii ce contine substanta care ajuta la dizolvarea cheagului de sange care blocheaza un vas. O conditie esentiala este ca pacientul sa vina la medic in timp util,  fereastra terapeutica fiind de 3 – 4,5 ore (preferabil in primele ore) de la instalarea.

Tomografia cerebrala efectuata in urgenta este decisiva pentru un diagnostic de acuratete. Astfel se exclude hemoragia cerebrala care contraindica tromboliza.

Pasi tratament

Se efectueaza initial un examen fizic, apoi analize de sange, o tomografie computerizata, un RMN sau o angiografie cerebrala – investigatie minim-invaziva care presupune utilizarea unui tub subtire (cateter) ghidat prin vasele de sange. Tratamentul pentru un AVC ischemic se face prin dizolvarea cheagurilor si restabilirea fluxului sangvin la nivelul creierului cu ajutorul medicamentelor. Se urmareste procedura trombectomie mecanica (endovasculara), urmata de angioplastie.

In situatia in care apare un AVC hemoragic, atunci este crucial ca hemoragia sa fie oprita. Poate fi nevoie de o interventie chirurgicala sau oprirea hemoragiei este posibila si printr-o metoda interventionala efectuata prin abord vascular, prin tehnica cateterismului si implica implantarea unui dispozitiv denumit “coil”.

SANADOR