Ce este intertrigo

Intertrigo este un termen general care se referă la orice inflamație ce apare în pliurile pielii (submamar, axilar, inghinal, interdigital), fiind cauzat de frecarea pielii alături de umiditate și căldură locală. SANADOR oferă pacienților acces la consultații de dermatologie complete și teste suplimentare pentru identificarea agenților patogeni implicați, asigurând îngrijire medicală de înaltă calitate.

Pentru diagnosticarea și tratamentul intertrigo, este esențială consultarea unui medic dermatolog.

Poate apărea atât la copii, cât și la adulți, dar este mai întâlnită în obezitate, diabet zaharat sau imunosupresie și în perioadele calde ale anului. Dermatita intertriginoasa poate deveni dureroasă dacă nu este tratată corespunzător. Tratamentul implică menținerea zonei uscate și curate, aplicarea de creme antifungice sau antibacteriene și eliminarea factorilor de risc, cum ar fi obezitatea, transpirația excesivă sau îmbrăcămintea strâmtă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tipuri de intertrigo

Dermatita intertriginoasa se clasifică în funcție de localizare în:

  • intertrigo mamar (intertrigo sub sân) favorizat de glandele mamare de mari dimensiuni și de ocluzia realizată de sutiene, bustiere;
  • intertrigo inghinal (între coapse și trunchi), mai frecvent la bebeluși unde poartă denumirea de dermatită de scutec sau eritem fesier;
  • intertrigo interdigitoplantar (între degetele de la picioare);

În funcție de evoluție, inflamația pe pliurile cutanate poate fi:

  • acută – apărută de câteva zile;
  • cronică – cu evoluție îndelungată, de peste 6 săptămâni;
  • recidivantă – care a fost tratată incomplet și a revenit;
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru intertrigo

Transpirația excesiva și căldura favorizează frecarea pielii cu apariția inflamației și a microeroziunilor. Bacteriile și fungii comensali (care se găsesc în mod obișnuit pe piele sau mucoase) pot prolifera în caz de imunosupresie și se pot dezvolta cu precădere în zonele cu traumatisme minore, determinând suprainfecția leziunilor. Astfel, după etiologie, inflamația de la plicile pielii se poate suprainfecta cu bacterii Gram pozitive (intertrigo streptococic) sau cu fungi (intertrigo candidozic determinat de infecția cu Candida albicans).

Eritrasma este o altă infecție a pliurilor determinată de Corynebacterium minutissimum, care inițial apare sub formă de intertrigo, dar care în timp capătă aspect clinic caracteristic.

Factorii de risc pentru intertrigo includ:

  • imunosupresia (de exemplu, diabet zaharat, anemie, TB) și obezitatea (ocluzie mecanică);
  • mediul umed și cald (vara, zonele cu climă temperată sau tropicală);
  • consumul prelungit de antibiotice (favorizează proliferarea fungică);
  • igienă locală deficitară;
  • incontinența urinară și/sau incontinența fecală pentru intertrigo inghinal;
  • sarcina (modificări hormonale).
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Semne și simptome de intertrigo

În pliuri apar zone roșii (eritematoase) sub formă de plăci sau placarde pruriginoase, cu suprafață lucioasă, strălucitoare. În intertrigo streptococic conturul este difuz, iar zonele afectate pot fi acoperite de cruste, în timp ce în intertrigo candidozic conturul este foarte bine delimitat, iar la margini, eritemul prezintă guleraș scuamos și leziuni satelite (papule, pustule). În timp, indiferent de etiologie, pielea se poate macera și pot apărea eroziuni dureroase, cu senzație de arsură și chiar secreții albe sau gălbui.

În zona inghinală, intertrigo poate fi însoțit și de balanită sau vulvovaginită (eritem și edem al mucoasei genitale), iar intertrigo interdigital (infecția cu Tinea pedis) poate fi însoțit și de onicomicoză.

Intertrigo la bebeluși apare cel mai adesea sub formă de eritem fesier, fiind declanșat de aceiași factori de risc întâlniți la adulți, dar la care se adaugă suplimentar ocluzia realizată de pampers și contactul pielii cu materiile fecale. La această categorie de vârstă, poate apărea și intertrigo la nivelul gâtului din cauza structurii anatomice particulare și a refluxului gastric fiziologic în primele luni de viață (RGE la sugar).

Stadiile de intertrigo

Inflamația superficială a pielii apare inițial sub formă de intertrigo eritematos, fără alte semne sau simptome supărătoare. În timp, dacă este lăsat netratat, apar edemul zonei cu exsudat (secreții cu miros urât) și simptome specifice, iar dacă se cronicizează, poate apărea lichenificarea (îngroșarea reactivă a straturilor pielii) și hiperpigmentarea post-inflamatorie.

În cazurile severe, mai ales în imunosupresie, poate apărea celulita (infecția straturilor profunde ale pielii) cu sepsis, care se manifestă prin febră, frisoane și alterarea stării generale.

Diagnosticul de intertrigo

De obicei, medicul de familie sau dermatologul pot stabili cu ușurință diagnosticul de intertrigo prin anamneză și examinare clinică. Cu toate acestea, pentru a exclude o suprainfecție medicii recomandă examen bacteriologic din secreție sau examen micologic direct cu KOH 20%.

Medicii dermatologi utilizează metode moderne, precum examinarea cu lampa Wood pentru a asigura un diagnostic corect și tratament eficient.

În plus, pielea se poate analiza folosind și lampa Wood pentru a exclude eritrasma. Dacă nu se izolează niciun germene, iar suspiciunea clinică de infecție este crescută, atunci medicul poate opta și pentru culturi din secreții (de exemplu, pe mediu Sabouraud pentru Candida).

În caz de complicații sistemice, precum sepsis (rar, dar sever), medicii recomandă efectuarea de analize suplimentare precum hemoleucograma sau hemoculturile.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Tratamentul pentru intertrigo

Tratamentul pentru intertrigo include măsuri generale precum:

  • uscarea zonelor afectate;
  • igienă riguroasă, zilnică cu apă și săpun;
  • evitarea corticosteroizilor potenți aplicați timp îndelungat între pliuri;
  • tratarea precoce a infecțiilor asociate (onicomicoză, vulvovaginită).

În caz de intertrigo candidozic, tratamentul specific include creme sau unguente antifungice, iar în cazurile extinse se adaugă și antifungice orale timp de 5-7 zile. În intertrigo bacterian se recomandă antibiotice din clasa penicilinelor și antiseptice locale.

Cum poate fi prevenit intertrigo

Profilaxia dermatitei intertriginoase cuprinde:

  • schimbarea periodică a scutecelor și spălarea zonei ano-genitale după fiecare scaun;
  • scăderea în greutate și controlul diabetului zaharat;
  • tratarea primelor semne de intertrigo pentru a preveni suprainfecția;
  • evitarea hainelor ocluzive sau fabricate din material sintetic și înlocuirea lor cu bumbac sau in;
  • limitarea consumului de antibiotice și administrarea lor doar la recomandarea medicului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale specializate și complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pielii. Pacienții au acces la consultații realizate de medici dermatologi cu experiență, care utilizează echipamente de ultimă generație pentru evaluarea precisă a leziunilor cutanate.

În funcție de necesități, pacienții beneficiază de investigații suplimentare, precum dermatoscopia și examinare cu lampa Wood, pentru a determina natura exactă a inflamației și pentru a stabili un plan de tratament adecvat. În plus, pacienții au acces la teste de laborator suplimentare pentru identificarea agenților patogeni implicați, realizate în laboratoarele SANADOR, dotate cu tehnologie performantă, pentru asigurarea unor rezultate precise și rapide.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR