Nefrectomia, necesară în cazurile tumorilor renale, o modalitate de vindecare chirurgicală a bolii

Tumorile renale reprezinta o patologie frecvent abordata abordate in cadrul Departamentului de Urologie SANADOR. Dl. Ilie B. a venit la SANADOR in urma cu 3 ani, dupa ce i se spusese ca exista riscul sa isi piarda singurul rinichi, din cauza unei tumori de 7 cm pe rinichi unic congenital. Tratamentul conservator a fost reprezentat de nefrectomie partiala dreapta, realizata de echipa condusa de dl. conf. dr. Constantin Gingu, prin intermediul careia s-a reusit pastrarea functiei renale in parametri normali, astfel incit pacientul sa se poata bucura de o recuperare totala, fara a necesita ulterior dializa. Acestea sunt cuvintele dl. Ilie B. la 3 ani despre experienta sa in SANADOR:

L-am gasit pe dl. conf. Constantin Gingu in 2017, intr-un moment greu, dupa ce am ajuns la Urgente si am primit vestea ca am o tumora, de 7 cm, pe rinichi unic congenital. Mi se spusese ca, daca nu se poate scoate tumora, scoatem rinichiul cu totul si voi face dializa, la 3 zile, pentru tot restul vietii. Am ajuns la el la sfatul unui alt medic ce ma asigurase ca singurul om care ma poate face bine este dl. conf. dr. Gingu. Ne-a primit imediat si, dupa o luna de investigatii necesare, cu rezultatele in mana, mi-a recomandat operatia. Imi amintesc ca eram in octombrie si am intrebat daca putem amana pana in ianuarie, sa treaca Craciunul. Nu am amanat si bine am facut. Mi-a spus ca, daca o fac imediat, o sa pot sa dansez de Sarbatori si a avut dreptate.

Am trecut prin operatie in 18 noiembrie – o nefrectomie partiala – iar domnul conferentiar mi-a salvat rinichiul. Functia renala este normala si nu fac dializa! O saptamana mai tarziu eram acasa, sanatos. Revin pentru controale la fiecare 6 luni si de fiecare data il regasesc pe dl. conf. asa cum il stiam, un om foarte cumsecade, care isi gaseste de fiecare data timp sa imi explice, pe intelesul meu, ce se intampla. Vreau sa ii multumesc pentru tot ajutorul.” – Ilie B., nefrectomie partiala

Nefrectomia (ablatia chirurgicala) partiala sau totala unilaterala sau bilaterala se impune in cazurile tumorilor renale. Interventia reprezinta, in cele mai multe cazuri, o modalitate de vindecare chirurgicala a bolii. Este si cazul dl. Florin P., care in urma cu mai putin de 3 ani a fost supus, la SANADOR, unei nefrectomii radicale drepte, urmata de o nefrectomie stanga partiala. Pacientul a avut, postoperator, o evolutie buna, functia renala avand valori normale, iar examenele CT nu au identificat semne de recidiva loco-regionala sau determinari secundare.

La un control de rutina, impus dupa o operatie de prostata pe care am suferit-o mai demult, ecografia a aratat ceva pe rinichiul drept. Am ramas sub supraveghere iar ulterior, la un CT, pata a aparut ceva mai clar si mi s-a spus ca trebuie neaparat operatie. Am ajuns la dl conf. Gingu si am decis sa fac operatia la SANADOR. De fapt au fost 2 interventii: in decembrie 2017 am suferit o nefrectomie dreapta radicala – adica a fost indepartat total rinichiul drept, iar in iulie 2018 a urmat indepartare partiala a rinichiului. Boala a fost vindecata chirurgical, iar acum revin la fiecare 6 luni la control. Functia renala are valori normale, iar la CT nu sunt semne de recidiva. Cum nu am avut simptome nici inainte de operatie, rezultatele analizelor si ale CT-ului sunt decisive” – Florin P., nefrectomie dreapta radicala si stanga partiala

Liviu A, in varsta de 65 de ani, a fost supus unei nefrectomii partiale stangi, prin chirurgie laparoscopică, la SANADOR, dupa identificarea unei tumori Grawitz – un carcinom renal cu celule clare, de altfel, cea mai frecventa tumora renala maligna a adultului. La cateva luni a fost necesara si o interventie conservatoare pe rinichiul drept, de aceasta data pentru a indeparta un chist renal Bosniak IV, de asemenea malign. Cele doua maladii au fost rezolvate chirurgical, iar pacientul este monitorizat prin investigatii CT regulate, rezultatele fiind, pana in prezent, foarte bune.

Cu ocazia unui CT anteoperator, efectuat in vederea rezolvarii unei ocluzii intestinale, medicul a vazut si ceva la ambii rinichi si a insistat pentru un RMN, trimitandu-ma la urolog. Desi rezultatul RMN-ului dadea impresia unor lipoame, care sunt inofensive, medicul urolog a insistat, la randul lui, pentru un nou CT, si acesta a fost norocul meu. Poate ca altfel nu descopeream, in stadiu incipient, cele doua tumori. Una dintre tumori era localizata langa ureter si vena cava, intr-o pozitie care o facea greu de abordat chirurgical fara a afecta drastic rinichiul si fara riscul de iminenta indepartare a acestuia. Doar un artist putea sa faca aceasta operatie de indepartare a tumorii cu salvarea rinichiului in intregime. De altfel, alti medici la care am fost mi-au zis ca mult mai probabila ar fi indepartarea rinichiului. Fratele meu, si el chirurg, acum la pensie, mi-a recomandat operatia la dl. conf Gingu. L-am ascultat si nu pot sa spun cat de inspirat am fost sa o fac.

In noiembrie 2018, echipa condusa de dl. conf. Gingu m-a operat la rinichiul stang, acesta fiind salvat, iar in februarie 2019 a urmat interventia la rinichiul drept – considerata mai usoara, dar nu a fost chiar asa – pentru cealalta tumora.

Ambii rinichi au fost salvati si sunt sanatos. La investigatiile CT pe care le fac la fiecare 6 luni totul arata bine – daca trece un numar de ani, spun medicii, e posibil ca orice pericol de revenire a cancerului sa fi trecut definitiv. Va multumesc, domnule conferentiar!”– Liviu A., nefrectomie laparoscopica

Clement C., in varsta de 61 de ani, a fost supus anul trecut la SANADOR o nefrectomie stanga si suprarenalectomie bilaterala cu limfodisectie extinsa pentru diagnosticul de tumora renala stangi cu metastaze suprarenale bilaterale. Andreea Gabriela C., fiica pacientului, ne-a dat cateva detalii despre acest caz:

Anul trecut tatal meu a fost depistat cu cancer, in urma unei crize de rinichi insotite de hematurie, pentru care medicul a recomandat un CT. Investigatia a aratat existenta unei tumori in rinichiul stang, iar recomandarea a fost de nefrectomie. Asa ca in august 2019, tatal meu a suferit o nefrectomie stanga si suprarenalectomie bilaterala, realizata de catre dl. conf. dr. Constantin Gingu. Operatia a fost un succes: tumora a fost indepartata in intregime si nu au aparut metastaze, astfel incat suntem foarte multumiti de rezultate. Am mers la medicul oncolog imediat dupa interventie, asa cum ni s-a recomandat, pentru a vedea daca se impune tratament oncologic. Din fericire, nu a fost cazul, iar acum tatal meu este sub supraveghere. Analizele si CT-ul efectuate dupa 3 luni si 6 luni au rezultate bune, drept urmare suntem optimisti si convinsi ca boala a fost vindecata.” – Andreea Gabriela C., despre cazul tatalui ei, Clement, nefrectomie stanga si suprarenalectomie bilaterala

Programează un consult de specialitate:

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR