Ce este necesarul caloric

Necesarul de calorii este numărul zilnic de calorii de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal și pentru a menține greutatea normală raportat la vârstă, sex și activități zilnice (consum de calorii). SANADOR oferă acces la consultații în nutriție și analize de laborator avansate, esențiale pentru elaborarea unor planuri alimentare personalizate și pentru un stil de viață sănătos.

Importanța asigurării necesarului zilnic de calorii

Nutrienții se împart în 7 categorii și includ carbohidrați (glucide), proteine, grăsimi, fibre, minerale, vitamine și apă. Cel mai important nutrient este apa, întrucât are rol de solvent, moleculă de transport și substrat major în reacțiile metabolice, dar, pentru o viață sănătoasă, fără dezechilibre, medicii recomandă consumul moderat din toate categoriile de nutrienți. O altă clasificare împarte nutrienții în macronutrienți (glucide, lipide și proteine) și micronutrienți (vitamine și minerale).

La adultul tânăr, sănătos, necesar zilnic de calorii este cuprins între 2 000 și 2 800 kcal, la care se adaugă, obligatoriu, consumul a cel puțin 2 L de apă. Pentru a evita deshidratarea, scăderea bruscă a glicemiei, instalarea anemiei sau a altor probleme de sănătate, medicii recomandă respectarea necesarului caloric zilnic.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Stabilirea necesarului de calorii

Pentru a calcula greutatea corporală ideală se folosește indicele de masă corporală (IMC) care include numărul de kilograme și înălțimea persoanei. În funcție de valoarea acestuia (care variază de la 18,5 – subponderal, la 40 – obez) se stabilește greutatea ideală conform înălțimii, fapt de care ar trebui să se țină cont atunci când se stabilește necesarul zilnic de calorii. Un alt factor esențial de care se ține cont la calculul caloriilor include rata metabolismului bazal care reprezintă arderile în repaus, adică energia generată de organism în repaus, și depinde de variațiile hormonale, genetică, stres și condiții de mediu.

Alți factori care contribuie la stabilirea necesarului de calorii includ:

  • activitatea fizică desfășurată zilnic (variază de la sedentarism la sport de performanță);
  • vârsta (de exemplu, copiii au alte nevoi calorice în comparație cu adulții);
  • sexul;
  • comorbiditățile (anumite dezechilibre metabolice, precum diabetul zaharat, necesită o dietă specială);
  • sarcina (necesarul de calorii crește în sarcină).

Necesarul de calorii în funcție de vârstă și de sex

Necesarul caloric la femei este cuprins între 2 000 și 2 200 kcal/zi, iar necesarul caloric la bărbați este de 2 600-2 800 kcal/zi. Valorile sunt calculate pentru adulții sănătoși, normoponderali, care nu doresc să slăbească (necesarul caloric pentru menținere) și care nu trec prin perioade de stres semnificativ (de exemplu, intervenții chirurgicale majore). La vârstnici se mențin aceste valori, dar dieta se poate modifica în funcție de afecțiunile dobândite (de exemplu, scăderea numărului de proteine în tulburările renale sau consumul de alimente cu indice glicemic mic în diabetul zaharat).

Necesarul caloric la copii se calculează în funcție de vârstă, astfel că între 2 și 3 ani este cuprins între 1 000 și 1 400 kcal/zi, iar între 11 și 12 ani este cuprins între 1 800 și 2 200 kcal/zi. La copii mai mici de 6-7 ani se folosește tabelul sau harta de creștere în locul IMC de la adulți, pentru a evalua creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Necesarul caloric în sarcină este mai mare comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate. Astfel, în al doilea trimestru de sarcină se adaugă 340 kcal zilnic, iar în al treilea trimestru necesarul crește cu 450 kcal extra zilnic.

Necesarul caloric pentru slăbire

Procesul de slăbire constă în adoptarea unei diete cu deficit caloric, respectiv consumul unor alimente (atât macro-, cât și micronutrienți) care cumulate să aibă minim 1 200 kcal/zi pentru femei, respectiv 1 500 kcal/zilnic pentru bărbați.

Înfometarea prin diete extreme duce la scăderea metabolismului bazal și implicit la slăbire încetinită cu risc de a câștiga kilogramele pierdute imediat după revenirea la alimentația normală. Indiferent de dieta adoptată, specialiștii recomandă consumul a 2-3 L de apă zilnic, alături de fibre și proteine, precum și efectuarea de exerciții fizice moderate cu scopul de a preveni pierderea de masă musculară.

Este necesar de evitat alcoolul, dulciurile procesate, sucurile de orice fel, grăsimile saturate și carbohidrații ”dăunători” precum produsele de patiserie, covrigii, pâinea albă.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Necesarul caloric pentru creștere în greutate

Deși pare paradoxal, creșterea în greutate este la fel de dificilă precum slăbirea și implică un proces la fel de lung care trebuie realizat treptat. Astfel, este recomandată adăugarea de 300-500 kcal/zilnic peste media normală conform vârstei și sexului.

Dacă se dorește o creștere mai accelerată în greutate, se pot introduce alimente care să depășească 700 kcal/zi față de medie. Este recomandat consumul de proteine din nuci, carne, ouă, dar și consumul de carbohidrați ”buni” precum cei din ovăz, cartofi dulci, quinoa, orez brun sau de grăsimi ”bune” precum cele din avocado, pește, migdale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum calculăm necesarul zilnic de calorii

Necesarul caloric zilnic la bărbați și la femei se calculează folosind o formulă care include sexul, vârsta (începând cu 15 ani), înălțimea, greutatea actuală și nivelul de activitate fizică (ușoară, moderată, intensă). De regulă, în calculatoarele online care estimează numărul de calorii se folosesc fie ecuația Harris-Benedict, fie ecuația Mifflin-St. Jeor, ambele conținând variabilele de mai sus. Dacă se dorește o analiză mai complexă, necesarul caloric zilnic se corelează cu IMC și rata metabolică bazală (arderi mai lente sau mai accelerate).

Astfel, o dietă echilibrată include consumul cu moderație al alimentelor din toate categoriile. Pentru a menține o greutate normală, caloriile consumate nu trebuie să depășească caloriile arse de-a lungul zilei prin diferite activități. 

Urmări ale nerespectării necesarului zilnic de calorii

Dacă necesarul caloric pe grupe de vârstă nu este respectat pe o perioadă mai lungă de timp (în general, peste 1 lună), atunci pot apărea dezechilibre care duc fie la îngrășare, fie la slăbire. La copiii, poate apărea stagnarea creșterii, iar în cazuri severe, poate duce la malnutriție, în timp ce la adulți deficitul caloric prelungit poate duce la anemie, oboseală, diminuarea energiei, avitaminoză, osteopenie. Pe de altă parte, îngrășarea poate duce la obezitate cu toate consecințele negative asupra aparatului cardiovascular și creșterea riscului de diabet zaharat de tip 2.

Dacă se apelează la diete restrictive, repetitive, trebuie știut faptul că acestea încetinesc metabolismul bazal și implicit, în timp, va fi nevoie de mai puține calorii pentru a slăbi, în timp ce antrenamentele de forță cresc masa musculară și accelerează metabolismul, favorizând arderile. În plus, stresul și dezechilibrele hormonale (de exemplu, hipotiroidismul sau hipertiroidismul) influențează semnificativ numărul de calorii care sunt necesare pentru menținerea greutății normale.

Consiliere nutrițională la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consiliere nutrițională completă și personalizată, esențială pentru stabilirea necesarului caloric optim în funcție de particularitățile fiecărui organism. Consultațiile de specialitate sunt realizate de medici nutriționiști cu experiență, care analizează stilul de viață, istoricul medical, analizele de laborator și compoziția corporală, folosind echipamente moderne și metode validate științific.

Pe baza evaluărilor, echipa medicală SANADOR cu experiență în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, propune planuri nutriționale adaptate, care țin cont de necesarul caloric zilnic, dar și de eventualele afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Programele de nutriție pot fi completate, atunci când este necesar, cu investigații imagistice, analize de laborator sau consultații interdisciplinare, pentru un plan terapeutic complet și eficient.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR